Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συντρόφους και τη συντρόφισσα που συνελήφθησαν στις 8/2/22

Διανύουμε μία περίοδο όπου τα αποτελέσματα του εκμεταλλευτικού συστήματος οργάνωσης της κοινωνίας, ιδίως με τη μορφή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται χρόνια τώρα και οξύνονται υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα, είναι εμφανή στην καθημερινότητα του συνόλου της κοινωνικής βάσης. Στο μέτωπο της πανδημίας έχουμε τουλάχιστον 80 νεκρούς τη μέρα στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία εξαιτίας της συνειδητής απόφασης του κράτους να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Άστεγοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο παλεύοντας με το κρύο τη στιγμή που τα νοίκια ανεβαίνουν σε απλησίαστα επίπεδα. Εργάτες απολύονται μαζικά, μισθοί που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά, με την τιμή ρεύματος, θέρμανσης, καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να εκτοξεύονται. Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου το κράτος αποποιείται το σύνολο των ευθυνών του καθώς είναι “ατομική μας ευθύνη” αν αρρωστήσουμε, αν εγκλωβιστούμε στο χιόνι, αν δε βρίσκουμε δουλειά, κοκ.

Σε αυτή τη συγκυρία όπως είναι αναμενόμενο η δυσαρέσκεια και η οργή όλο και γιγαντώνονται και συχνά πλέον εκφράζονται με τη μορφή αγώνων. Μόλις την περασμένη άνοιξη είδαμε να ανθίζει το φοιτητικό κίνημα με δυναμικούς και μαζικούς αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως το οποίο μεταξύ άλλων προωθεί ακόμα παραπάνω την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ποινικοποιεί τη φοιτητική συνδικαλιστική δράση και ιδρύει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Λίγους μήνες μετά οι εργαζόμενοι της e-food κατάφεραν να αποτρέψουν την καθολική μετατροπή τους σε “freelancers” και κατέκτησαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αντίστοιχοι αγώνες σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμα συνεχίζουν να ξεπηδούν το τελευταίο διάστημα θυμίζοντας στους εκμεταλλευόμενους ότι όταν στεκόμαστε συλλογικά έχουμε δύναμη.

Μία συνειδητοποίηση που φυσικά δε συμφέρει καθόλου όσους έχουν στα χέρια τους την εξουσία. Για το σκοπό αυτό, το κράτος έδρασε όπως συνηθίζει να δρα σε αυτές τις περιπτώσεις. Με περαιτέρω όξυνση της καταστολής και την ενίσχυση του νομικού του οπλοστασίου. Αυτό φάνηκε απροκάλυπτα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας όπου πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες προσλήψεις μπάτσων και λοιπών σωμάτων ασφαλείας και δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά για περιπολικά και στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που ολόκληρες περιφέρειες έμεναν χωρίς ασθενοφόρα, νοσοκομεία εξαντλούσαν τα αποθέματά τους σε οξυγόνο, υγειονομικό προσωπικό προσλήφθηκε με το σταγονόμετρο μόνο με τρίμηνες συμβάσεις, ενώ άλλοι σημαντικοί τομείς όπως η ενίσχυση της πυροσβεστικής δεν τέθηκαν καν προς συζήτηση μέχρι να είναι πολύ αργά. Έτσι, η αστυνομία μετατράπηκε στο μοναδικό χαρτί του κράτους για όλα τα ζητήματα.

Όταν ένα κράτος επενδύει τόσο στην καταστολή, προφανώς και θα την εξαπολύσει όποτε απειλείται. Γι’ αυτό άλλωστε είδαμε στη Νέα Σμύρνη να ξυλοκοπείται νεαρός μόνο και μόνο επειδή αμφισβήτησε τη δράση τους, γι’ αυτό είδαμε μπάτσους να μπουκάρουν στο ΑΠΘ και να χτυπάνε αγωνιζόμενους, γι’ αυτό βλέπουμε τώρα στις εγκαταστάσεις της Energian στην Καβάλα να πέφτουν δακρυγόνα για να χτυπήσουν την επίσχεση των εργαζομένων, στο λιμάνι στον Πειραιά επέλαση των ΟΥΚ για να σπάσουν την απεργία ή ορδές ΜΑΤ να περικυκλώνουν τη ΛΑΡΚΟ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Γι’ αυτό βλέπουμε και εκκενώσεις καταλήψεων όπως η Terra Incognita και το Στέκι στο Βιολογικό ή την στοχοποίηση άλλων όπως η Φάμπρικα Υφανέτ, που επί χρόνια δρουν ως δομές αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ξημερώματα της 8/2 συνελήφθησαν μία συντρόφισσα κι ένας σύντροφος έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής με την κατηγορία της τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού στην είσοδο του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, που βρίσκεται στην οδό Μουσών 37 στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε εκτενής έρευνα της αντιτρομοκρατικής στα σπίτια των συλληφθέντων καθώς και στο σπίτι στο οποίο συνελήφθησαν όπου βρέθηκαν αντικείμενα που επισύρουν ποινικές διώξεις. Αργότερα το απόγευμα συνελήφθη και ο σύντροφος Πάνος Καλαϊτζής για τις ίδιες κατηγορίες, παρότι η μόνη σύνδεση του με την υπόθεση είναι η σχέση του με το σπίτι όπου έγινε η σύλληψη των δύο πρώτων και οι συντροφικές, φιλικές και συναδελφικές σχέσεις με έναν εξ αυτούς. Οι συντροφοι/ισσα κρίθηκαν προφυλακιστέοι και σχηματίστηκε εναντίον τους δικογραφία που τους αποδίδει συγκρότηση και ένταξη στην οργάνωση “Αναρχική Δράση”. Ειδικότερα, κατηγορούνται για από κοινού πρόκληση έκρηξης με χρήση εκρηκτικών υλών, για από κοινού κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών, για από κοινού εμπρησμό, κατοχή, κατασκευή και προμήθεια πιστολιού, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων, οργανώσεων και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας με χρήση εκρηκτικών υλών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το κράτος να εξαντλεί την εκδικητικότητα του διογκώνοντας υπέρμετρα τις κατηγορίες απέναντι σε αγωνιζόμενους πόσο δε μάλλον, απέναντι σε αναρχικές. Ούτε είναι η πρώτη φορά που ποινικοποιούνται φιλικές/συγγενικές/συντροφικές σχέσεις με αποτέλεσμα την (προ)φυλάκιση ατόμων μόνο και μόνο για εκδίκηση και απομόνωση όσων στράφηκαν εναντίον του. Άλλωστε το κράτος έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να χτίσει το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να εκφοβίζει και να διώκει όσους αγωνίζονται με διατάξεις όπως ο κουκουλονόμος, με τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ, με τη θέσπιση του τρομονόμου 187Α καθώς και πλήθος διατάξεων που επιτρέπουν την επιβολή ποινών προς όσες κρατούμενες συνεχίζουν να αγωνίζονται εντός των τειχών. Έχουμε δει συντρόφους να προφυλακίζονται δίχως ίχνος στοιχείων ή και να αθωώνονται έπειτα από χρόνια άδικης κράτησής τους. Έχουμε δει τους πιο επαίσχυντους νόμους να εφαρμόζονται πρώτα σε αναρχικές ή κομουνιστές και μετά να εφαρμόζονται για την καταστολή όλων όσων αγωνίζονται απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου,όπως στην περίπτωση του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Η περίφημη “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι σύντροφοι/ισσα είναι ένας από τους κύριους στυλοβάτες του κράτους και του καπιταλισμού. Είναι ταξικοί οι λόγοι που τη στιγμή που μεγαλοεπιχειρηματίες, κρατικοί αξιωματούχοι, παπάδες, μπάτσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, οι “τρομοκράτες αναρχικοί” θα παραμείνουν έγκλειστοι για μια ενέργεια εμπρησμού. Ελεύθεροι λοιπόν αυτοί που ρημάζουν τα ταμεία ασφάλισης, ελεύθεροι αυτοί που κάνουν μπίζνες με το δικό μας ιδρώτα, ελεύθεροι αυτοί που έχουν τα φράγκα τους σε φορολογικούς “παραδείσους”, ελεύθεροι αυτοί που με στολή ή με ναζιστικά περιβραχιόνια κυνηγάν, ξυλοφορτώνουν, βασανίζουν, δολοφονούν αγωνιστές, μετανάστες, ομοφυλόφιλους, διαφορετικούς, ελεύθεροι αυτοί που βιάζουν κοπέλες και παιδιά. Η φυλακή έχει προοριστεί για τους φτωχοδιαβόλους αλλά και για τους αγωνιζόμενους που παλεύουν το κράτος και το κεφαλαίο.

Όσο και να προσπαθούν να πείσουν ότι τρομοκράτες είναι όσοι στοχοποιούν τους εξουσιαστές και τους κεφαλαιοκράτες, οι φτωχοί κι όσες περισσεύουμε στα σχέδια των κυριάρχων, δε φοβόμασταν ποτέ όσους αγωνίζονται με όλα τα μέσα απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο. Φοβόμαστε το ότι τον επόμενο μήνα δε θα βγαίνει το νοίκι και το ότι μπορεί να ξαναείμαστε άνεργοι άμα διεκδικήσουμε τα νόμιμα στις δουλειές μας, το ότι τα παιδιά μας στοιβάζονται στις τάξεις και το ότι δε μας φτάνουν τα φράγκα για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές. Φοβόμαστε για τα πιτσιρίκια που κυκλοφορούν στην πλατεία να μη βρεθούν μπροστά στους μπάτσους, φοβόμαστε για το ότι οι ορέξεις της ντόπιας αστικής τάξη μπορούν να μας μπλέξουν σε κάναν πόλεμο που θα πάμε να σκοτωθούμε πάλι εμείς, οι περιττοί, οι αναλώσιμοι, οι προλετάριοι. Μπροστά σε μια νέα κρίση που θα κληθούμε πάλι να βάλουμε πλάτη για να σωθούν τα αφεντικά, μπροστά σε μια νέα κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι σε όσους αντιστέκονται οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό όσων παλεύουν μαζί μας για τη δημιουργία ενός κόσμου αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας.

Να σταματήσουμε τη δικαστική αυθαιρεσία, να αγωνιστούμε ενάντια στην αστική δικαιοσύνη, τους τρομονόμους και τις φυλακές της, αλλά και ενάντια στο σύστημα που υπηρετεί.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Θ. ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΛΟΥ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΠΕΜΠΤΗ 24/2, 18:00, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά / anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *