Ενημέρωση από παρεμβάσεις σε σχολεία ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε περισσότερα από 20 σχολεία των ανατολικών συνοικιών. Συγκεκριμένα κολλήθηκαν αφισάκια και γράφτηκαν συνθήματα σε λύκεια σε Πυλαία, Μαλακοπή, Καλαμαριά, Χαριλάου, Τούμπα, Τριανδρία, Ανάληψη, Φάληρο, ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο το οποίο επιφέρει μεταξύ άλλων περαιτέρω ξεζούμισμα ή/και απολύσεις εκπαιδευτικών, περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των μαθημάτων, την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και του αποκλεισμού από την πρόσβαση σε αυτήν βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής μας σε λύκεια της Καλαμαριάς, σταματήθηκαν δύο μέλη της συλλογικότητάς μας από περιπολικό και προσήχθησαν στο Α.Τ. Καλαμαριάς-Κρήνης. Αντί μιας τυπικής προσαγωγής όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις οι σύντροφοι μας συνελήφθησαν και τους αποδόθηκαν κατηγορίες για διακεκριμένη φθορά και απείθια. Επιπλέον, τους κατασχέθηκαν τα κινητά και το μηχανάκι τους με τη δικαιολογία ότι αποτελούν “όργανα τέλεσης παράνομων πράξεων”. Οι σύντροφοι κρατήθηκαν ένα βράδυ στο κρατητήριο μέχρι να περάσουν από αυτόφωρο την επόμενη μέρα. Στην αυτόφορη διαδικασία πήραν αναβολή ως τις 15 Ιουνίου που ορίστηκε η δικάσιμος.

Η δίωξη αυτή είναι ξεκάθαρα εκδικητική και στοχεύει στην απομόνωση κάθε αγώνα, καθώς γνωρίζουν πώς όταν οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κόσμου ενώνουμε τις δυνάμεις μας παύουμε να είμαστε “ακίνδυνοι”. Η αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται για έναν κόσμο ενάντια σε καταπίεση και εκμετάλλευση είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί από μία ακόμα δίωξη.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ

Ακολουθεί κείμενο για το νομοσχέδιο και φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ TO ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε ισχύ, το Υπουργείο Παιδείας είδε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περάσει αντιπαιδαγωγικές διατάξεις, αποφεύγοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσαν. Έτσι, παράλληλα με την ψήφιση νόμων που καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της “ανάπτυξης”, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των μεταναστ(ρι)ών που ζητάνε άσυλο, που αυξάνουν το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, που καταργούν εργασιακά κεκτημένα και που καταστέλλουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, είδαμε τον Απρίλιο την παρουσίαση του νομοσχεδίου “για την αναβάθμιση του σχολείου” και λίγο αργότερα τη διάταξη για τις κάμερες στις τάξεις.


Η τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων πέρασε σε άσχετο με την εκπαίδευση νομοσχέδιο, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ανάβει το πράσινο φως για να καταγράφεται οτιδήποτε λέγεται στην τάξη και αφαιρεί την ιδιωτικότητα τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους μαθητές, που μπορεί ακόμα και να στιγματιστούν για κάτι που θα πουν. Παρ’όλα αυτά ψηφίστηκε χωρίς καμία έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως απαιτεί ακόμα και ο νόμος, αντίθετα με τα ψέματα της Υπουργού, που αργότερα -και για να ηρεμήσει τις αντιδράσεις- δήλωσε πως η εφαρμογή της θα είναι προαιρετική. Στην πράξη βέβαια δεν ισχύει κάτι τέτοιο, με καταγγελίες για ιδιωτικά σχολεία που αναγκάζουν εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν το μέτρο και σκοπεύουν ακόμα και να αφήσουν μόνιμα τις κάμερες μέσα στις αίθουσες. Παράλληλα χιλιάδες φοιτητές υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν (ή και να αγοράσουν) κάμερες και μικρόφωνα αν δε θέλουν να χάσουν την εξεταστική, ενώ καταγγελίες υπάρχουν ήδη και για διαρροή προσωπικών δεδομένων μέσα από το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Αξιοσημείωτο είναι πάντως και το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες που η Κεραμέως δεν είχε ορίσει υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το έκανε μόλις μια μέρα πριν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη. Άραγε πόσο εντατικά μπορεί να μελέτησε η υπεύθυνη μία τόσο ευαίσθητη διαδικασία μέσα σε μία μόλις ημέρα;

Το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο από την άλλη -το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου θα ακολουθήσουν άλλα δύο (για το πλήρες πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση), φέρνει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο.

Έχουμε λοιπόν την εισαγωγή των αγγλικών από τα νήπια, παρά τις παιδαγωγικές ενστάσεις και το παράλογο του να διδάσκονται για χρόνια οι μαθητές μία ξένη γλώσσα στα σχολεία χωρίς ποτέ να λαμβάνουν καμία κρατική πιστοποίηση, με τους γονείς τους να ξοδεύουν ταυτόχρονα μικρές περιουσίες σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών γι’αυτό το σκοπό.

Επόμενο μέτρο είναι η αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25 για δημοτικά και νηπιαγωγεία (με το αρχικό σχέδιο να ήταν για 26-27 μαθητές), και τη μείωση του ελαχίστου για τα 7θέσια και άνω δημοτικά και τα 2θέσια και άνω νηπιαγωγεία σε 15, ενώ το αρχικό πλάνο τους ήθελε στους 20. Πέρα από το αντιπαιδαγωγικό της υπόθεσης αλλά και την τραγική ειρωνεία που έχει μια τέτοια απόφαση εν μέσω της εξάπλωσης ενός ιού και των οδηγιών για αποστασιοποίηση, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως θα προκαλέσει και το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων, με μαθητές να πηγαίνουν σε σχολεία που δεν είναι τα κοντινότερα στο σπίτι τους, και εκπαιδευτικούς -ιδιαίτερα αναπληρωτές και ωρομίσθιους- να μένουν χωρίς δουλειά. Άλλωστε, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη μείωση των δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την πληρωμή τους μέσα στο 2021, ύψους 22.860.000€ σε σχέση με το 2020.

Δημιουργούνται επίσης “εργαστήρια δεξιοτήτων” τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εισαγωγή θεματικών όπως η επιχειρηματικότητα και ο εθελοντισμός, προετοιμάζοντας και προσαρμόζοντας από νωρίς τους μαθητές στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Στο Γυμνάσιο θα υπάρξει αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και του μέσου όρου για προαγωγή (10 σε κάθε μάθημα ή μέσος όρος 13), ενώ αν ένας μαθητής κοπεί σε πάνω από τέσσερα μαθήματα δε θα έχει το δικαίωμα να ξαναδώσει εξετάσεις το Σεπτέμβρη, αλλά θα πρέπει να επαναλάβει την τάξη!

Τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται και στο Λύκειο, όπου επαναφέρεται από την επόμενη κιόλας χρονιά ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, που θα ισοδυναμεί με μίνι πανελλαδικές για την προαγωγή από κάθε τάξη -και έξτρα άγχος και φροντιστήρια-, με τον απαιτούμενο μέσο όρο να πηγαίνει από το 9,5 στο 10. Οι ομάδες προσανατολισμού αλλάζουν για ακόμα μία φορά, η κοινωνιολογία αντικαθίσταται στις πανελλήνιες από τα Λατινικά, ενώ μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ένα μέτρο που ενώ φαινομενικά στοχεύει στη μείωση της εντατικοποίησης, το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει ακόμα παραπάνω την ιδιωτική παραπαιδεία, αλλά και να δώσει προβάδισμα σε μαθητές συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων που -αξιολογώντας τις “επιτυχίες” των μαθητών υψηλότερα από μια σφαιρική μόρφωση- ασχολούνται με τα μαθήματα κατεύθυνσης ακόμα και στις ώρες της γενικής παιδείας.

Επαναφέρονται επίσης οι ποινές 3 έως 5 ημερών και η αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών. Μέτρο που δεν έχει κανέναν παιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς συμβαίνει μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τα αίτια πίσω από τη συμπεριφορά ενός παιδιού αλλά ούτε και για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα ενδεχομένως έχει. Το μόνο λοιπόν που επιδιώκει είναι η πρόκληση εκφοβισμού και πειθάρχησης ή, σε διαφορετική περίπτωση, κοινωνικού στιγματισμού.

Ταυτόχρονα, θεσμοθετούνται πρότυπα σχολεία, με εξετάσεις για την εισαγωγή στο γυμνάσιο, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης “αριστείας” που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, που πιστή στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού, αδιαφορεί ακόμα και για την ύπαρξη ενός κράτους πρόνοιας που θα όφειλε να παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους. Στην ίδια λογική κινούταν και η πρόβλεψη για ηλικιακό όριο 17 ετών για εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑΛ, που θα έσπρωχνε χιλιάδες νέους στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα περίφημα ΚΕΚ, θα απέκλειε χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες, και θα στερούσε από ανθρώπους το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό το μέτρο μπορεί να αποσύρθηκε προσωρινά, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών-μαθητών-φοιτητριών, αλλά δε θα προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη αν επανεμφανιστεί στο νομοσχέδιο που θα αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από το Σεπτέμβρη του 2020 και των εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβρη του ‘21. Με μέτρα όπως η τηλεκπαίδευση και η μετάδοση του μαθήματος να περνάνε λόγω των “έκτακτων συνθηκών” και να αφήνονται “στην ευχέρεια των εκπαιδευτικών” και σε συνέχεια της “αυτονομίας της σχολικής μονάδας” που προωθούσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δε φαντάζει καθόλου απίθανο να δούμε σχολεία να αξιολογούνται θετικά ή αρνητικά και να χρηματοδοτούνται ανάλογα με το αν εφαρμόζουν τέτοιες “καινοτομίες”, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων, αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών που δεν “συμμορφώνονται”.

Θεσπίζονται παράλληλα ποινές διετούς και τριετούς αποκλεισμού για εκπαιδευτικούς που δεν εμφανίζονται ή παραιτούνται από σχολεία, αδιαφορώντας για το αν έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να πληρώνουν ένα αξιοπρεπές σπίτι σε μια άλλη πόλη (ιδιαίτερα στα νησιά, όπου οι τουρίστες προτιμούνται για τα καταλύματα) και για το αν τα βγάζουν πέρα με το μισθό τους ή αν φτάνουν στο σημείο να βγαίνουν ακόμα και ζημιωμένοι. Επιπλέον, η προϋπηρεσία θα υπολογίζεται μόνο για συγκεκριμένο κλάδο, που σημαίνει ότι αν μια καθηγήτρια έχει δουλέψει και ως μαθηματικός και ως φυσικός, στους πίνακες θα λαμβάνονται υπ’όψιν τα χρόνια της μόνο στη μία από τις δύο θέσεις.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πανεπιστήμια, με τη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα (μόνο με απόφαση της Συγκλήτου του κάθε ιδρύματος) και τη θεσμοθέτηση θερινών προγραμμάτων που επίσης «δύνανται να έχουν τέλη φοίτησης». Σε μια εποχή που σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά είναι ήδη επί πληρωμή (με την Πάντειο που αποτελεί την εξαίρεση να προσπαθεί να εισάγει και αυτή δίδακτρα), και τα πτυχία αμφίβολων ιδιωτικών κολεγίων διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, βλέπουμε να στρώνεται σταδιακά το έδαφος και για την εισαγωγή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα. Ενώ και εδώ, με την εισαγωγή της αξιολόγησης, όποια σχολή ενδεχομένως ακολουθήσει “ανεπιθύμητες” πρακτικές, θα αντιμετωπίζει το φόβο της υποχρηματοδότησης.

Καθιερώνεται επιπλέον ηλεκτρονική ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, κάτι που αποτελεί στόχο και για τις φοιτητικές εκλογές, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κατάπνιξης των αντιδράσεων της νεολαίας και της προώθησης μιας ακίνδυνης απολιτίκ κουλτούρας στη θέση της κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης στους χώρους συνεύρεσης.

Τέλος, με το κράτος να βλέπει ότι πλησιάζει μια οικονομική κρίση πιο έντονη κι από εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας, αποφασίζει να εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών για τις μετεγγραφές φοιτητών, και όχι του τελευταίου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ένα μέτρο που προφανώς στοχεύει στους χιλιάδες νέους που οι γονείς τους θα χάσουν τις δουλείες τους το επόμενο διάστημα ή θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΑ ΕΞΑΠΛΩΘΟΥΝ
ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Η προσπάθεια αυτή που γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο για την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, για το ξεζούμισμα των εκπαιδευτικών, για τον αποκλεισμό των φτωχότερων στρωμάτων, για τη στέρηση όλο και περισσότερου χρόνου από τους μαθητές έχει συναντήσει σημαντικές αντιστάσεις από την κοινότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών. Η κοινότητα αυτή, όλο και πιο έντονα πιεσμένη από τις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, ξέρει πολύ καλά τον τρόπο να οργανώνεται, να παλεύει, να νικά. Στεκόμαστε στο πλευρό της και ευχόμαστε αυτή τη φορά να ξυπνήσει και τον κοιμώμενο γίγαντα του μαχητικού και οργανωμένου προλεταριάτου που θα παλέψει για ελεύθερη και συλλογική μόρφωση σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πολέμους, διακρίσεις.

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά / anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *