ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ.

Την τελευταία εβδομάδα, σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποιούν συνεχείς παρεμβάσεις μοιράζοντας κείμενα σε εργαζόμενους σε τοπικά μαγαζιά, πόρτα-πόρτα σε πολυκατοικίες αλλά και στον πεζόδρομο και σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς, του Φοίνικα και της Κρήνης ενώ ταυτόχρονα έχει γεμίσει η περιοχή με αφίσες τόσο για την αντιπολεμική διαδήλωση της 6/4 όσο και για την αντιφασιστική συγκέντρωσης της 7/4.

Το κλίμα από τη γειτονιά ξεκάθαρο, από τα πιτσιρίκια στις πλατείες μέχρι τους ηλικιωμένους στα παγκάκια με τους οποίους ανανεώσαμε το ραντεβού για την Κυριακή: στην Καλαμαριά που φτιάχτηκε από πρόσφυγες, στην Καλαμαριά που έστειλε μετανάστες, στην Καλαμαριά με τους εκτελεσμένους από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ο φασισμός δεν πρόκειται να ριζώσει.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη στέλενει το διπλό μήνυμα της ταξικής διεθνιστικής πάλης ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, την “εθνική ενότητα”, αλλά και ενάντια στο ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλισμούς, τον πόλεμο, μονοπάτια παράλληλα και συνθετικά πάνω στην κοινή λεωφόρο της κοινωνικής επανάστασης ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό.

Σάββατο 6/4 12.00 Καμάρα διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, το ΝΑΤΟ

Κυριακή 7/4 14.00 Πεζόδρομος Καλαμαριάς διαδήλωση ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ “MAKEDONIAN PRIDE”.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε πως με αφορμή το ζήτημα του Μακεδονικού μια πολύ σπάνια ευκαιρία παρουσιάστηκε στις κάθε λογής εθνικιστικές, φασιστικές, παραστρατιωτικές, νεοναζιστικές οργανώσεις να ξανακερδίσουν πρόσκαιρα έδαφος στο δημόσιο λόγο και χώρο κατά παραγγελία συγκεκριμένων μιλιταριστικών, επιχειρηματικών, αλλά και εκκλησιαστικών κύκλων. Αφού στα συλλαλητήρια δεν κατάφεραν να ψελλίσουν ούτε μια λέξη για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από τη συμφωνία των Πρεσπών και αφού έδειξαν ποιος είναι ο πραγματικός τους ρόλος στοχοποιώντας εργαζόμενους, μετανάστες, συνδικαλιστές, αγωνιστές, η φασιστική οργάνωση «ιερός λόχος», χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι σ’ αυτή την πόλη δε θα μπορέσει να στεριώσει ποτέ ξανά το εθνικιστικό δηλητήριο, ευελπιστεί να διοργανώσει ένα πανηγύρι στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά ονομάζοντάς το αλά ξενιστή(!) “makedonian” pride.

Η εθνικιστική/ναζιστική γκρούπα της πόλης, που τα τσεπώνει από μεγαλοεπιχειρηματίες και μητροπολίτες και που έχει επιτεθεί σε μετανάστες, σε αγωνιστές, σε καταλήψεις και στέκια, που έχει πολλάκις βεβηλώσει το μνημείο για το ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης, που μάζευε ρούχα για τους πυρόπληκτους της Αττικής υπό την προϋπόθεση να είναι Έλληνες, θέλει σε μια περιοχή που έχει αγκαλιάσει τους μετανάστες και γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει προσφυγιά να στήσει ένα φεστιβάλ μίσους και ρατσισμού.

Ξεχνώντας πως η Καλαμαριά δημιουργήθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, – μέχρι και το 1920 ήταν ακατοίκητη – αυτούς που άμα υπήρχε και τότε «ιερός λόχος» θα τους στιγμάτιζε ως «τουρκόσπορους»! Αυτή η γειτονιά γεννήθηκε από ανθρώπους που οι ίδιοι θα ονόμαζαν «λαθρομετανάστες», θα τους έστηναν ρατσιστικά πογκρόμ ή θα τους έκαιγε τα σπίτια. Θέλουν να στήσουν φιέστα στην ίδια γειτονιά που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι, οι ταγματασφαλήτες, το ’44 στο μπλόκο της Καλαμαριάς εκτέλεσαν 25 αγωνιστές.

Όμως, όπως και κάθε τους άλλη προσπάθεια να ξεμυτίσουν δεν τους βγήκε, έτσι και τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε δημόσια κίνηση τους. Ας κρατήσουν το μίσος τους και τη μισαλλοδοξία τους για τις τρύπες τους, σ’ αυτή αλλά και σε κάθε γειτονιά θα υπερασπιστούμε την ταξική μνήμη, την κοινωνική αλληλεγγύη, τις κοινότητες μας: τους εργαζόμενους, τις άνεργες, τους gay, τις γυναίκες, τους αποκλεισμένους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Εθνική ενότητα γιατί… αυτό συμφέρει, μικρά και μεγάλα αφεντικά

Ανέκαθεν το ιδεολόγημα του εθνικισμού έπαιρνε διαστάσεις μέσα στην κοινωνία όταν το χρειάζονταν τα κράτη και το κεφάλαιο. Η δημιουργία ενός εξωτερικού ή εσωτερικού εχθρού που «αυτός αυτός φταίει για τα δεινά του τόπου μας» είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας και η καθεμία στην καθημερινότητα. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν κράτος και αφεντικά να περάσουν, σχετικά εύκολα: Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υπονόμευση αυτονόητων εργασιακών κεκτημένων όπως το δικαίωμα στην απεργία και η κυριακάτικη αργία, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της «ανάπτυξης», πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών βασικών κοινωνικών αναγκών (νερό, ρεύμα, μετακινήσεις κλπ.) αυξάνοντας τις τιμές στο κατακόρυφο. Τέλος ας μη ξεχνάμε τις περικοπές στην περίθαλψη και την εκπαίδευση την ίδια στιγμή που γίνονται αυξήσεις μισθών, επιστροφές αναδρομικών και ανοίγουν θέσεις εργασίας σε στρατό, αστυνομία και εκκλησία ενώ ξοδεύονται δισεκατομμύρια για πολεμικό εξοπλισμό. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες έχουν μπορέσει και έχουν αρχίσει να γεμίζουν με όλο και περισσότερες ΝΑΤΟικές βάσεις διάφορες περιοχές στον ελλαδικό χώρο αλλά και γενικότερα τα Βαλκάνια. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες έχουν μπορέσει και έχουν γεμίσει το Αιγαίο, τον Έβρο ακόμα και την Εγνατία οδό, λόγω των παράνομων καταδιώξεων που εξαπολύουν, με νεκρούς μετανάστες.

Η επίπλαστη ταυτότητα του έθνους αποτελεί διαχρονικά, ένα από τα βασικά ιδεολογήματα για την αναπαραγωγή κράτους και κεφαλαίου, πόσο μάλλον σε περιόδους «καπιταλιστικής κρίσης». Έτσι οι πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχοι αυτού του κόσμου κάνουν ότι μπορούν για να διαχύσουν εθνικές και εθνικιστικές αντιλήψεις στο κοινωνικό σώμα. Σε στιγμές, όπως αυτή που διανύουμε, το καπιταλιστικό σύστημα χρειάζεται την διαταξική ενότητα για να συνεχίσει να αναπαράγει την εκμετάλλευση ανώδυνα και χωρίς αντίσταση. Αυτό ακριβώς δηλαδή που στηρίζουν και προτάσσουν όλα τα φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα. Έτσι στην σημερινή συγκυρία οι φασίστες προσπαθούν να βγουν στο προσκήνιο ώστε να επιτελέσουν τον διαχρονικό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από το να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα κράτους και αφεντικών, διασπείροντας τον μισαλλόδοξο λόγο τους και επιτιθέμενοι σε όσους αντιστέκονται ή περισσεύουν από τους σχεδιασμούς των κυριάρχων.

Ταξική ενότητα γιατί μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την καταπίεση

Εμείς από την μεριά μας δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τα ταξικά μας αδέρφια από όποια πλευρά των συνόρων και αν βρίσκονται και όποια γλώσσα και αν μιλάνε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο αυτοί που θα γίνουν κρέας για τα κανόνια τους και θα χύσουν το αίμα τους θα είμαστε οι εκμεταλλευόμενοι. Και όλα αυτά για τα δικά τους συμφέροντα και την ισχυροποίηση της εξουσίας τους. Εχθροί μας είναι τα κράτη που σπέρνουν μίση και εθνικισμούς και το κεφάλαιο που μας ξεζουμίζει στις γαλέρες της μισθωτής εργασίας.

Ο κόσμος του αγώνα, οι φοιτήτριες, οι νέοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι μετανάστες, οι εργάτες, οι καταπιεσμένοι/ες, Καλαμαριώτες και οι Καλαμαριώτισσες αλλά και άνθρωποι από την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη θα μπλοκάρουμε τη φασιστοφιέστα που ετοιμάζουν μιας και θυμόμαστε τις άπειρες πληγές που έχει αφήσει πίσω του ο φασισμός, ο οποίος δεν μπορεί να ιδωθεί παρά μόνο σαν ο καπιταλισμός και το κράτος στην πιο άγρια και ανεξέλεγκτη μορφή τους. Και ακριβώς επειδή θυμόμαστε, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μολύνουν τις ζωές μας με το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Καλούμε όλη τη γειτονιά, να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στους φασίστες και τους νεοναζί του Ιερού λόχου, να στείλουμε όλοι μαζί για μια ακόμη φορά στα τσακίδια της ιστορίας και «με οποιοδήποτε κόστος αλλά και με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να κάνει επιτυχημένη και αποτελεσματική την αυτοάμυνά μας, δημόσια αλλά και ταυτόχρονα μαχητικά, μετωπικά αλλά αντιθεσμικά και ως κομμάτι μιας συνολικής αντικρατικής και αντικαπιταλιστικής προοπτικής, να υπερασπιστούμε την ιστορία και το μέλλον της τάξης μας αλλά και τη δυνατότητα της να υπάρχει και να αγωνίζεται σήμερα. Θα υπερασπιστούμε τις καταλήψεις και τα στέκια μας, τους αγώνες και τους αγωνιζόμενους. Τα κορίτσια που θα συνεχίσουν να φιλιούνται άφοβα στα πάρκα και τα αγόρια που θα περπατάν χέρι χέρι στην παραλία, τους μετανάστες ως το πιο υποτιμημένο κομμάτι της τάξης μας, που με ακόμη χειρότερους όρους από εμάς, πουλάει φτηνά την εργασία του στα αφεντικά και δέχεται άγρια καταστολή από το κράτος στα Camps, από τα αφεντικά στις Μανωλάδες, από τους φασίστες στους δρόμους. Θα υπερασπιστούμε την δυνατότητα μας να απεργούμε, να κατεβαίνουμε σε διαδηλώσεις χωρίς να έχουμε στο νου τις ομάδες εφόδου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δυνατούς αυτού του κόσμου.»

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ,
ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4/2019 ΣΤΙΣ 14:00

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ -ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά /https://anatolika.espivblogs.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *