Τρίτο ενημερωτικό δελτίο εν μέσω κορωνοϊού 06-21/04

Σε συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών αποδελτίωσης ειδήσεων που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας σήμερα, αλλά και στο πώς αυτές θα διαμορφωθούν την περίφημη «επόμενη μέρα», έρχεται το 3ο ενημερωτικό δελτίο για το διάστημα από 06/04-21/04. Το δελτίο αυτό το βλέπουμε σαν ένα εργαλείο αντιπληροφόρησης, το οποίο ελπίζουμε να λειτουργήσει βοηθητικά για να κρατηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη που θα χρειαστούμε για να οργανώσουμε την αντεπίθεση της τάξης μας απέναντι στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα κράτος και κεφάλαιο με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού.

06/04

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τη σύσταση και τη λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από τη εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού, ωστόσο ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντομαζάνης απέφυγε να δώσει σαφή ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της.

Μέσω ΚΥΑ περιγράφονται οι διαδικασίες σύνταξης, διάθεσης και συντήρησης ψηφιακού χάρτη ο οποίος θα παρέχει όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

Επεκτείνονται τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, και συνεχίζονται για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων όσο τα περιστατικά της πανδημίας είναι ακόμα διαχειρίσιμα. Καταγγέλλει ότι οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων είναι αντικρουόμενες ως προς τη χρονική διάρκεια στην οποία θα τίθενται σε καραντίνα όταν εκτίθενται. Καταγγέλλει επίσης και πάλι την αισχροκέρδεια των εταιριών στην πώληση των προστατευτικών μασκών και ζητά την επέμβαση της κυβέρνησης.

Σε “δωρεά” υγειονομικού υλικού αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ προχωρά η ΔΕΗ παίρνοντας ουσιαστικά 0.8 ευρώ από τους λογαριασμούς των πελατών της κάθε χρόνο.

Καταγγελία στη Νίκαια για ξυλοδαρμό αστέγου από μπάτσους επειδή παρέμεινε έξω παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Απόσυρση των προστίμων που καταβλήθηκαν σε άστεγους πολίτες της Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία της ΑΡΣΙΣ να αναδείξει το ζήτημα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με περίσσιο θράσος δήλωσε ότι θα κόβονται κανονικά πρόστιμα για μετακίνηση σε μετανάστες που διαμένουν σε κέντρα κράτησης. Τα πρόστιμα μάλιστα θα αφαιρούνται από το επίδομα που δικαιούνται. Ακόμα και αυτό το επίδομα όμως, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης στην Ύπατη Αρμοστεία, έχει σταματήσει να καταβάλλεται μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ στα camp.

Στις καθημερινές δηλώσεις του ο Σ. Πέτσας, πέρα από τις απειλές για τις συνέπειες σε ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ισχυρίστηκε ότι τους τελευταίους 2.5 μήνες οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 565 σε 910 ενώ έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού εκ των οποίων 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη γίνει.

07/04

Την παγκόσμια ημέρα υγείας επέλεξαν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία για την πραγματοποίηση πανελλαδικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με τη στήριξη αλληλέγγυων.

Στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών οι μπάτσοι κάνουν έλεγχο ζητώντας ταυτότητες και τον λόγο που βρίσκονταν ο κόσμος στο σημείο των κινητοποιήσεων και κόβουν 9 πρόστιμα, ενώ όλοι είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα” καταγγέλλει μετά από 4 κρούσματα του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού ότι υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης των θετικών κρουσμάτων στους υγειονομικούς, εντολή για απαγόρευση δημοσιοποίησης των όσων συμβαίνουν στα νοσοκομεία (βλ. Λαϊκό) και επίσης απαράδεκτη, στην πραγματικότητα επικίνδυνη, διαχείριση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους.

Σε 15 απολύσεις προχωράει η Beat εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο CEO της «Google της Ελλάδας», Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε σήμερα σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό την απόλυση 15 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για “non-critical” ρόλους, καθώς και “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών για όλους.

Δημοσιοποιείται καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα. Έπειτα από δύο εβδομάδες αναμονής και αγωνίας των ωρομισθίων στο Μέγαρο Μουσικής οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν για την εγκύκλιο που τους αποκλείει από το επίδομα των 800 ευρώ.

Τρεις Δίας στοχοποιούν και κόβουν πρόστιμο σε δύο μετανάστες στο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα δύο άτομα που βρίσκονται εκεί για να παρέχουν βοήθεια και πράγματα σε άτομο που μένει στο σημείο και νοσεί, παρακολουθούν το περιστατικό και διαμαρτύρονται μαζί με τον συγκάτοικο του αρρώστου για την ασφάλεια αποστάσεων και γαντιών που δεν τηρούσαν οι αστυνομικοί. Εκείνοι δεν έχασαν αφορμή να κόψουν κι άλλα 2 πρόστιμα και να εκφοβίσουν χωρίς καμία δικαιολογία τους αλληλέγγυους.

Κατέληξε 16χρονο παιδί μετά από συμπλοκή στη Μόρια. Όπως αναφέρει ο διασώστης, την ίδια στιγμή που ο ίδιος και το νοσοκομείο ήταν σε εγρήγορση προσπαθώντας να σωθεί το παιδί, δύο συνάδελφοί του δε σταμάτησαν να κάνουν ρατσιστικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της διάσωσης και διακομιδής του.

Σε ανοιχτή δομή μετατρέπεται η δομή του δήμου Σιντικής Σερρών. Στο χώρο βρέθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που κατέγραψαν όσους βρίσκονται στο κέντρο και ξεκίνησαν να δέχονται τις πρώτες αιτήσεις ασύλου. Η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις καταγγελίες της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σερρών στους Πρόσφυγες, που ζητούσαν την άμεση μετεγκατάσταση των ανθρώπων σε ασφαλείς και υγιεινούς χώρους διαμονής σε αστικά κέντρα με διανομή μέσων ατομικής προστασίας και παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επεκτείνεται μέσω ρύθμισης η έκπτωση του 40% στα μισθώματα για το μήνα Απρίλιο στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων καθώς και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, και όχι μόνο σε αυτές που απαγορεύτηκε η λειτουργία τους.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, καταργείται το άρθρο περί μετακινήσεων προσωπικού δημόσιων μονάδων υγείας και αίρονται αυτοδίκαια όσες μετακινήσεις ιατρών πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, άνευ τεκμηριωμένης αιτιολογίας. Στόχος αυτής της τροπολογίας είναι να μην μένουν ακάλυπτες περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες.

08/04

Παρατείνεται μέχρι και την 24η Απριλίου 2020, η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Μέσω υπουργικής απόφασης ορίζεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.200€ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας.

Ερμηνευτική εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας με την οποία καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών-εργαζομένων, καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους.

Κονδύλι 1,09 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επικοινωνιακή προβολή της Αττικό Μετρό για το τρέχον έτος.

Ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ: Σε καραντίνα τέθηκαν 29 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπανικολάου λόγω τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη σχετίζεται με τα μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται στο υγειονομικό προσωπικό.

Αναγκάζονται να σταματήσουν την απεργία πείνας, λόγω αστυνομικής βίας, οι φυλακισμένοι στο κέντρο κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) στη Μόρια.

Προσωρινή επιβολή μέτρου απενεργοποίησης της δυνατότητας αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας φορολογουμένου μέσω Taxisnet, για να περιορίσει τη μεταβολή στοιχείων μόνιμης κατοικίας των φορολογουμένων και τις μετακινήσεις τους.

Συνεχίζεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας κλάδων των υπαίθριων αγορών μέχρι την 30 Απριλίου με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

09/04

Εξέγερση στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης, για την οποία οι συγκρατούμενές της κατήγγειλαν ότι είχε όλα τα συμπτώματα κορωνοϊού και παρ’όλα αυτά δε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 3 έως τις 6 μ.μ. προχωρούν οι εργαζόμενοι της Beat, με απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μην γίνει καμία αρνητική αλλαγή στους όρους και στις συνθήκες δουλειάς.

Έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής για το «Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών». Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί και από ΕΣΠΑ μόνο εφόσον τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940€ και συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 180.342 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες. Από αυτά τα 54 εκατομμύρια θα μοιραστούν μεταξύ των περίφημων ΚΕΚ και 30 εκατομμύρια θα καταλήξουν στα ταμεία των εταιρειών που θα ετοιμάσουν τα «εγκεκριμένα συστήματα τηλεκατάρτισης». Το υπόλοιπο ποσό θα καταλήξει στους «επωφελούμενους» οι οποία έπειτα από 100 ώρες παρακολούθησης θα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση των 600€, με το συνολικό κόστος να βγαίνει τελικά υψηλότερο απ’ότι αν δινόταν και σε αυτούς τους εργαζομένους το ποσό των 800€ έκαστος.

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε μέλη του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (εκ των οποίων οι δύο γιατροί) όταν επισκέφτηκαν το Α.Τ. Περιστερίου για να εξετάσουν τις καταγγελίες ότι κρατούνται συνωστισμένοι μετανάστες στο ίδιο κελί με κίνδυνο της υγείας τους.

Δημιουργείται νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά την πρόσληψη 36.500 ανέργων σε ΟΤΑ και Υπουργεία.

Οικισμός στη Λάρισα τίθεται σε καραντίνα για 2 εβδομάδες έπειτα από τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων του ιού. Το ίδιο θα συμβεί και με κέντρο κράτησης μεταναστών στο Κουτσόχερο Λάρισας, έπειτα από θετικό κρούσμα.

10/04

Παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020.

Εργαζόμενος που δούλευε στη ACS καταγγέλλει ότι απολύθηκε χωρίς προειδοποίηση επειδή πήρε αναρρωτική άδεια λόγω αρρώστιας.

Σταματάει η χρέωση στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης σύμφωνα με ανακοίνωση του Ν. Χαρδαλιά.

Σε διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, κατά το οποίο τίθενται νέοι περιορισμοί στους αιτούντες άσυλο και προβλέπεται η δημιουργία των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων.

Στην αρμοδιότητα του Αδ. Γεωργιάδη και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μεταφέρονται με απόφαση της κυβέρνησης η ΕΡΤ ΑΕ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ και άλλες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

11/04

Κλειστές έως τις 27 Απριλίου θα παραμείνουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν κλείσει προσωρινά για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Ανάλογη απόφαση πάρθηκε για την παράταση της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας ενέκρινε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ανακοινώνοντας 8.500 θέσεις μερικής επιδότησης μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) καταγγέλλει πως αστυνομικοί της ΟΠΚΕ προέβησαν στις 09/04 σε άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας απέναντι σε άτομο με νοητική αναπηρία και μαθητή στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Πύργου Ηλείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει περιστατικό θανάτου ασθενούς που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, ο οποίος ενώ δεν αντιμετωπιζόταν ως κρούσμα κορωνοϊού τελικά βρέθηκε θετικός στον ιό. Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ τόνισε την ανάγκη να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος για κορωνοϊό σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και άρα να υπάρχει σε επάρκεια υγειονομικό υλικό σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές των νοσοκομείων.

12/04

Ιερέας στο ναό του Αγ. Νικολάου στο Κουκάκι προσφέρει Θεία Κοινωνία σε πιστούς πίσω από την εκκλησία παρά τις απαγορεύσεις, ενώ ανάλογο περιστατικό έλαβε χώρα και στην Κέρκυρα.

13/04

Παρέμβαση στο Κέντρο Διανομής Αθηνών των ΕΛΤΑ Courier από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ), ενάντια στην εκδικητική απόλυση ταχυμεταφορέα.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καταγγέλλει ότι εξαιρέθηκαν από την καταβολή της προβλεπόμενης από την ΠΝΠ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με την αιτιολογία πως «είναι κέντρο» και όχι νοσοκομείο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τονίζουν πως το νοσοκομείο είναι εδώ και χρόνια οργανικά ενταγμένο στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας, και κάνουν λόγο για «γελοίες αιτιάσεις και προσπάθεια εμπαιγμού και απαξίωσης του ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού».

120 εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρότι με την αναβολή του φεστιβάλ καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις τους, παραμένουν εκτός επιδόματος των 800 ευρώ, την ώρα που η διοίκηση του Φεστιβάλ τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Με νέα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου:

  • αποφασίζεται η μη παράταση των προθεσμιών για έγκληση σε βάρος των τραπεζικών στελεχών, ακόμα και για αυτά που είχαν σχηματιστεί ποινικές δικογραφίες για κακουργήματα. Στην ουσία η κυβέρνηση ολοκληρώνει την προσπάθεια για παροχή ασυλίας στους τραπεζίτες και τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη, καθώς και της απαλλαγής τους από ανοιχτές νομικές υποθέσεις. Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει με νόμο τον περασμένο Νοέμβρη, ο οποίος έκανε αδύνατη την αυτεπάγγελτη δίωξη τους για το αδίκημα της «απιστίας».

  • δίνεται προσωρινά η δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να επιβάλουν απορρύθμιση του ωραρίου, κυριακάτικη εργασία και κατάργηση του 5μερου-8ωρου για τους υπάλληλους των δήμων.

  • αποφασίζεται η απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, αντί να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των δομών υγείας.

  • δίνεται «λευκή επιταγή» σε όλους τους φορείς του δημοσίου που εμπλέκονται με τον τουρισμό (από το υπουργείο Τουρισμού, έως τις 13 περιφέρειες και τους 325 δήμους της χώρας) να συμβάλλονται αποκλειστικά μέσω απευθείας ανάθεσης με την εταιρεία “Marketing Greece” για «δράσεις προβολής, διαφήμισης, προώθησης, επικοινωνίας και δημόσιων σχέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (…) ανεξαρτήτως αξίας σύμβασης».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρει πως η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας είναι αυξημένη, για την αποτροπή άφιξης μεταναστών από την Τουρκία, με φόντο τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει άτομα με κορωνοϊό στην Ελλάδα, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους περί «εισβολής».

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την ενίσχυση 155.000 μακροχρόνια άνεργων με 400 ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για ακόμα μία επικοινωνιακή ντρίπλα, μιας και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε λιγότερο του 1/3 των πραγματικών μακροχρόνια ανέργων -μόνο σε όσους είναι άνεργοι από 12 ως 24 μήνες- και το ποσό δεν φτάνει για να καλύψει ούτε το νοίκι και τα πάγια έξοδα ενός μήνα. Ταυτόχρονα, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί για φοροδιαφυγή και κρυφή εργασία όλους αυτούς που αφήνει ακάλυπτους το κράτος, ενώ την ίδια ώρα ο Χρ. Σταϊκούρας κάνει αναφορά σε σχέδια για «επίδομα επιβράβευσης» των αστυνομικών.


Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής καταγγέλλει κύμα απολύσεων σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό από τον όμιλο Viva.

Παρατείνονται μέχρι τις 27 Απριλίου τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, αναστολή της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των περιπτώσεων Β4, Β5, Β6) που ισχύουν από τις 31 Μαρτίου σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και Ξάνθης.

Παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μέχρι και τις 20 Απριλίου, ενώ ίδιου τύπος περιορισμός επιβάλλεται και σε αντίστοιχα σημεία των Ιωαννίνων.

14/04

Πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο εργασίας, τις οποίες καλεί πλήθος σωματείων και ομοσπονδιών, απέναντι στην κλιμάκωση της αντιεργατικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κράτος και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού. Η μέρα είχε κηρυχθεί ως «ημέρα δράσης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων».

Καταγγελία για τραμπούκικη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας, κοντά στις εστίες του ΕΚΠΑ, με σκοπό τον διωγμό όσον έκαναν τον περίπατο ή την άσκηση τους.

Στάση εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης του Alpha, καθώς η διοίκηση εντείνει την -εδώ και ένα χρόνο- προσπάθεια της να μειώσει τον αριθμό τους.

Η «Χαλυβουργία Ελλάδος» στον Βόλο αναστέλλει τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης των παραγγελιών, με τους εργαζομένους να τίθενται σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον έναν μήνα.

Το ΔΝΤ δίνει στη δημοσιότητα έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, όπου προβλέπει γενική ύφεση 3% για την παγκόσμια οικονομία το έτος 2020, όταν πριν την πανδημία οι εκτιμήσεις μιλούσαν για ανάπτυξη 3%, και επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η παρούσα οικονομική κρίση θυμίζει τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Για την ελληνική οικονομία εκτιμά ύφεση 10% (οι αρχικές προβλέψεις ήταν ανάπτυξη 3%) και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3% από 16,4% τον πρώτο μήνα του έτους. Τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο δυσοίωνα, μιας και οι αστοί προφανώς θα προσπαθήσουν να μετακυλίσουν το βάρος της ύφεσης στις πλάτες της εργατικής τάξης.


Ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας, Πέτρος Δαμιανός, κάνει έκκληση για αποσυμφόρηση των φυλακών, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του υπερπληθυσμού οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται ανά δύο σε ένα κρεβάτι ή και να κοιμούνται στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να λειτουργήσουν τα όποια προστατευτικά μέτρα για την υγεία τους.


Με ανακοίνωση της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που βιώνει το τοπικό νοσοκομείο και την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό που αντιμετωπίζει, παρά τις προ μηνών υποσχέσεις, με ελλείψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, γιατρών ΜΕΘ και άλλων ειδικοτήτων.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανακοινώνει πρότασή του για εργαζόμενους προσωρινά μετακινούμενους, «δανεικούς» ή «ενοικιαζόμενους» μεταξύ επιχειρήσεων, στο πλαίσιο «συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», καθώς και την καθιέρωση των έκτακτων αντεργατικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, όπως η τηλεργασία «που στηρίχθηκε στην αμοιβαία συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων».

Αναστέλλεται η λειτουργία διαφόρων λαϊκών αγορών.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και οι Υπαλληλικοί Σύλλογοι και Σωματεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την εφαρμογή Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας σε 50 εργαζόμενους και προχωρούν σε ωριαία στάση εργασίας.

15/04

Νέα στάση εργασίας των τεχνικών στον Alpha, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να αντιμετωπίσει τον αγώνα με απειλές και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, όπως αναφέρει η ΕΤΙΤΑ. Η εργοδοσία απαγόρευσε την είσοδο στις εγκαταστάσεις του σταθμού σε όσους εργαζομένους συμμετείχαν στην στάση, εμποδίζοντας τους να συνεχίσουν την εργασία τους μετά το πέρας της, όπως καταγγέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Μειώσεις στις αμοιβές εφημεριών γιατρών πρώτης γραμμής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας.

Πανελλαδική ημέρα δράσης για τους εργαζομένους στα super market, που βρίσκονται και αυτοί “στην πρώτη γραμμή” εν μέσω της πανδημίας. Πλήθος σωματείων και από άλλους κλάδους, καθώς και πολιτικών συλλογικοτήτων, δηλώσαν την αλληλεγγύη τους με διάφορες δράσεις σε πολλές πόλεις, και στηρίξαν τα αιτήματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι κρατούμενοι των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού ξεκινούν από σήμερα απεργία εργασίας, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορες φυλακές με διεκδικήσεις που αφορούν την άμεση αποσυμφόρηση των κολαστηρίων και την λήψη και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προάσπιση της υγείας των εγκλείστων.

Παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία του Βόλου καθώς και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Διαδήλωση εκατοντάδων μεταναστών στο camp της Μόριας, που διαμαρτύρονται για την απόρριψη των αιτήσεων τους για άσυλο.

Νέα στάση εργασίας -δίωρη αυτή την φορά- από τους εργαζόμενους του λιμανιού Θεσσαλονίκης που διεκδικούν την ανάκληση της αναστολής συμβάσεων για 50 συναδέλφους τους.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Ν. Αττικής καταγγέλλει την εργοδοσία της Singular Logic για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και αναβολή του δώρου του Πάσχα.

16/04

25χρονος καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό και βασανισμό από μπάτσους του Α.Τ. Ιεράπετρας με αφορμή τον έλεγχό του για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στα πλαίσια πανελλαδικής δράσης των εκπαιδευτικών σωματείων πραγματοποιούνται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, καθώς και στα Υπουργεία Παιδείας και Μακεδονίας-Θράκης, τις οποίες στηρίζουν επίσης μαθητές και γονείς, ενώ δίνεται πρόστιμο σε δημοσιογράφο που κάλυπτε διαμαρτυρία και είχε όλα τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή του. Οι κινητοποιήσεις αφορούν εργατικές διεκδικήσεις του κλάδου, αλλά κυρίως την αντίδραση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νέο «αντιεκπαιδευτικό» νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας. Το νομοσχέδιο επαναφέρει -μεταξύ άλλων- τη βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που προωθούνται τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολεγίων.

Ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας και της υπολειτουργίας της Βουλής, υπογράφουν 52 συλλογικότητες. Το νομοσχέδιο έχει στόχο την απλούστευση και την επιτάχυνση της αδειοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες.

Εισβολή δεσμοφυλάκων στο κελί του Γιάννη Μιχαηλίδη (Ζ΄ πτέρυγα φυλακών Μαλανδρίνου), ενώ δυνάμεις της ΕΚΑΜ εισέβαλαν και απήγαγαν τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη από το κελί του (Δ΄ πτέρυγα φυλακών Κορυδαλλού). Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

17/04

Το αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο Μαρίνος Αντύπας καταγγέλλει πως οι μάσκες που προσφέρανε -μαζί με την κατάληψη Ντουγρού- για τους εγκλείστους στις φυλακές Λάρισας δεν φτάσανε ποτέ στους κρατούμενους με τη δικαιολογία ότι σε περίπτωση εξέγερσης θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τα πρόσωπά τους.

Δυνάμεις της ΕΚΑΜ μπουκάρουν και παίρνουν το Νίκο Μαζιώτη από το κελί του (Δ΄ πτέρυγα φυλακών Δομοκού) διαμηνύοντας του ότι θα κρατηθεί στο πειθαρχείο.

Οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού (Δ2 πτέρυγα) ξεκινούν κινητοποιήσεις με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών ως μέτρο αντιμετώπισης του ιού.

Εκπαιδευτικοί στα σχολεία και τα ΙΕΚ που βρίσκονται σε φυλακές δημοσιεύουν κείμενο στήριξης των αιτημάτων των κρατουμένων για αποσυμφόρηση και διασφάλιση της υγείας τους.

18/04

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ωρομίσθιοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών με πολλαπλούς εργοδότες, καθώς εάν έστω και ένας από τους εργοδότες εμφανίζεται ενεργός, δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα από το ΕΡΓΑΝΗ με αποτέλεσμα να πρέπει να ζήσουν στις περισσότερες των περιπτώσεων με μάξιμουμ 100€ το μήνα, λόγω των ελάχιστων ωρών την εβδομάδα στον έναν εργοδότη.

Αυστηροποίηση των συνεπειών της άσκοπης μετακίνησης -λόγω Πάσχα- έως και την Δευτέρα, με επέκταση σ’ όλη την Ελλάδα των μέτρων του διπλασιασμού του προστίμου στα 300€ και της αφαίρεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδος ότι εργοδότες επιχειρούν να αποσπάσουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό των 800€ που έχει δοθεί σε πληττόμενους εργαζόμενους του κλάδου. Γίνεται αναφορά και σε εργοδότη που ζητούσε ακόμα και τις κάρτες με το PIN των εργαζόμενων, προκειμένου να τους δώσει τον απαραίτητο κωδικό για είσπραξη της ενίσχυσης.

Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής καταγγέλλει πως μετά το εργοδοτικό όργιο αυθαιρεσίας και εκβιασμών στον ALPHA, την καταβολή του μισού δώρου σε ALPHA, STAR, ήρθε και η σειρά του Τ/Σ OPEN, όπου ανακοινώθηκε επίσης στους εργαζόμενους ότι θα λάβουν το μισό δώρο του Πάσχα, διότι η επιχείρηση έχει μπει στους ΚΑΔ.

Δημοσιοποιείται ότι σε πρόσφατη διάσκεψή του το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση του υπουργού εργασίας Ι. Βρούτση, αποφασίζοντας την ανατροπή προηγούμενής του απόφασης για την επιδίκαση αναδρομικών πολλών ετών σε όλους τους συνταξιούχους, και επιδίκασε την καταβολή αναδρομικών μόλις 11 μηνών μόνο σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή.

Εξέγερση μεταναστ(ρι)ών με ολονύκτιες συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην Χίο, έπειτα από τον θάνατο 47χρόνης από το Ιράκ. Στους ανθρώπους αυτούς έχει κοπεί το επίδομα, η παροχή του νερού είναι ελλιπής και τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό ανύπαρκτα.

19/04

Τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε 3 μετανάστες κατηγορώντας τους για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ στο Κ.Υ.Τ. της ΒΙΑΛ στη Χίο. Το Υπουργείο Μετανάστευσης, σαν να μην του φτάνει η θανατική καταδίκη που έχει επιβάλλει στους μετανάστες με την στέρηση της πρόσβασης στην υγεία και το στοίβαγμα τους σε κατάμεστους χώρους, είχε το θράσος να καλέσει την αστυνομία και να μην αρκεστεί σε αυτό τον αριθμό συλλήψεων, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για 16 άτομα, εκ των οποίων τα δέκα έχουν ήδη συλληφθεί.

20/04

Με κοινή υπουργική απόφαση παρατείνονται μέχρι τις 10 Μαΐου όλα τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν όσους διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Θετική στον Covid-19 έγγυος γυναίκα, που ζει μαζί με άλλους 470 μετανάστες στο ίδιο ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας όπου την προηγούμενη μέρα έχασε τη ζωή της μια 39χρονη. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε βρεθεί θετική στον ιό μία εργαζόμενη στη δομή, με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε μια βδομάδα στα βουνά της Ευρυτανίας, σε περιοχή πολύ κοντά σε μελλοντικό αιολικό πάρκο. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το ΣτΕ, «είναι συνταγματικά επιτρεπτά τα αιολικά πάρκα σε αναδασωτέες εκτάσεις, υπό προϋποθέσεις».

Οι μπίζνες και οι ανταγωνισμοί για τις εξορύξεις δε σταματούν φυσικά ούτε εν μέσω κορωνοϊού, με το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ να πλέει προς τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεία φρεγάτας του τουρκικού ναυτικού.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες φαντάρων μέσα από το δίκτυο Σπάρτακος, που μιλούν για τραγικές συνθήκες υγιεινής, έλλειψη μέτρων ασφαλείας και στέρηση αδειών.

21/04

48ωρη απεργία στο σύνολο των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, όπου ανακοινώθηκε στους εργαζομένους ότι, στα πλαίσια των συνολικότερων περικοπών, θα καταργηθούν τα δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και τα επιδόματα, θα γίνει ποσοστιαία μείωση μισθών και οι αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης θα ενταχθούν στη λίστα πιστωτών.

Μετά τις πολυάριθμες αντιδράσεις σωματείων υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία διευρύνεται η στήριξη σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται για να δικαστούν 19 άτομα που κατηγορούνται για υπερκοστολογήσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού.

150 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Ν. Χαρδαλιά, στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, που θα μπει σε καραντίνα για 14 μέρες, ενώ για το ίδιο διάστημα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 20:00 ως τις 08:00 σε όλο τον δήμο Ερμιονίδας, και περιορίζονται οι δυνατότητες μετακινήσεων κατ’εξαίρεσης.

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων, που θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακίων.

Δηλώσεις του υφυπουργού αθλητισμού ότι αν όλα πάνε καλά, τότε στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν και πάλι οι αθλητικές διοργανώσεις, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα, γεγονός που μάλλον χαροποιεί τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ και τηλεοπτικών σταθμών, και τις στοιχηματικές εταιρίες.

Καταγγελία από την Παρέμβαση Εργαζομένων στην ΕΡΤ3, που κάνει λόγο για επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος λογοκρισίας, όπου τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όσο και η ΕΡΤ παρουσιάζουν μόνο ό,τι συμφωνεί με την ατζέντα της κυβέρνησης, και κάθε διαφορετική φωνή φιμώνεται ή περιθωριοποιείται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *