Πρώτος μήνας κορωνοϊού – Ενημερωτικό δελτίο

Εν μέσω της πανδημίας, θέλοντας να μη χαθούμε μέσα στο συνεχή βομβαρδισμό πληροφορίας και κρατικής τρομοκρατίας που αναπαράγονται στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τέτοια ταχύτητα που μας είναι δύσκολο να συγκεντρώσουμε ακόμα και μέσα στο κεφάλι μας το τι συμβαίνει, πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού δελτίου που θα καταπιάνεται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας αλλά και πληροφορίες που αφορούν και πλήττουν τις ζωές όλων μας, το οποίο θα προσπαθούμε να ανανεώνουμε ανά σύντομα χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας θα είναι το σαφές ταξικό φιλτράρισμα, το φιλτράρισμα που δε θα δέχεται άκριτα την ατομική ευθύνη, που θα αναδεικνύει τις κρατικές ευθύνες, το φιλτράρισμα που θέλει την πληροφορία ως ένα ακόμα εργαλείο για να αναδείξει την ταξική και όχι εθνική ενότητα που απαιτούν οι καιροί μας, την αναγκαιότητα για σπάσιμο του φόβου, για αλληλεγγύη, για αγώνες. Στο συγκεκριμένο δελτίο, λόγω μεγάλου όγκου, δε θα καταπιαστούμε με αναφορές στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στα μέτρα που παίρνονται σε άλλα κράτη, καθώς αυτό αφορά μία εξίσου χρονοβόρα προσπάθεια, την οποία όμως οφείλουμε συλλογικά να κάνουμε άμεσα.

24/02

Μετά από ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων στο Υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας δηλώνει πως «δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας λόγω του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία».

25/02

Εκδίδεται ΦΕΚ για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού το οποίο προβλέπει πως μπορούν να επιβληθούν μέτρα, όπως ο κλινικός έλεγχος ύποπτων περιπτώσεων, έλεγχος και περιορισμός θαλάσσιων και εναέριων μετακινήσεων, απομόνωση κρουσμάτων, κλείσιμο θεάτρων και αναστολή λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού προσωπικού, καθώς και πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού.

26/02

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου κρούσματος τα ειδησεογραφικά γεμίζουν με φωτογραφίες από άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης.

27/02

Υπερψηφίζεται στη βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχεδίου βάσει του οποίου προβλέπεται η αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης (η οποία υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται αρχικά τα 68 και σε δεύτερο χρόνο στα 72 έτη) και η κατάργηση της 13ης σύνταξης.

Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να συνδέσει τους μετανάστες με τον κορωνοϊό, δηλώνοντας πως «το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν» και αποφασίζοντας αναβάθμιση στον έλεγχο των συνόρων.
Την ίδια στιγμή, οι νέες πολεμικές συρράξεις στη Συρία γεννούν νέα προσφυγική κρίση, με την Τουρκία σε μία προσπάθεια να πιέσει την ΕΕ να ανακοινώνει πως δε θα συγκρατεί πλέον τις προσφυγικές ροές.

28/02

Ανακοινώνεται η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω κορωνοϊού.

Τίθεται προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό και την καταστολή των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα κρίνεται από την αστυνομία αν μια διαδήλωση είναι νόμιμη ή παράνομη και η συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση γίνεται ιδιώνυμο αδίκημα που θα διώκεται με φυλάκιση ως 1 έτος.

Ο Μητσοτάκης ενισχύει τη θέση του και δηλώνει ότι «δε θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα».

29/02

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά σε σχέση με τον κορωνοϊό και ότι ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα. Ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ τονίζει ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό περισσότερο από τη γρίπη».

01/03

Με Υπουργική Απόφαση ορίζεται η προσωρινή αναστολή όλων των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών εκτός Ελλάδος.

Αναβάθμιση στο «μέγιστο επίπεδο» των μέτρων φύλαξης των συνόρων σε Έβρο και νησιά από σώματα ασφαλείας, στρατό και λιμενικό, αναστολή ενός μηνός των διαδικασιών ασύλου, άμεση επιστροφή αιτούντων χωρίς καταγραφή, καθώς και αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων υπέρ της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

02/03

Πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο.

03/03

Ο Α. Γεωργιάδης, δηλώνει ότι τα κλειστά κέντρα που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση θα αποτελούν «ισόβιες φυλακές» για όποιον δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να γίνει σαφές σε πρόσφυγες και μετανάστες ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Έλληνες επιχειρηματίες ετοιμάζονται να αποστείλουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις Ειδικές Δυνάμεις και τις δυνάμεις της αστυνομίας στον Έβρο.

04/03

Με προεδρικό διάταγμα ιδρύεται στην Κρήτη Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Το «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος» κοινοποιεί καταγγελία φαντάρων, οι οποίοι τονίζουν πως καταδρομείς που έχουν σταλεί στον Έβρο έχουν λάβει από τον ελληνικό στρατό οδηγίες για κακοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν ότι οι καταδρομείς έχουν το ελεύθερο να χτυπούν με γκλοπ ή ρόπαλα ανθρώπους που περνούν τα σύνορα, ενώ «έχουν το ελεύθερο να ρίχνουν αβολίδωτα ή και κανονικά, πραγματικά πυρά στον αέρα ή στο έδαφος για εκφοβισμό».

Ίδρυση «Εθνικός Κήπος Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» στην οποία και παραδίδεται η διαχείριση του εθνικού κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου για τα 40, τουλάχιστον, επόμενα χρόνια.

05/03

Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ακύρωση αθλητικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο – Η κατάσταση θα επανεξεταστεί το επόμενο 48ωρο.

Κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο βάσει του οποίου αυξάνονται τα ελάχιστα έτη παραμονής στη χώρα από τρία σε επτά, ως προϋπόθεση για να λάβουν οι πρόσφυγες την ελληνική ιθαγένεια.

Το μάθημα των Θρησκευτικών εντάσσεται στα υποχρεωτικά σχολικά μαθήματα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Την ίδια στιγμή τηλεφωνητές του ΕΟΔΥ που -υποτίθεται- δίνουν συμβουλές προφύλαξης από τον κορωνοϊό αναφέρουν πως δεν υπάρχει προς το παρόν ανακοίνωση που να απαγορεύει τη θεία κοινωνία και ότι ο κόσμος μπορεί να μεταλάβει άφοβα.

Επιβεβαιώνεται ο φόνος Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα. Λίγες μέρες πριν τα καθεστωτικά ΜΜΕ είχαν προσπαθήσει να πείσουν ότι η είδηση πρόκειται για fake news.

Μαζικές πορείες αλληλεγγύης στις μετανάστριες πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης γνωμοδοτεί θετικά για την κατασκευή αιολικού εργοστάσιου δυναμικότητας 34.5 MW στη θέση Βλιτοτσούμαρο–Τούρλα, δίπλα ακριβώς στα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης και μέσα σε περιοχή Natura 2000.

06/03

Ψηφίζεται το πρωί της Παρασκευής νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή ιδιωτών στους ΟΤΑ. Στο ίδιο νομοσχέδιο καταφέρνουν να περάσουν διάταξη που προβλέπει τη διαγραφή προστίμων που είχαν υποβληθεί σε 87 υποψηφίους των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών του 2010, που είχαν επιβληθεί επειδή δε δήλωσαν τις προεκλογικές τους δαπάνες (ανάμεσά τους είναι ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς). Το ύψος των προστίμων που διαγράφηκαν ανέρχεται στα 800.000 ευρώ.

Ο (βουλευτής πλέον) Βελόπουλος σπεύδει να εκμεταλλευτεί το φόβο για τον κορωνοϊό για να πουλήσει την αλοιφή «βυζαντινον» που υποτίθεται ότι παρέχει προστασία εναντίον του ιού.

Έπειτα από τον αποκλεισμό του ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ από εθνικιστές, οι οποίοι εμπόδιζαν εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας να προσεγγίσουν τη δομή -και εν μέσω πανδημίας- γίνονται ακόμα πιο απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής.

07/03

Παρατείνονται για 14 ακόμα ημέρες τα έκτακτα μέτρα για τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου.

Ανακοίνωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για πάγωμα της παροχής επιδομάτων σε όσους πρόσφυγες έχουν εξασφαλίσει άσυλο προκειμένου να κάνει τη χώρα «λιγότερο θελκτικό προορισμό».

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωση της εκφράζει τη διαμαρτυρία των νοσοκομειακών γιατρών για τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις για κορωνοϊό.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες στη Λέσβο και αντιπολεμική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη.

08/03

Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν» καταγγέλλουν ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Όπως αναφέρουν αυτή τη στιγμή και ενώ όπως υποστηρίζουν η μαζική έξαρση του κορωνοϊού είναι “προ των πυλών”, δεν υπάρχει σχέδιο στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των ασθενών.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, αποκλεισμός αντιφασιστικής-αντιπατριαρχικής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη από την αστυνομία καθώς αυτή δε δηλώθηκε και πρόωρη εφαρμογή του επερχόμενου νομοσχεδίου.

09/03

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει τη λήψη οικονομικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και όχι μόνο, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αναστολή πληρωμής: ΦΠΑ, οφειλών προς ΔΟΥ, ασφαλιστικών εισφορών.

Η ιερά σύνοδος ενημερώνει ότι θα κοινωνεί κανονικά και συστήνει να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας.

Τέσσερις αναρχικοί διώκονται για τρομοκρατία, με «αποδείξεις» κάθε ανώνυμη ανάληψη ευθύνης που έχει την υπογραφή «σύντροφοι-ες», από το 2016 μέχρι σήμερα.

10/03

Κατάθεση στη βουλή νομοσχεδίου βάσει του οποίου αυξάνεται η Οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά 1.500 θέσεις.

Ο Μαρινάκης ανακοινώνει (λίγες μέρες πριν τη δίκη του) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

11/03

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει την κρίση του κορωνοϊού ως πανδημία.

Δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση που αφορά το κλείσιμο σχολείων και λοιπών χωρών συνάθροισης (βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων, εστιατορίων και κυλικείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων). Από την ως άνω προσωρινή απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες, η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και η λειτουργία των εστιών στέγασης.

Με ΠΝΠ προβλέπεται:

  • η άδεια ειδικού σκοπού (όπου ορίζεται ότι τη δικαιούται ένας εκ των δύο γονέων για το διάστημα που έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, ότι για κάθε 4 μέρες άδειας η μία θα αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζομένου και ότι στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών).
  • μέτρα ελάφρυνσης για επιχειρήσεις (αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών ΔΟΥ και ασφαλιστικών εισφορών για 4 μήνες, δυνατότητα για εξ αποστάσεως εργασία, αναστολή υποχρέωσης εργοδότη να δηλώνει τις τροποποιήσεις στο ωράριο των εργαζομένων-υπερωριακή απασχόληση, αλλαγή μέρα ανάπαυσης).
  • Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη αναβολή συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. την παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης, αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης, προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, παράταση ισχύος αδειών διαμονής λόγω εξαιρετικών αναγκών, ματαίωση παρελάσεων, μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων.

12/03

Πρώτος νεκρός από τον ιό, ένας 66χρονος από την Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναφοράς περιστατικών κορωνοϊού «Αττικόν» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας από τις 7:00 μέχρι τις 10.00. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους ζητούν προσλήψεις νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνολόγων, τραυματιοφορέων σε όλες τις κενές οργανικές θέσεις. Ακόμη ζητούν να φύγουν τώρα τα ράντζα και να σταματήσει η υπερεφημέρευση. Προειδοποιούν πως «Η κατάσταση χειροτερεύει».

13/03

Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η λίστα των επιχειρήσεων που κλείνουν για 14 ημέρες λόγω κορωνοϊού (θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι άθλησης, υπηρεσιών καλλωπισμού και χώροι εστίασης, πλην delivery και μαγαζιά λιανικής shop in shop).

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί για την κατάρρευση του συστήματος υγείας και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα έγκειται κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Σύμφωνα με τη δήλωσή του αυτή τη στιγμή λειτουργούν 567 κλίνες σε όλη τη χώρα ενώ θα έπρεπε να είναι από καιρό πάνω από 2.000.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ασκληπειού» Βούλας σε επιστολή του καταγγέλλει «(…) Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας λειτουργεί 12 κλίνες αντιμετωπίζοντας ήδη μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ακόμα και βασικών αναλωσίμων. Λειτουργούμε χωρίς την απαραίτητη ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, γαζών απλών και αποστειρωμένων, στολών μιας χρήσης, ενίοτε συρίγγων, απλών μασκών οι οποίες μας παρέχονται κάθε μέρα “με δελτίο”, απλών σετ βρογχοαναρροφήσεων. Ας μη μιλήσουμε για αναπνευστήρες, κυκλώματα, αντλίες, βρογχοσκόπια, λαρυγγοσκόπια, υπερήχους»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι ο τριπλασιασμός της τιμής του αντισηπτικού δεν είναι αισχροκέρδεια αλλά αποτέλεσμα προσφοράς-ζήτησης, την ίδια στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου τονίζει ότι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας (τιμές μασκών από 1.40 σε 7€).

Ενεργοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας πιλοτικά ψηφιακά εργαλεία για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, κάτι το οποίο προφανώς απαιτεί οι μαθητές να είναι κάτοχοι ηλεκτρονικών συσκευών και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για το 21.5% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

14/03

Σε εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας διευκρινίζονται όσα θεσπίστηκαν με την ΠΝΠ της 11/03 και ορίζεται ως μέτρο πρόληψης υγείας εργαζομένων να μην προσέρχονται στη δουλειά αν έχουν συμπτώματα.

Απαγορεύεται προσωρινά η λειτουργία εποχικών τουριστικών καταλυμάτων, οργανωμένων παραλιών, χιονοδρομικών κέντρων και αγορών.

Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η ΠΝΠ “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”, η οποία προβλέπει:

  • την απελευθέρωση του ορίου χορήγησης υπερωριών και το μηχανισμό καταβολής αποζημίωσης σε όσους μένουν χωρίς δουλειά λόγω υποχρεωτικού κλεισίματος επιχειρήσεων.
  • μέτρα αποφυγής συνωστισμού στα supermarket και τη δυνατότητα όλων των εστιατορίων να εκτελούν take away και delivery.
  • την υποχρεωτική καταγραφή από όσες επιχειρήσεις σχετίζονται με φαρμακευτικά προϊόντα των αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και μαντηλάκια.
  • μηχανισμό επίταξης (με αποζημίωση) ιατρικού εξοπλισμού ενώ απελευθερώνεται το ωράριο για εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα, τρόφιμα κλπ.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση εισόδου (και εξόδου) πολιτών στη χώρα.
  • Την ανάληψη του συντονισμού των υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.)

Πραγματοποιείται κινητοποίηση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Οι κρατούμενες καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσης, την έκθεσή τους στον κίνδυνο και ζητούν:

  • Την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών
  • Τη χορήγηση αδειών σε υπαλλήλους που παρουσιάζουν συμπτώματα
  • Την απολύμανση των φυλακών και την πρόσβασή τους σε αντισηπτικά και μάσκες
  • Την ενημέρωση τους από ειδικούς ιατρούς για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν
  • Να δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση και διάγνωση του κορωνοϊού σε κρατούμενες και υπαλλήλους φυλακών, καθώς οι φυλακές αποτελούν τους πλέον επικίνδυνους χώρους για τη διασπορά του ιού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωση της σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό απευθύνει έκκληση για προσλήψεις με παροχή κινήτρων καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Καστοριάς, όπου 60 υγειονομικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί πρόσληψης γιατρών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ψευδείς, καθώς στην προκήρυξη που τρέχει για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και η οποία λήγει στις 15/3, δεν υπάρχει ούτε μία θέση επικουρικού γιατρού. Απαιτούν να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Το σωματείο εργαζομένων στα Public καταγγέλλει την υποχρεωτική αφαίρεση κανονικής άδειας των εργαζομένων στα καταστήματα Public που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων, όταν βγήκε οδηγία να κλείσουν λόγω κορωνοϊού.

15/03

Σε εγκύκλιο για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ ορίζονται τα μέτρα ασφαλείας, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας καθώς και η λειτουργία τις Κυριακές.

Προσωρινός καθολικός περιορισμός των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων (εκτός των εμπορικών) με Αλβανία, Ισπανία και Ιταλία. Απαγορεύεται επίσης η είσοδος προσώπων από την Αλβανία στην ελληνική επικράτεια. Λίγες μέρες μετά το μέτρο αυτό, πραγματοποιείται σύσκεψη στη Βέροια προκειμένου να «αξιοποιηθούν» οι πρόσφυγες που διαμένουν στα camp για να αναπληρώσουν το κενό στα εργατικά χέρια για αγροτικές εργασίες, μιας που οι εποχικοί εργάτες από Αλβανία δε θα μπορούν να έρθουν.

Εισβολή των ΜΑΤ και εκκένωση του κτηρίου Γκίνη, με αναφορές αστυνομικών στις “κακές συνθήκες διαβίωσης”. Οι μετανάστες που έμεναν εκεί θα μεταφερθούν στον «υγειονομικό παράδεισο» της Π. Ράλλη.

Η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι καλεί το λαό να βγει στα μπαλκόνια του στις 21.00 για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς που δίνουν τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Αναβάθμιση Χαρδαλιά σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

16/03

Μέσω ΚΥΑ απαγορεύεται προσωρινά η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (16/3-30/3) (επιτρέπεται ατομική προσευχή με τήρηση μέτρων όμοια με τα μάρκετ). Την ίδια μέρα η Ιερά σύνοδος ανακοινώνει ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές και για κυριακάτικη θεία λειτουργία μεταξύ 7:00-8:00 (το οποίο αναιρείται στη συνέχεια από τον Μητσοτάκη).

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίζει την αναστολή των αδειών στους αστυνομικούς.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδίδει άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού, ισχύος 15 MW, στο Κόρθι της Άνδρου, μέσα σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι προσπαθούν με τα λιγοστά μέσα που έχουν στη διάθεση τους, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης και εντατικοποίησης να περιθάλψουν τους ασθενείς τους, και τονίζουν προς την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμούν το χειροκρότημα, αλλά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Ζητούν από την κυβέρνηση να συναντηθεί μαζί τους.

Ενώ η κυβέρνηση αρνείται να κάνει δειγματοληπτικά τεστ σε κόσμο, όπως προτείνει ο ΠΟΥ, ακόμη κι αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα, ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοινώνει δημόσια πως έκανε το τεστ και βγήκε αρνητικός.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει ότι η ΠΝΠ της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού η οποία ανέστειλε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, σε συνδυασμό με την αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «παρατηρείται σε μεγάλα εργοτάξια του νομού μας, ειδικότερα σε ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων η εντατικοποίηση της εργασίας των συναδέλφων, που οδηγούν μαθηματικά στην πλήρη εξόντωσή τους. Μπροστά στο κέρδος αποδεικνύεται ότι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοκατασκευαστές δεν λογαριάζουν την υγεία των εργαζομένων».

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία Leroy Merlin δηλώνει ότι τα καταστήματά της -πλην των κεντρικών γραφείων και ορισμένων λειτουργιών για το ηλεκτρονικό κατάστημα- αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι σε αυτά υποχρεούνται επί του παρόντος να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ σε όσους εργάζονται στα κεντρικά δίνεται η δυνατότητα για τηλεργασία.

17/03

Μέσω ΚΥΑ προσδιορίζεται ποιανών ιδιωτικών επιχειρήσεων απαγορεύεται η λειτουργία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνει την επιβολή προστίμων για την πάταξη της αισχροκέρδειας λίγες μόλις μέρες αφότου χαρακτήρισε την αύξηση των τιμών των απολυμαντικών φαινόμενο προσφοράς – ζήτησης.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι στο μέτωπο της υγείας προσλαμβάνονται άμεσα 2.000, ενώ παράλληλα το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε κέντρο νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Επιπλέον για τον ίδιο σκοπό η κυβέρνηση «επιτάσσει» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στο Θριάσιο προσφέροντας έτσι στο σύστημα υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Κατάθεση αιτήματος από το ΚΚΕ να διακοπεί η λειτουργία της βουλής για ζητήματα που δε σχετίζονται με την πανδημία.

Ο Υφυπουργός Χαρδαλιάς ανακοινώνει μέτρα περιορισμού των μεταναστών που διαμένουν σε ΚΥΤ και συγκεκριμένα τον περιορισμό της κυκλοφορίας τους σε αστικά κέντρα και την περίφραξη των δομών.

18/03

Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών εκτός ΕΕ και Σένγκεν.

Τέσσερις Αφγανές που διαμένουν στο camp στη Μόρια φτιάχνουν κάθε μέρα 500 μάσκες με τις ραπτομηχανές τους για τις ευπαθείς ομάδες της δομής.

Ανακοινώνονται μέτρα ύψους 2 δις για αντιμετώπιση επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς και απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. (Τα μέτρα θεσπίστηκαν μέσω ΠΝΠ στις 20/3).

Επεκτείνονται μέσω ΚΥΑ οι κατηγορίες ευπαθών ομάδων που δικαιούνται ειδικής άδειας από το Δημόσιο για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η εταιρεία Teleperformance (εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης που απασχολεί πάνω από 8.500 υπαλλήλους) εξακολουθεί να αναγκάζει τους εργαζομένους της να δουλεύουν από το χώρο εργασίας όπου τα γραφεία απέχουν 30-40 εκατοστά μεταξύ τους, χωρίς παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Μάλιστα σε ερώτημα των εργαζομένων τι θα κάνουν αν εμφανίσει κάποιος συμπτώματα, η εταιρεία απάντησε ότι θα χωρίσουν τους εργαζόμενους σε δύο κτήρια (οι υγιείς στο ένα και οι ασθενείς στο άλλο) για να συνεχίσουν να εργάζονται όλοι. Σημειώνεται ότι πολλοί εκ των εργαζομένων είναι αλλοδαποί και πέρα των οικονομικών επιπτώσεων φοβούνται ότι θα απολέσουν την άδεια παραμονής τους εάν χάσουν τη δουλειά τους.

Καταγγελίες από εργαζομένους της Cosmote evalue για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας στο χώρο εργασίας τους και την επιβάρυνση των ίδιων για την αγορά αντισηπτικών.

Η Ομοσποδία Συνδικάτων και Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) κάνει λόγο για εκτεταμένη ασυδοσία στα ΚΤΕΛ, με απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, τον καταναγκασμό τους να δηλώσουν οικειοθελώς την παραίτησή τους, άδειες άνευ αποδοχών, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και κάθε λογής αυθαιρεσίες

Τουλάχιστον 6 υπάλληλοι στο νοσοκομείο Γεννηματά βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

19/03

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τους κινδύνους διασποράς του ιού που απορρέουν από την οδηγία του ΕΟΔΥ να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος στο υγειονομικό προσωπικό που εμφανίζει συμπτώματα.

Απεργία πείνας 1.200 μεταναστών σε camp στην Κόρινθο με αίτημα την εκκένωση λόγω κορωνοϊού.

Ταυτόχρονη επιχείρηση της «αντιτρομοκρατικής» στα γραφεία του Λαϊκού Μετώπου-Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, στα Εξάρχεια, καθώς και σε μονοκατοικία που διέμεναν μέλη της Επιτροπής, στα Σεπόλια. Οι 11 συλληφθέντες θα προφυλακιστούν εκδικητικά σε διαφορετικές φυλακές.

40.000 θέσεις εργασίας χαμένες τις τελευταίες 18 μέρες.

Η περιφέρεια Αττικής παρέχει 5.000 μάσκες και 5.000 κουτιά γάντια στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Τρίπολης προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους και τα δεδουλευμένα τους.

20/03

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

– Θεσπίζεται η 4μηνη αναστολή οφειλών επιχειρήσεων (ΦΠΑ, ΔΟΥ, ασφαλιστικών εισφορών) για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

– Διάταξη για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 800 ευρώ σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους

– Μείωση ενοικίου κατά 40% στις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά και στους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβασή τους για πρώτη κατοικία

– Αναστολή πληρωμών ως Σεπτέμβρη χρεολυσιών για επιχειρήσεις

– Θεσπίζεται έκτακτος μηχανισμός διευθέτησης του χρόνου εργασίας που επιτρέπει στον εργοδότη να λειτουργεί την επιχείρησή του με προσωπικό ασφαλείας.
– Θεσπίζεται ο μηχανισμός αναστολής συμβάσεων εργασίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους ομίλους να μεταφέρουν προσωπικό από τη μια θυγατρική στην άλλη.
– Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.
– Διάταξη για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες
– Αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφή επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας έως και τις 30 Απριλίου

– Θεσπίζεται το πλαφόν των τριών τεμαχίων στην πώληση αντισηπτικών προϊόντων.
– Διευρύνεται το ωράριο εργασίας των supermarket, θεσπίζεται η λειτουργία τις Κυριακές (κάτι που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση), ενώ προβλέπεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει την πώληση εφημερίδων από τα supermarket.

– Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί βγαίνουν στα κανάλια και λένε για τους ήρωες υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και προτρέπουν το λαό να βγει στα μπαλκόνια να τους χειροκροτήσει, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να τους συναντήσει.

Κινητοποίηση των κρατούμενων γυναικών στις γυν. φυλακές Κορυδαλλού, με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω του κορωνοϊού.

Ρεπορτάζ στα ΜΜΕ για ουρές στα διόδια και μαζική μετακίνηση πληθυσμού προς τα χωριά με κίνδυνο τη διασπορά του ιού. Από τα επίσημα στοιχεία βέβαια προκύπτει υποτονική κίνηση για τη συγκεκριμένη μέρα (χαρακτηριστικά πτώση 32% στην Ελευσίνα και 27% στις Αφίδνες), με καθυστερήσεις λόγω της αύξησης των ανέπαφων συναλλαγών και πολύ κόσμο που μετακινείται λόγω δουλειάς.

Η Περιφέρεια Αττικής κλείνει πάρκα και άλση για «αποφυγή συνωστισμού».

21/03

Ορίζονται περιορισμοί λειτουργίας λαϊκών αγορών.

ΦΕΚ Για παράταση καταβολής οφειλών επιχειρήσεων στο δημόσιο ως 31 Αυγούστου.

Μέσω ΚΥΑ δίνεται προθεσμία ως 25/3 για να εκκενώσουν οι φοιτητές τις εστίες.

Ειδικές δυνάμεις εισβάλουν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και μεταγάγουν την Πόλα Ρούπα στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων.

Νεκρή 41χρονη γυναίκα στην Καστοριά. Η γυναίκα είχε αναπνευστικά προβλήματα και όταν απευθύνθηκε στον ΕΟΔΥ έλαβε την εντολή να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της, όπου και κατέληξε λίγες μέρες μετά, ενώ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα που λαμβάνονται όλο και αυστηρότερα μέτρα κυκλοφορίας, οικοδόμος στη δυτική Νάξο του οποίου η εργασία δεν είχε ανασταλεί, χάνει τη ζωή εν ώρα εργασίας.

Ρεπορτάζ για χιλιάδες κόσμο που αψήφησε τα μέτρα και γέμισε τις παραλίες, με πλάνα από άδειες πλαζ.

22/03

Διάγγελμα Μητσοτάκη για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 06:00 της 23/3 και για δύο εβδομάδες.

Ο πολίτης θα φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Αναστολή λειτουργίας ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ως τέλος Απριλίου.

Η κοινότητα Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής καλεί τους κατοίκους για συμμετοχή στη θεία κοινωνία εν μέσω πανδημίας από τα μεγάφωνα.

Αναστολή αδειών νεοσύλλεκτων φαντάρων από ΓΕΕΘΑ.

23/03

Τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέσω ΚΥΑ καθορίζεται η διαδικασία με την οποία επιχειρήσεις και εργοδότες κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους.

Περιορισμός πτήσεων από Βρετανία και Τουρκία.

Επαναπατρισμός Ελλήνων από Ισπανία χωρίς να ληφθούν μέσα προστασίας κατά το ταξίδι ή έλεγχο για συμπτώματα και με εγκλεισμό σε ξενοδοχείο κατά την άφιξή τους, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

65 από τα κρούσματα (~10%) είναι υγειονομικοί υπάλληλοι.

Εθελοντικό πρόγραμμα, που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε συνταξιούχους επιστήμονες υγείας και φοιτητές, εκκινεί το υπουργείο Υγείας με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι στον κορωνοϊό. Με λίγα λόγια το κράτος όχι μόνο εξακολουθεί να αρνείται να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, αλλά προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά πετώντας ανεκπαίδευτους φοιτητές και συνταξιούχους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στη «μάχη της πρώτης γραμμής».

Πάνω από 700 υγειονομικοί (ιατροί και νοσηλευτές) που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε ψήφισμα τους με τίτλο «Για ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να αντέχει κάθε μέρα» ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η επιδημία βρίσκει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) υποστελεχωμένο, γερασμένο και απροετοίμαστο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς και δέχεται τα περισσότερα περιστατικά κορωνοϊού στην Αττική, βγάζει αναλυτική καταγγελία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας που δεν υλοποιούνται.

Οι φοιτητές των εστιών καταγγέλλουν ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «Μένουμε Σπίτι» και κάνουμε ότι μπορούμε απέναντι στη διασπορά της πανδημίας, διατάζει την εκκένωση των φοιτητικών εστιών της χώρας κλείνοντάς τες από τις 25/3. Έτσι, χιλιάδες φοιτητές εξαναγκάζονται να σπάσουν την καραντίνα και να γυρίσουν στα σπίτια τους σε όλη την Ελλάδα -κόντρα σε κάθε οδηγία και λογική περί μη διασποράς του ιού-, ενώ προς ώρας δεν υπάρχει ειδική μέριμνα, μεταξύ άλλων, για όσους έχουν ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους, για όσους δεν έχουν την οικονομική άνεση να καλύψουν τα έξοδα, για όσους εργάζονται στον τόπο σπουδών τους.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για «μαζικές “τηλε-απολύσεις” εργαζόμενων, απληρωσιές, επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και ανύπαρκτα μέτρα κατά του κορωνοϊού στα εργοτάξια» .

Εργαζόμενος της Bic καταγγέλλει το συνωστισμό εργατών στο εργοστάσιο, τη στάση της εργοδοσίας και την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης καλεί εν μέσω πανδημίας 250 καθαριστές/τριες σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων για να τροποποιήσουν τις συμβάσεις τους ώστε να παρέχουν την εργασία τους σε άλλα δημοτικά κτήρια καθώς πολλοί από αυτούς ήταν σχολικοί καθαριστές. Οι εργαζόμενοι περίμεναν για ώρα συνωστισμένοι σε εξωτερικό χώρο ενώ έβρεχε. Πολλοί εξ αυτών έχουν προβλήματα υγείας ενώ όπως καταγγέλλουν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα προστασίας ούτε χορηγούνται άδειες στις ευάλωτες ομάδες.

24/03

Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας ζητάει η ΟΕΝΓΕ. Αντ’αυτού ανακοινώνεται ότι ο ΕΟΠΠΥ θα οφείλει διπλάσια αποζημίωση (από τα 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ ημερησίως) σε ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση ΜΕΘ.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας ενίσχυση και καταγράφοντας τις ελλείψεις, τις πολύ περιορισμένες προσλήψεις και την απουσία άδειων ΜΕΘ, ενόψει έξαρσης του κορωνοϊού. Προτείνουν επίσης, σειρά άμεσων μέτρων, για την θωράκιση του νοσοκομείου και του προσωπικού.

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας σούπερ μάρκετ. Έπειτα από αντιδράσεις και μειωμένη κίνηση, η προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε να είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές καταργείται.

Άστεγοι που είχαν βρει καταφύγιο στο άδειο λιμάνι του Πειραιά διώχνονται χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο για το που να πάνε.

35 νέα οχήματα εντάσσονται στο στόλο της ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο της “μάχης με τον κορωνοϊό” σύμφωνα με ενημερωτικά site.

Μετά την Π. Ρούπα, ειδικές δυνάμεις εισβάλουν και στο κελί του Νίκου Μαζιώτη, τον οποίον και μεταφέρουν σε ειδική πτέρυγα ασφαλείας στις φυλακές Δομοκού.

Οριστικοποιούνται και εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για καύση των καρκινογόνων ουσιών των απορριμμάτων (RDF-SRF) από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ Α.Ε. στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης παρά τις πολύχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις διώξεις των κατοίκων της περιοχής όπου εν μέσω κορωνοϊού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αντιδράσουν και να αγωνιστούν ενάντια στις απειλούμενες μεθοδεύσεις καύσης απορριμμάτων.

Το ΚΑΣ καλείται να πάρει απόφαση για το αίτημα της Ελληνικό Α.Ε. σχετικά με τις κατεδαφίσεις στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στα πλαίσια της σύμβασης με τη Lamda development. Μεταξύ των προς κατεδάφιση κτιρίων περιλαμβάνεται και αυτό του μητροπολιτικού ιατρείου ελληνικού.

Βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό Πολωνός ναυτεργάτης ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα στην καμπίνα του. Στο ίδιο πλοίο υπάρχει πλήρωμα 40 ατόμων και δούλευαν πάνω από 60 εργαζόμενοι σε διάφορα άλλα συνεργεία. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες οι οποίοι εδώ και μέρες είχαν καταγγείλει ότι δεν γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι στα πλοία που έρχονται από το εξωτερικό.

25/03

Μέσω ΠΝΠ δίνεται πλέον η δυνατότητα μείωσης του χρόνου απασχόλησης και του μισθού κατά 50% με μόνο ένα μήνα προστασίας από την απόλυση. Φυσικά η κίνηση αυτή ωφελεί τους εργοδότες και γονατίζει τους εργαζομένους που θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με μισό μισθό (ο οποίος ήδη ήταν συρρικνωμένος αδυνατώντας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες ζωής).

Για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου πάνω από την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται διέλευση 4 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και 6 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ άλλα δύο ζεύγη μαχητικών F-16 θα πετάξουν πάνω από άλλες πόλεις. Το κατώτερο κόστος πτήσης ενός F-16 είναι 10.000 ευρώ, ενώ των Mirage είναι ακόμα υψηλότερο.

Ποσό 30.000.000€ θα μοιραστεί εκτάκτως σε ιδιωτικές κλινικές από τα κρατικά ταμεία «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού».

Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή ενός τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Εργοδοτική επιτήρηση και στο σπίτι από την Teleperformance Greece. Η εταιρεία αφού αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία των γραφείων της έστειλε στους υπαλλήλους τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και κάμερες για να τους καταγράφουν κατά την εργασία τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες, επιχειρηματίες στην Πάτρα ζήτησαν από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να τους δώσουν 100€ για να τους δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ και να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα των 800€.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον δηλώνει σε συνέντευξή της ότι παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη μετεγκατάσταση όσων διαμένουν στα ΚΥΤ στα νησιά και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε καθώς ισχυρίστηκε ότι στα ΚΥΤ δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα του νέου ιού.

26/03

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για την απόφασή της να ξεσπιτώσει εν μέσω πανδημίας εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας και παράλληλα δηλώνει ότι στέκεται δίπλα τους και στηρίζει τα αιτήματά τους.

Στη δέσμευση πίστωσης 11.000.000€ έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, με απόφαση Μαξίμου, για «υπηρεσίες επικοινωνίας» και «εκστρατεία στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Την ίδια ώρα που ο ιατρικός εξοπλισμός λιγοστεύει και οι μονάδες εντατικής θεραπείας για τον κορωνοϊό είναι ελάχιστες, το ελληνικό κράτος αποφασίζει να χρηματοδοτήσει τα κόμματα με 13.500.000 ευρώ για “ερευνητικούς” και “επιμορφωτικούς” σκοπούς.

Υπογράφεται σύμβαση ανάμεσα στον υπουργό μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και ιδιωτική εταιρεία security για τη φύλαξη της νέας κλειστής δομής μεταναστών στο Κλειδί Σερρών για τρεις μήνες έναντι 153.760€, που αφορά το φυλάκιο της πύλης εισόδου με δύο άτομα σε τρεις βάρδιες κάθε ημέρα, την περιμετρική φύλαξη της δομής με όχημα περιπολίας, και την παρουσία επόπτη.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις σε διάφορες φυλακές της χώρας με αιτήματα όπως μέτρα προστασίας και η αποφυλάκιση κρατουμένων, και καταγγελίες για συνωστισμό σε πολλά “σωφρονιστικά ιδρύματα”, ενώ φυλακές Χανίων είναι για 3 μέρες χωρίς νερό. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για σχετική ΠΝΠ, το μοναδικό μέτρο μέχρι στιγμής είναι η απαγόρευση των επισκεπτηρίων -την ίδια στιγμή που στη Λάρισα υπάρχουν καταγγελίες για 21 μεταγωγές την περασμένη μόλις εβδομάδα- και η απάντηση του κράτους είναι για ακόμα μία φορά η καταστολή.

27/03

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να αγοράζουν 52 φορές ακριβότερα τις μάσκες.

Την ίδια στιγμή που το κράτος αποφάσισε να δώσει το πακέτο 30 εκ. σε ιδιωτικές κλινικές, οι επιστολές πανεπιστημίων όπου προσφέρονταν να διενεργούν δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ρεπορτάζ, παραμένουν αναπάντητες.

Προσθήκες λόγων μετακίνησης στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έκκληση για μάσκες υψηλής προστασίας στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε εταιρία αντισηπτικών για αισχροκέρδεια.

Η κυβέρνηση κόβει το χρηματικό βοήθημα των προσφύγων μέχρι να εγκατασταθούν ΑΤΜ στα ΚΥΤ.

Η Viohalco κηρύσσει προσωρινό κλείσιμο των θυγατρικών εργοστασίων της για ένα μήνα. Πολλοί εργαζόμενοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα με ένα μισθό καρατομημένο. Στους 250 εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έρχεται να προστεθεί η απόλυση 10 εργολαβικών εργαζομένων στην ΕΚΜΕ και ο καταναγκασμός αρκετών εργαζομένων στην Εγνατία Χυτήριο σε λήψη κανονικής άδειας για 2 εβδομάδες.

Δημοσιεύεται καταγγελία από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» για την περίπτωση γυναίκας που πήγε στο τμήμα με τα παιδιά της καθώς και μάρτυρες, για να καταγγείλει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και οι μπάτσοι προσπάθησαν να την αποτρέψουν από το να καταθέσει μήνυση και έπειτα τους έδιωξαν από το τμήμα χωρίς να δεχτούν τα χαρτιά της. Κι αυτό σε μια συνθήκη που λόγω της εξαναγκαστικής παραμονής στο σπίτι, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως έχουν εκτοξευτεί.

Για κλείσιμο…

Όλα τα παραπάνω μπορεί σε πρώτη όψη να μοιάζουν ασύνδετα αλλά αν ψάξουμε λίγο παραπάνω μπορούμε να δούμε ότι κάθε τι έχει τη σημασία του. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις εξαγγελίες και τις νομοθετικές διατάξεις για ενίσχυση του συστήματος υγείας, κάθε μέρα υπάρχουν καταγγελίες από υγειονομικό προσωπικό που κάνει έκκληση για εξοπλισμό, προσλήψεις και τήρηση μέτρων προστασίας. Δεν είναι τυχαίο που την ίδια ώρα που οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο για το ιατρικό προσωπικό -και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις 30.000 κενές οργανικές θέσεις-, τα σώματα ασφαλείας ενισχύονται με τη σέσουλα. Ούτε ότι μέσα ατομικής προστασίας παρέχονται στα σώματα ασφαλείας αλλά όχι στους εργαζόμενους που εξακολουθούν κόντρα σε κάθε λογική να αναγκάζονται να συνωστίζονται στους εργασιακούς τους χώρους. Δεν είναι τυχαίο που πρόστιμα πολιτικών διαγράφονται, που ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για τον εορτασμό της 25ης, που τα κόμματα ενισχύονται με 13.500.000€, που αντί να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές ενισχύονται με 30.000.000€, που ξοδεύονται 11.000.000€ για την καμπάνια «μένουμε σπίτι» και την ίδια στιγμή κόβονται πρόστιμα σε άστεγους επειδή παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας! Δεν είναι τυχαίο που τη μία μέρα οι μετανάστες παρουσιάζονται από το κράτος και τα ΜΜΕ ως λαθροεισβολείς που «απειλούν το έθνος» και την επόμενη θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν για εργατικά χέρια. Δεν είναι τυχαίο που μπορεί να φάμε πρόστιμο αν βγούμε από το σπίτι μας, αλλά οι καταγγελίες κακοποίησης όσων γυναικών «μένουν σπίτι» απαξιώνονται από την αστυνομία. Δεν είναι τυχαίο που ενώ τα πάντα παγώνουν, η καταστολή αναβαθμίζεται και η αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις επιχειρήσεις της με την ίδια ή ακόμα και αυξημένη ένταση. Δεν είναι τυχαίο που απαγορεύουν τις συναθροίσεις λίγο καιρό αφότου κατατίθεται στο βουλή το νομοσχέδιο ποινικοποίησης των διαδηλώσεων, που απαγορεύουν τις άσκοπες μετακινήσεις την ίδια ώρα που κάνουν τα στραβά μάτια ενόσω αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ για να πάμε στη δουλεία μας όπου στοιβαζόμαστε σε κλειστούς χώρους χωρίς να τηρούνται μέτρα ασφαλείας. Που μας λένε να μη συνωστιζόμαστε ενώ κρατάνε ανθρώπους έγκλειστους σε ψυχιατρεία, στοιβάζουν μετανάστες σε camp και κρατούμενες σε φυλακές, μέρη στα οποία οι συνθήκες υγιεινής είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Δεν είναι τυχαίο που απαγορεύουν τις μετακινήσεις αλλά αναγκάζουν τους φοιτητές να εκκενώσουν τις εστίες χωρίς να νοιαστούν για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τη διασπορά του ιού σε απομακρυσμένες περιοχές ή για το ότι μπορεί οι εστιακοί να μην έχουν αυτήν την επιλογή. Δεν είναι τυχαίο που ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη «διάσωση της οικονομίας» αμέτρητοι εργαζόμενοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι μένουν είτε εντελώς ξεκρέμαστοι είτε έρχονται αντιμέτωποι με το ξεζούμισμα και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Δεν είναι τυχαίο που τα ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει καμπάνιες τρομοκράτησης και προσπαθούν να μας πείσουν με εικόνες αρχείου και τηλεφακούς ότι εμείς φταίμε για την αυστηροποίηση των μέτρων επειδή είμαστε ανεύθυνοι, και όχι το κράτος που εδώ και δεκαετίες ξηλώνει το δημόσιας υγείας.

Δε θα ξεχάσουμε λοιπόν τίποτα από όλα αυτά, ούτε θα τα δικαιολογήσουμε ως «αναγκαία μέτρα». Δε θα δεχτούμε να μετακυληθεί άλλη μία κρίση του καπιταλισμού στις δικές μας πλάτες. Θυμόμαστε λοιπόν και προετοιμαζόμαστε για την αντεπίθεση της τάξης μας, την οποία οφείλουμε να οργανώσουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε τόσο την πανδημία όσο και την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *