Κάλεσμα σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην απεργία πείνας-δίψας του Θ. Χατζηαγγέλου

«Αθώοι δημοσιογράφοι, αθώοι αστυνομικοί, αθώοι δικαστικοί υπάλληλοι…»

Πριν δύο μήνες ψηφίστηκε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές που προκύπτουν από την ψήφισή του είναι η περιστολή/κατάργηση του δικαιώματος στις άδειες, οι μεγαλύτερες πειθαρχικές ποινές, η διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που απαγορεύεται να μεταχθούν σε αγροτικές φυλακές. Ταυτόχρονα επανέρχονται οι φυλακές τύπου Γ ή όπως τις ονόμασαν τώρα “Σωφρονιστικά Καταστήματα Αυξημένης Ασφάλειας” χωρίς καν να ορίζονται συγκεκριμένα ποια ακριβώς είναι τα αυστηρότερα μέτρα κράτησης αφήνοντας έτσι το ελεύθερο στον εκάστοτε υπουργό να διαμορφώνει κατα το δοκούν το πλαίσιο αυτό.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο η ψήφιση του νόμου αυτού οδήγησε τους κρατούμενους σε κινητοποιήσεις εναντίον του. Φυσικά τα ΜΜΕ αποσιώπησαν τον αγώνα αυτό ενώ το υπουργείο αγνόησε τα αιτήματα των κινητοποιήσεων και αντ’ αυτού προχώρησε στο μόνο πράμα που ξέρει να κάνει. Στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό και καταστολή όσων δεν υποτάσσονται στις επιταγές της εκάστοτε εξουσίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” (όπου υπάγονται πλέον οι φυλακές) διέταξε τη διακοπή των μεταγωγών και την παρουσία των κατηγορουμένων σε δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο αναρχικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου, ο οποίος μετείχε ενεργά όλο αυτό το διάστημα στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, απήχθη το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου από το κελί του στην πτέρυγα Δ των φυλακών Κορυδαλλού και μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας. Για πολλές ώρες κατά τη διαδικασία της μεταγωγής του δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με κανέναν, ούτε καν με τον δικηγόρο του. Την ίδια μέρα ο Θ. Χατζηαγγέλου ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα τη γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όλα τα παραπάνω φυσικά συνάδουν και με την κατάσταση που επικρατεί κοινωνικά όπου ο κλοιός γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός και η καταστολή όσων αγωνίζονται ακόμα πιο βίαιη. Κράτος και κεφάλαιο εξαπολύουν μια διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στην κοινωνική βάση καταλύοντας και ιδιωτικοποιόντας ουσιώδη αγαθά, καταργώντας θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με το αίμα των ανθρώπων της τάξης μας, πραγματοποιόντας άκρατη λεηλασία του φυσικού κόσμου στο όνομα της “ανάπτυξης” και αυξάνοντας διαρκώς το κόστος διαβίωσης για να προστατευτούν τα κέρδη κεφαλαιοκρατών.

Φυσικά η παραπάνω επίθεση δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ ή χωρίς τη θεσμική θωράκιση που παρέχει η αστική δικαιοσύνη στο κυρίαρχο σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος/α ότι η αστική δικαιοσύνη δρα μόνο σε βάρος της κοινωνικής βάσης. Υποθέσεις “αδιευκρίνιστων ποσών” πάνε στο αρχείο, ενώ όσοι χρωστάν 500 ευρώ μπορεί να βρεθούν στο δρόμο. Ένστολοι δολοφόνοι αφήνονται ελεύθεροι, ενώ η κλοπή 20 ευρώ τιμωρείται με θάνατο. Επιζώσες έμφυλης βίας αντιμετωπίζουν διώξεις, ενώ βιαστές, μαφιόζοι και μαστρωποί σουλατσάρουν ανενόχλητοι στους δρόμους… Μάλιστα εδώ και δυόμιση μήνες, 11 κρατούμενοι αγωνιστές/αγωνίστριες από την Τουρκία -που με τη συνεργασία ελληνικού και τουρκικού κράτους και μυστικών υπηρεσιών συνελλήφθησαν και καταδικάστηκαν σε συνολικά 333 χρόνια φυλάκισης- έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, καθώς αντί να τους αναγνωρίζονται στοιχειώδη δικαιώματα ως πολιτικοί κρατούμενοι, η αντιμετώπισή τους είναι εκδικητική γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, από τη σύλληψη και τα δικαστήρια μέχρι τις συνθήκες φυλάκισής τους.

Απέναντι σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση κράτους, κεφαλαίου και των μηχανισμών τους δεν είναι απλα ηθικό χρέος να οργανώσουμε την αντεπίθεση της τάξης μας αλλά ανάγκη για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Και άλλο τόσο χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο εντός και εκτός των τειχών που μάχεται ενάντια στη δυστοπία που επιβάλλει κράτος και κεφάλαιο.

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΑΠΟ 19/12 ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ – ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 11 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *