Support Fabrika Yfanet

Την περασμένη άνοιξη, μέσω του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, δόθηκε η δυνατότητα κατεδάφισης χαρακτηρισμένων μνημείων, άνω των 100 χρόνων, που κρίνονται ως επικίνδυνα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση για “καθαίρεση τμημάτων στεγών του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου βιομηχανικού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ”, κάτι που μαρτυρά ότι το ενδεχόμενο εκκένωσης ακόμα μίας κατάληψης είναι πολύ πιθανό. Μίας κατάληψης που λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αντίτιμο, χωρίς εισιτήρια και διευθυντές, μιας κατάληψης που έχει οργανώσει εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολές, συζητήσεις, πορείες, μιας κατάληψης απ’ όπου έχουν περάσει χιλιάδες ντόπιες και ξένοι.

Οι εκκενώσεις των καταλήψεων -όπως συνέβη πρόσφατα με το Στέκι στο Βιολογικό ή την Terra Incognita- δεν είναι κάτι νέο και σίγουρα δεν είναι κάτι το ξεκομμένο από τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε αντιφασιστικές πορείες, σε φοιτήτριες που αντιστέκονται στην είσοδο των επενδυτών σε φρουρούμενα από τους μπάτσους πανεπιστήμια, και σε εκπαιδευτικούς που διεκδικούν δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δεν είναι κάτι το ξεκομμένο από την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε κατειλημμένα σχολεία και καταχώρηση απουσιών στους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη. Δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την αστυνομική βία σε όσους δεν θέλουν να αναπνέουν τον μολυσμένο από τα εργοστάσια αέρα και να μένουν άπραγοι απέναντι στην καταστροφή του τόπου που ζούνε από τις εταιρίες. Δεν είναι κάτι το ξεκομμένο από τις διώξεις των υγειονομικών που ζητούν καλύτερη περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς. Δεν είναι κάτι το ξεκομμένο από τους θανάτους των μεταναστών στον Έβρο, το Αιγαίο, τις εθνικές οδούς. Δεν είναι κάτι ξεκομμένο από την ποινικοποίηση των απεργιών, τον περιορισμό των εργατικών σωματείων και την γενικότερη προσπάθεια του περαιτέρω κατακερματισμού των εργατριών και την αφαίρεση από αυτές των μέσων διεκδίκησης και αντίστασης στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Δεν είναι κάτι το ξεκομμένο από τη γενικότερη κρατική καταστολή που δέχονται οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένες που αντιστέκονται ή περισσεύουν στα σχέδια των αφεντικών.

Από την περασμένη χρονιά, στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης με στόχο ο χώρος να συνεχίσει να στεγάζει τις ανάγκες, τα όνειρα και τους αγώνες εκατοντάδων ανθρώπων, και να είναι παράλληλα ασφαλής και λειτουργικός για όλους. Μετά τις απειλές περί κατεδάφισης, αυτή η ανάγκη συντήρησης του κτιρίου έχει αποκτήσει παράλληλα και αυξημένο πολιτικό χαρακτήρα. Μιλάμε όμως για έναν τεράστιο χώρο, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κάτι που σημαίνει πως το κόστος είναι τεράστιο, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Γι’αυτό, εδώ και λίγες βδομάδες, έχει ξεκινήσει και μία καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος.

Ενάντια στη λογική της “αξιοποίησης” των κατειλημμένων χώρων από το κράτος, που συνεπάγεται κέρδη για λίγους και αποκλεισμούς για όλες εμάς, ενάντια στο δόγμα της “ανάπτυξης” που σημαίνει την επέλαση του κεφαλαίου στις ζωές μας και στη φύση, οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι της αντίστασης στη δυστοπική πραγματικότητα που ζούμε, και στο ακόμα ζοφερότερο μέλλον που ετοιμάζουν οι κυρίαρχοι για εμάς. Μέρη όπου διατηρείται η μνήμη αγώνων που έδωσαν οι εκμεταλλευόμενοι στο παρελθόν, κομμάτια της ιστορίας της τάξης μας. Σημεία συνάντησης των από τα κάτω όπου δομούνται σχέσεις μακριά από την εμπορευματοποίηση και την εξατομίκευση, από τον ρατσισμό και τους έμφυλους ρόλους, όπου όλοι μαζί ψάχνουμε συλλογικές λύσεις στα προβλήματα μας ξεπερνώντας λογικές ανάθεσης. Χώροι όπου εκδηλώνονται κομμάτια των αγώνων που διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής των προλετάριων στο σήμερα, αλλά και μέρη όπου σχηματοποιείται και ένα συνολικότερο πρόταγμα για την οριστική αποτίναξη της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε μέσα στο σημερινό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, όπου εκκολάπτεται η επιθυμία για την δημιουργία ενός νέου κόσμου ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Και ως τέτοιες θα τις υπερασπιστούμε, όπως θα υπερασπιστούμε όσους πετάγονται έξω από τα σπίτια τους γιατί τους τα παίρνουν οι τράπεζες ή δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι, όσες τους κόβουν το ρεύμα και τη θέρμανση γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς που συνεχώς ανεβαίνουν, όσες έχουν φάει όλο τους τον μισθό στα διαρκώς αυξανόμενα πάγια έξοδα του σπιτιού πριν καν προλάβουν να πάνε στo super market.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ,
ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για οικονομική ενίσχυση των εργασιών στην κατάληψη, αλλά και περαιτέρω πληροφορίες από τα ίδια τα υποκείμενα και τις ομαδοποιήσεις που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται στο χώρο, μπορείτε να επισκεφθείτε το: https://www.firefund.net/fabrikayfanet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *