Ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Παρεμβάσεις με πανό στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εν όψει της ψήφισης του νέου (αντι)εκπαιδευτικού νομοσχεδίου.

Στηρίζουμε τις αυριανές κινητοποιήσεις (13:00 και 17:30 στο άγαλμα Βενιζέλου).

Ακολουθεί το κείμενο της συλλογικότητας:

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ …

Είναι σαφές ότι κράτος και κεφάλαιο αντιμετώπισαν την πανδημία ως μια ιδανική ευκαιρία εγκαθίδρυσης ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων, τα οποία προετοίμαζαν εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο πλέον ότι τα “έκτακτα μέτρα” που παίρνει η κυβέρνηση ουδεμία σχέση έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω προώθηση της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της.

Αυτό μάλιστα έγινε ακόμα πιο σαφές με το ότι ενώ από το Νοέμβρη μας παραμύθιαζαν πως από το νέο έτος θα πραγματοποιούνται 2.000.000 εμβολιασμοί το μήνα, το 3ο κύμα βρίσκεται τώρα προ των πυλών και το “μέτρο” που λαμβάνεται είναι η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα. Για ακόμα μία φορά, δηλαδή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι: από τη μία με την -εσκεμμένη ή μη- ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τον ιό (ο οποίος σε συνδυασμό με το απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας θερίζει ανθρώπινες ζωές, και ιδίως όσων δεν έχουν να πληρώσουν για ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, ασχέτως αν νοσούν από τον κορωνοϊό ή αν αντιμετωπίζουν άλλες παθήσεις). Και από την άλλη με νομοσχέδια που καταργούν τα κεκτημένα αιματηρών εργατικών και κοινωνικών αγώνων και που προσπαθούν να εξοντώσουν τα ριζοσπαστικά κινήματα. Ορισμένα παραδείγματα αποτελούν το εργασιακό νομοσχέδιο που πρακτικά φέρνει έναν εργασιακό μεσαίωνα, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που προωθεί την αλόγιστη λεηλασία της φύσης στο βωμό των κερδών των αφεντικών, και ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που αναγκάζει τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες να είναι υποχείρια των τραπεζών. Νομοσχέδια που προωθούν το όραμα για τη φίμωση και την ένταση της εκμετάλλευσης των φτωχών στρωμάτων, σε βάρος των οποίων κεφαλαιοκράτες και κυβερνώντες θα μπορούν να τρώνε ανενόχλητοι τα πλουσιοπάροχα γεύματα τους σε συμπόσια στην Ικαρία.

Έξω από τα σχέδια του κράτους δεν θα μπορούσε να μείνει η εκπαίδευση καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο για την παραγωγή κατάλληλα καταρτισμένων και πειθήνιων εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του αντεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση, θέλουν να δημιουργήσουν ένα στείρο ακαδημαϊκό περιβάλλον, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με το πώς θα τελειώσουν την σχολή τους. Το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο για τους “λίγους”, ένα πανεπιστήμιο που δεν θα χωράει τις νέες και τους νέους της τάξης μας, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, αφού θα διαγράφονται αν δεν τελειώνουν στα προβλεπόμενα χρόνια τις σπουδές τους. Kαθίσταται επίσης ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς να ανταπεξέλθουν στα νέα κριτήρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς θα χρειαστεί είτε να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα σε φροντιστήρια για να μπορέσουν να περάσουν σε κάποιο δημόσιο ίδρυμα, είτε να πληρώσουν τα δίδακτρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιδιωτικά κολλέγια, αφού πλέον τα τελευταία έχουν τα ίδια εργατικά δικαιώματα με τα ΑΕΙ. Η εξίσωση αυτή των ιδιωτικών κολλεγίων σε συνδυασμό με την οριοθέτηση βάσης στις σχολές, είναι ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα της ανάγκης του ολοκληρωτικού καπιταλιστικού συστήματος να προλεταριοποιήσει ακόμα περισσότερο όσους κατάφεραν με όλες τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες να περάσουν στη σχολή που επιθυμούν, αλλά και να στείλει περισσότερο κόσμο στην τεχνική εκπαίδευση (δηλαδή στους κλάδους που οι μεγαλοεπιχειρήσεις διψούν για εργατικό δυναμικό με υποκατώτατο μισθό), αφήνοντας για “λίγους και εκλεκτούς” την ανώτατη εκπαίδευση.

Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η ίδρυση νέου σώματος ασφαλείας, το οποίο σε συνδυασμό με την εγκατάσταση κυκλωμάτων παρακολούθησης εντός και εκτός των σχολών, αλλά και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια, δείχνει την αυταρχικότητα των διαχειριστών της εξουσίας και την προσπάθεια να καταστείλουν μία από τις πιο ενεργές κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιγράφει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα ελέγχει πλήρως μέσω face control και κυκλωμάτων καμερών την ύπαρξη οποιουδήποτε εισέρχεται στα πανεπιστήμια, και θα επιβάλλει την καταστολή. Όλα αυτά για τη διάλυση οποιασδήποτε συλλογικής δραστηριότητας, οποιουδήποτε αγώνα και οποιασδήποτε ιδέας πάει κόντρα στο ιδεολόγημα της εξατομίκευσης, πράγματα δηλαδή που σε κάθε κοινότητα (όπως και στην πανεπιστημιακή) είναι αναγκαίο να αναπτύσσονται, μιας και το πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να συνεπάγεται μόνο στεγνή-τεχνική γνώση. Εν ολίγοις, όποιος/α δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία παραγωγής ανθρώπων που ξέρουν μόνο να δουλεύουν για τα κέρδη των αστών και προπαντός με μισθούς πείνας, θα περνάει από πειθαρχικό.

Για την Κεραμέως και τους υπόλοιπους υπηρέτες του συστήματος που κυβερνά δεν αποτελεί μάλλον πρόβλημα το ότι μείωσαν τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό για την παιδεία κατά 8% και για την φοιτητική μέριμνα κατά 39%, ούτε το ότι δεν έχουμε δασκάλους και καθηγητές με αποτέλεσμα μαζί με την δημόσια υγεία να κατακρεουργείται για χρόνια και η δημόσια παιδεία. Γιατί απ’ότι φαίνεται για την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό απαραίτητα είναι μόνο η αγορά 18 rafale με 2,32 δις, η ενίσχυση στα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ και της αστυνομίας. Γιατί στην πραγματικότητα ο εχθρός τους είναι οι 500 φοιτητ(ρι)ες, εκπαιδευτικοί και όσοι τους στηρίζουν και κατέβηκαν στο 1ο συλλαλητήριο, οι 5.000 που ήταν στο 2ο, οι 20.000 που συμμετείχαν στο τελευταίο. Είμαστε όλοι εμείς που έχουμε πληγεί από τα “έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό”, που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε τις Κυριακές, όλοι εμείς που δε θέλουμε να δούμε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 να καταστρέφονται για χάρη όσων θέλουν κι άλλα λεφτά στην τσέπη τους, όλοι εμείς που η υγεία μας εξαρτάται από τα υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, όλοι εμείς που δεν σκοπεύουμε να πολεμήσουμε για την ανάδειξη του ελληνικού κράτους σε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και για τα δισεκατομμύρια από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, όλοι εμείς που μεταναστεύσαμε από τον τόπο μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και αντ’αυτού ζούμε με τους χειρότερους όρους.

…ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ

Ένα κίνημα όπως το φοιτητικό, που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να κάνει την αρχή για να καταφέρουμε όλοι/ες μας να αντισταθούμε απέναντι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και απέναντι σε μια κρίση που θα βαθύνει ακόμα περισσότερο τον επόμενο καιρό. Μια κρίση που δεν πρέπει να μας ρίξει στο λήθαργο της ατομικής λογικής και της αποξένωσης από τους ανθρώπους της τάξης μας. Αντίθετα, πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία αυτή και να συλλογικοποιηθούμε· να οργανωθούμε σε σωματεία, να στηρίξουμε κάθε αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση που βλέπουμε να υπάρχει τριγύρω μας, να εξεγερθούμε… Γιατί δεν είναι μόνο ένα νομοσχέδιο που “έτυχε” να μην αρέσει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, είναι όλα τα νομοσχέδια και όλοι αυτοί που μας εμποδίζουνε να χτίσουμε μια κοινωνία όπως την οραματιζόμαστε εμείς. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και λεηλασία της φύσης, χωρίς πολέμους και εξαθλίωση. Χωρίς ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα. Για να χτίσουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης, ισότητας και ελευθερίας, όπου όλα θα είναι για όλους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 

Συλλογικότητα Aναρχικών από τα Aνατολικά / anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *