ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

Σαν Έλληνες περήφανοι σαν Ευρωπαίοι ελεύθεροι σαν κράτος συνεταιρικό στο ΝΑΤΟ μέλος εκλεκτό απ ’ τον προϋπολογισμό το πιο μεγάλο μερτικό. Το πιο μεγάλο μερτικό το δίνουμε για το στρατό κι είμαστε κράτος δυνατό σε εχθρούς και φίλους σεβαστό κι ακούμε εκείνο το σοφό να λέει σε ένα Αμερικανό: Κύριε Πρόεδρε της αμερικανικής βιομηχανίας ραπτομηχανών Singer ιδού ο στρατός σας

Αυτά έγραφε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης πριν 44 χρόνια για να περιγράψει την τότε κατάσταση, ενώ είναι μάλλον λυπηρό το ότι οι συγκεκριμένοι στίχοι θα μπορούσαν να έχουν ακόμα και προφητική χροιά, ταιριάζοντας γάντι με αυτά που ζούμε και σήμερα. Μετά από 5 χρόνια διαρκούς αναβάθμισης των οικονομικών, ενεργειακών και στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Η.Π.Α. που είχαν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζεται από την σημερινή κυβέρνηση αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μία συμφωνία η οποία προβλέπει την αναβάθμιση της παρουσίας του στρατού των Η.Π.Α. στη Σούδα και τη λειτουργία της ίδιας της ΝΑΤΟικής βάσης, τη παρουσία drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, στρατιωτικών μονάδων που κινούνται προς τη Ρωσία, στην Αλεξανδρούπολη, ιπτάμενων κατασκόπων στο Άκτιο και πυρηνικών στον Άραξο, αεροπλανοφόρων στο Μαράθι της Κρήτης χωρίς αναγκαστικά να υπάγονται σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη/ άσκηση όπως χρειάζεται μέχρι σήμερα, ενώ θωρακίζει την παρουσία δυνάμεων στην Ανδραβίδα, στη Καλαμάτα, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και προαναγγέλει νέες βάσεις σε Σύρο, Κάρπαθο, Κάλυμνο και όπου αλλού κρίνουν οι ΗΠΑ ότι χρειάζονται ορμητήριο για τις επιχειρήσεις τους. Η συμφωνία αυτή, δε, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και δε θα χρειάζεται συζητήσεις για την επέκταση της ανά χρονικά διαστήματα (όπως συνέβαινε ως τώρα), ενώ συμφωνείται και η “έκτακτη” φιλοξενία δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα περιμένει στήριξη (και στρατιωτική) στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, επενδύσεις και νέες εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες, ενώ μέσω της συμφωνίας επιτυγχάνεται και η αγορά όπλων από τις βορειοαμερικάνικες βιομηχανίες. Την ίδια στιγμή όλο και πυκνώνουν οι ανεπίσημες -ακόμα- συζητήσεις για παρουσία μονάδας ταχείας επέμβασης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κάτι που η Κύπρος στις αρχές του χρόνου ανήγγειλε και επίσημα, ενώ στην Κρήτη φιλοξενείται και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κάτι που μετά τη συμφωνία θα μπορεί να αποκτήσει μονιμότητα. Ενώ ταυτόχρονα, στρατιωτική άσκηση με την ονομασία “Μέγας Αλέξανδρος” θα πραγματοποιηθεί τις ερχόμενες μέρες με συμμετοχή της Γαλλίας, των Η.Π.Α. και της Ελλάδας και η οποία περιλαμβάνει κατάληψη του νησιού Άγιος Ευστράτιος. Μη ξεχνάμε ότι την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη Ρωσία, έχουν εξαπολύσει έμμεσες και άμεσες επιθέσεις στο Ιράν, συμμετέχουν ενεργά στον εμφύλιο της Λιβύης και έχουν βάσεις ή ενεργή συμμετοχή σε πολλές εστίες έντασης και πολέμου στον κόσμο. Το τόξο “αστάθειας” της ευρύτερης περιοχής τη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και προμηνύει νέες εκρήξεις, οι ενδοιμπεριαλιστικές συγκρούσεις μεγάλο κομμάτι των οποίων εξελίσσονται σε αυτή, οι ανταγωνισμοί εξορυκτικών, κατασκευαστικών, εφοπλιστικών, βιομηχανικών κολοσσών αλλά και οπλέμπορων έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για Ελλάδα και Τουρκία να ανταγωνίζονται για μία καλύτερη θέση εκκίνησης στις νέες κούρσες κερδοφορίας, κυρίως γύρω από τη μπίζνα με τις ΑΟΖ.

Είναι τώρα που το ελληνικό κεφάλαιο στέλνει οπλισμό και δυνάμεις σε απομακρυσμένους τόπους όπως η Λιβύη ή η Σαουδική Αραβία, που συμμετέχει όλο και πιο ενεργά σε πολέμους (αυτή τη στιγμή ελληνική φρεγάτα συνοδεύει στον Περσικό Κόλπο γαλλικό αεροπλανοφόρο που ετοιμάζεται να σπείρει το θάνατο), που πετάει την Τουρκία εκτός, υπογράφοντας τη δημιουργία του αγωγού East Med με το Ισραήλ και την Κύπρο αλλά και τη στήριξη Αιγύπτου και Η.Π.Α. ενώ έχει ήδη τελειώσει τα έργα του αγωγού Tap που θα φέρνει φυσικό αέριο βορειοαμερικάνικων συμφερόντων στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Είναι τώρα που το ελληνικό κράτος οξύνει τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, την πειθάρχηση και την εντατικοποίηση της εργασίας μας, που αποζητά όλο και μεγαλύτερες θυσίες για το εθνικό καλό, που με την καταστολή προσπαθεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα μετόπισθεν για να μπορέσει ανεμπόδιστο να φλερτάρει με πολεμικά επεισόδια για τα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων, των Λάτσηδων, των Βαρδινογιάννηδων, των Μαρινάκηδων αυτού του τόπου. Είναι τώρα που προετοιμάζει εντατικά τους νέους, τους εργαζόμενους, τους καταπιεσμένους για να γίνουν κρέας για τις οβίδες ενός πιθανού μελλοντικού πολέμου, είναι τώρα που διώκει εμμονικά τους αρνητές στράτευσης αλλά και κάθε άνθρωπο που τολμά να αγωνιστεί για το ταξικό του δίκιο, είναι τώρα που δικαιολογεί όλο και μεγαλύτερα ποσά για πολεμικό εξοπλισμό ενώ εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς αδυνατούμε να καλύψουμε ακόμα και τις κύριες ανάγκες μας.

Αλλά είναι και τώρα που θα καταλάβει πως η χρόνια σιωπή του κοιμώμενου γίγαντα, μπορεί εύκολα να σπάσει με τον κρότο μίας στρατιωτικής έντασης. Και θα είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που υπολογίζει που δε θα χύσουν το αίμα το δικό τους αλλά και κανενός άλλου ανθρώπου της άλλης πλευράς των συνόρων για τα συμφέροντα ντόπιων και ξένων καπιταλιστών. Θα είμαστε αμέτρητα πολλοί αυτοί που πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα μπλοκάρουμε την πολεμική προετοιμασία του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας, την μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε ορμητήριο βομβαρδισμών για όλη την περιοχή. Θα μπλοκάρουμε τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον ιμπεριαλισμό και όλες τις τρέχουσες πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και θα οργανώσουμε την προστασία των κεκτημένων μας αλλά και την ταξική αντεπίθεση, την ανατίμηση των όρων ζωής μας και της εργατικής μας δύναμης, τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς σύνορα, εκμετάλλευση, διακρίσεις και πολέμους.

ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ & ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 30/1 ΣΤΙΣ 18.30 ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΕΓΝΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *