Κρέμασμα πανό στις γειτονιές των ανατολικών για την απεργία στην Μπουλκίζα

Για την απεργία της Μπούλκιζα στην Αλβανία

Στις 25 Νοεμβρίου στην πόλη Μπούλκιζα στη Βόρεια Αλβανία ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εργατικές απεργίες της τελευταίας δεκαετίας. Για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος της εκμετάλλευσης των εργατών της περιοχής, να πούμε ότι η Μπούλκιζα είναι από τις φτωχότερες περιοχές ολόκληρης της Αλβανίας παρ’ όλο που διαθέτει πολύ σημαντικούς πόρους και το μεγαλύτερο ποσοστό χρωμίου που εξάγει η χώρα, εξορύσσεται μόνο από αυτή την περιοχή.

Την απεργία κήρυξε η Ένωση Ηνωμένων Ορυχείων της Μπούλκιζα και είναι η πρώτη απεργία που οργανώθηκε από αμιγώς εργατικό και ταξικά συνειδητοποιημένο σωματείο. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχει δεχτεί τόσο μεγάλη καταστολή και από το κράτος αλλά και από άλλα εργοδοτικά συνδικάτα που όχι απλά δεν στηρίζουν την απεργία, αλλά τάσσονται και εχθρικά απέναντί της. Οι βασικές αιτίες της απεργίας, διαχρονικές και ίδιες για την εργατική τάξη όλου του κόσμου. Χαμηλοί μισθοί, πλημμελή ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, απολύσεις.

Μόνο από το 2013 μέχρι σήμερα στο ορυχείο της Albchrome έχουν χάσει τη ζωή τους 43 μεταλλωρύχοι και πολλές δεκάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί ή έχουν μείνει ανάπηροι χωρίς απολύτως καμία νομική συνέπεια για τους εργοδότες. Η αφορμή όμως για να ξεκινήσει η απεργία ήταν η απόλυση του Εlton Debreshi, πρόεδρο του σωματείου, από την εταιρία εξόρυξης Albchrome. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις συνδικαλιστών, μελών του σωματείου, ενώ είναι προφανές πως οι απολύσεις είναι παράνομες και εκδικητικές λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Σε συνέχεια αυτού, η Albchrome έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με εργάτες που δεν είχαν καμία εμπειρία για την δουλειά στις υπόγειες στοές εξόρυξης χρωμίου. Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκουν στο δρόμο τους οι εργάτες, έχουν τη στήριξη των συναδέλφων τους αλλά και ολόκληρης της πόλης Μπουρκίζα που στις διαδηλώσεις ανεβαίνουν μαζί τους στα ορυχεία, ενώ επίσης τους στηρίζει και το φοιτητικό κίνημα που πέρσι είχε δώσει δυναμικούς αγώνες ενάντια στο (ιδιωτικοποιημένο) εκπαιδευτικό σύστημα. Η συγκεκριμένη απεργία είναι παρακαταθήκη παλαιότερων αγώνων των εργατών της περιοχής και κυρίως της μεγάλης απεργίας που είχε γίνει το 2011 με αιτήματα αύξηση των μισθών, αύξηση των μέτρων προστασίας, άνοιγμα νέων στοών σε καινούργια επίπεδα κοιτασμάτων ώστε να εξασφαλιστεί η δουλειά τους. Μάλιστα η απεργία του 2011 ήταν τόσο δυναμική που16 εργάτες έκαναν απεργία πείνας για 24 μέρες, μέσα στις στοές των ορυχείων και σταμάτησαν μόνο όταν δέχτηκαν απειλές από την αστυνομία για βίαιη εκκένωση της απεργίας.

Σε μια πόλη γεμάτη μετανάστες εργάτες από την Αλβανία, σε μία χώρα όπου η ντόπια αστική τάξη μας εκμεταλλεύεται με τον ίδιο τρόπο που η αλβανική αστική τάξη εκμεταλλεύεται τα ταξικά μας αδέρφια που μιλάν αλβανικά, κρεμάσαμε πανό διεθνιστικής προλεταριακής αλληλεγγύης στους αγωνιστές των ορυχείων της Μπουλκίζα. Στεκόμαστε ενάντια στους εθνικισμούς αλλά και την μετατροπή των Βαλκανίων σε μια απέρατη ΝΑΤΟϊκή βάση που προεικονίζουν νέες πολεμικές εντάσεις, ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τις ανισότητες, τις διακρίσεις αλλά και τη λεηλασία του περιβάλλοντος από το καπιταλιστικό σύστημα και τα κράτη.

Οι προλετάριοι και οι προλετάριες έχουμε δίκιο να αγωνιζόμαστε, έχουμε ο ένας τον άλλον για να παλεύουμε ενάντια στους κοινούς μας δυνάστες, έχουμε καθήκον να οργανωθούμε και να παλέψουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στο σήμερα αλλά και για έναν κόσμο χωρίς κράτος και αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με αλληλεγγύη, με ελευθερία.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΡΥΧΩΝ ΤΗΣ ΜΠΟΥΛΚΙΖΑ,

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα Ανατολικά / https://anatolika.espivblogs.net/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *