Μοίρασμα κειμένων και τρικάκια με αφορμή τις πανελλαδικές ημέρες δράσης

Με αφορμή τις πανελλαδικές ημέρες κινητοποιήσεων των υγειονομικών και των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν κείμενα πόρτα-πόρτα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ενώ πήγαμε σε νοσοκομεία και σε δεκάδες σούπερ μάρκετ όπου δόθηκαν κείμενα σε εργαζόμενους/ες και πελάτες.

Από όταν ξεκίνησε η επιβολή μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού γινόμαστε μάρτυρες ακόμα μιας σφοδρής επίθεσης των αφεντικών στη εργατική τάξη. Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι -με την απειλή της πανδημίας να μαίνεται- το κράτος και το κεφάλαιο έχουν βρει τον τρόπο να καταστέλλουν από τη ρίζα τους αντιδράσεις καθώς είναι ποινικοποιημένη κάθε δημόσια παρουσία η οποία δεν εντάσσεται στην παραγωγική αλυσίδα (καθώς όλες οι άλλες δραστηριότητες χαρακτηρίζονται ως «άσκοπες»).

Έχουμε ξανααναφέρει όμως, πως τη στιγμή που η εκμετάλλευση μας εντατικοποιείται, που εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς μένουν άνεργες, που μία νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έρχεται να μας φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο και να καταδικάσει σε αργό θάνατο όσους από εμάς κρίνονται ως “περίσσευμα”, μας είναι αδύνατο να προσφέρουμε ταξική ανακωχή. Ακόμα και μουδιασμένοι, με μέτρα προστασίας και προστατεύοντας παράλληλά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, ψάχνουμε διαρκώς τους τρόπους για να αγωνιστούμε και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις μάχες που έρχονται.

Την προηγούμενη βδομάδα (7/4) το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων προχώρησε σε πανελλαδικό επίπεδο σε κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία και παρευρεθήκαμε σε τρία από αυτά, ενώ σήμερα Τετάρτη 15/4 ήταν πανελλαδική ημέρα δράσης των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι επίσης ανήκουν στους εργαζόμενους που «δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή». Με αφορμή λοιπόν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις στήριξης του αγώνα τους. Συγκεκριμένα πετάχτηκαν τρικάκια σε Συκιές, Κορδελιό, Παναγία Φανερωμένη, Άνω πόλη, Κέντρο, Μαρτίου, Ντεπώ, Φάληρο, Ανάληψη, Χαριλάου, Τούμπα, Δόξα, Τριανδρία, 40 Εκκλησιές, ενώ πήγαμε σε δεκάδες σούπερ μάρκετ όπου μοιράστηκαν κείμενα τόσο σε εργαζόμενους/ες στα μάρκετ και σε πελάτες αλλά και πόρτα-πόρτα στις γειτονιές που προαναφέραμε.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

1. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε την πανδημία του λεγόμενου “κορωνοϊού”. Ενός ιού ο οποίος έχει δείξει υψηλότερα, από αντίστοιχους ιούς, ποσοστά μεταδοτικότητας και μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρος, ιδίως (αλλά όχι μόνο) για ηλικιωμένους και ανθρώπους οι οποίοι έχουν και άλλα προβλήματα υγείας (διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο).

2. Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού έχει κυρίως σχέση με το επίπεδο του συστήματος υγείας του κάθε κράτους/περιοχής. Εκεί που υπάρχει επαρκές προσωπικό, κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και σχετικός έλεγχος και στοχευμένος περιορισμός της εξάπλωσης του ιού με δωρεάν τεστ, τα ποσοστά είναι εμφανώς μικρότερα. Στην Ελλάδα, ακόμα και από τα χρόνια πριν τα μνημόνια, υπήρχε διαρκής προσπάθεια υποβάθμισης του συστήματος υγείας. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος διαθέτει 7.500 γιατρούς, αριθμός μικρότερος από τους κληρικούς που πληρώνει, και απειροελάχιστος μπροστά στους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που προσλαμβάνει διαρκώς για να συντηρεί την εξουσία της αστικής τάξης πάνω στις ζωές μας. Η υγεία και το ανθρώπινο σώμα, αλλά και κάθε κοινωνική ανάγκη (νερό, τροφή, στέγαση, πρόσβαση στην ενέργεια, μετακινήσεις) έχουν πάψει, χωρίς να κρατιούνται καν τα προσχήματα, να νοούνται ως αγαθά που μπορούν να υπάρχουν μονάχα συλλογικά και κοινωνικά, και δεν αποτελούν τίποτα άλλο πέρα από εμπορεύματα που αποφέρουν κερδοφορία για το κεφάλαιο.

3. Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος συνεχίζει τη δολοφονική αντιμεταναστευτική του πολιτική ως προπύργιο για την Ε.Ε χτυπώντας ανελέητα τους μετανάστες στα σύνορα και στοιβάζοντάς τους σε ανοιχτά ή κλειστά κέντρα κράτησης κάτω από άθλιες συνθήκες. Αν μέχρι τώρα η πολιτική αυτή χαρακτηριζόταν από την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητά της, τώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού, και καθώς όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες έχουν ρητές εντολές να μη συνωστίζονται, δε μας μένουν λόγια για να την περιγράψουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους φυλακισμένους ή τους ψυχικά πάσχοντες που παραμένουν κρατούμενοι σε συνθήκες συνωστισμού, ενώ καθόλου εντύπωση δεν πρέπει να μας προκαλεί το ότι γράφονται πρόστιμα και σε άστεγους τη στιγμή που οι περισσότερες δομές που προορίζονταν για την κάλυψη κάποιων στοιχειωδών αναγκών τους έχουν κλείσει. Όσοι και όσες περισσεύουν καταδικάζονται στο θάνατο, την πείνα, την έλλειψη ακόμα και των πιο βασικών.

4. Στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα μήνα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, οι δυνάμεις καταστολής τραμπουκίζουν περαστικούς, κόβουν πρόστιμα ακόμα και σε άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, μετανάστες για άσκοπη μετακίνηση, ενώ τα fake news και οι δηλώσεις βουλευτών της κυβέρνησης προοικονομούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, ακόμα και την εμπλοκή του στρατού σε αυτά, κάτι που ειπώθηκε πως θα ξεκινήσει από τον οικισμό που διαμένουν Ρομά στη Λάρισα. Την ίδια στιγμή λοιπόν που αφήνονται συνεχώς παράθυρα λειτουργίας των εκκλησιών και κόβονται πρόστιμα σε όσους στήριξαν, τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, τις συγκεντρώσεις των νοσοκομειακών, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι στην αρχή μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, πιο βαθιάς και πιο άγριας για τους προλετάριους κι από αυτή του 2008, το ζητούμενο είναι να μείνουμε εμείς μαντρωμένοι και μουγκοί για να συνεχίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είδαμε να γίνεται κάποια μνεία στην περιβόητη “ατομική ευθύνη” -που έρχεται να συγκαλύψει την κρατική ανευθυνότητα για το ανεπαρκές σύστημα υγείας- όταν πριν μία μόλις εβδομάδα εργαζόμενος πέθανε έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην εταιρεία που εργαζόταν στη Σίνδο. Άλλωστε ζητούμενο είναι να συνεχίσει να υπάρχει κερδοφορία για τα αφεντικά, γι’αυτό ο συνωστισμός στα εργοστάσια, τα εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς που δεν είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του πληθυσμού δεν κρίνεται “παράνομος”.

5. Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα, και δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στην ανεργία, κι άλλοι τόσοι είμαστε αυτοί που είτε παίρνουμε κάποιο βοήθημα που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, είτε έχουμε δει τους μισθούς μας να μειώνονται και να δουλεύουμε εκ περιτροπής ανάλογα με τις ορέξεις της εργοδοσίας. Άλλοι δε θα πληρωθούμε έγκαιρα το δώρο Πάσχα κι άλλοι δε θα δουλέψουμε σεζόν όπως είχαμε κανονίσει για να βγάλουμε τα έξοδα της χρονιάς. Τέλος, κι είναι κι αυτό σημάδι του βάθους της κρίσης που διανύουμε, τυχεροί θεωρούμαστε όσοι από’μας δουλεύουμε ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ σε σούπερ μάρκετ, αποθήκες, delivery, ταχυμεταφορές, υπηρεσίες καθαριότητας για ψίχουλα. Με ελάχιστα μέτρα προστασίας της υγείας μας, με απροειδοποίητες υπερωρίες και πολλές φορές 7 στα 7, γινόμαστε λάστιχο για να συνεχίσουν να κερδοφορούν αυτοί που τώρα κάνουν χρυσές δουλειές. Σήμερα, μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super market, καλούμε όλους τους πελάτες να πάψουν να προσέρχονται σ’αυτά τις Κυριακές και τις ώρες εκτός του συνηθισμένου ωραρίου και απευθύνουμε κάλεσμα ταξικής ενότητας και αντεπίθεσης σε όλους όσους εργάζονται στις αποθήκες, τα ράφια και τις ταμειακές των σούπερ μάρκετ. Μέσα από τα σωματεία και σε συντονισμό με τους αγώνες στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, μπλοκάρουμε την άγρια εκμετάλλευση που ήρθε για να μείνει. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και παλεύουμε μαζί τους για:

-Τεστ στους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, μέτρα προστασίας και έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

-Μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των μισθών τη στιγμή που οι εργοδότες βλέπουν τα πλούτη τους να πολλαπλασιάζονται. Να γίνουν άμεσες προσλήψεις για να καλυφτούν τα κενά και να πάψουν οι υπερωρίες

-Αυστηρή τήρηση των ωραρίων εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων, να παύσει η ελαστική και εκ περιτροπής εργασία και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου

Σύντροφοι/ισσες, προλεταριακή πρωτοβουλία από τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης,
Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά (anatolika.espivblogs.net)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *