Ανάρτηση πανό εν όψει του εφετείου Σταθόπουλου-Χατζηβασιλειάδη

Κρέμασμα πανό στην ανατολική Θεσσαλονίκη, εν όψει του εφετείου των αναρχικών Β. Σταθόπουλου και Δ. Χατζηβασιλειάδη.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

Η καταστολή είναι ένα δομικό κομμάτι της κρατικής και καπιταλιστικής λειτουργίας, πόσο μάλλον σε στιγμές που λαμβάνει χώρα ραγδαία όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σε μια περίοδο ανασχηματισμού του κεφαλαίου που έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, οδηγώντας ακόμα περισσότερο κόσμο στα όρια της επιβίωσης -τόσο με την υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης και των όρων ζωής μας, όσο και με την διεξαγωγή πολέμων σε πολλά σημεία του κόσμου- και εκεί που οι άνθρωποι της εργατικής τάξης νομίζαμε ίσως ότι τα πράγματα είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν χειρότερα, ήρθε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εγκληματική διαχείριση της από τους κυριάρχους οδήγησε και οδηγεί στο θάνατο, ή ένα βήμα πιο κοντά προς αυτόν, τους ανθρώπους της τάξης μας που βρίσκονται στοιβαγμένοι στα εργοστάσια και στους υπόλοιπους χώρους εργασίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών, στις φυλακές και τα ψυχιατρεία. Παράλληλα, η συνεχής άνοδος των τιμών σε βασικά προϊόντα σημαίνει την πείνα και την εξαθλίωση για όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, σε μια συνθήκη που -μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και «πολιτικών λιτότητας»- το δημόσιο χρέος είναι υπερδιπλάσιο απ’ότι στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, και το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό.

Μέσα σε όλη αυτή την συγκυρία αναδείχθηκε για ακόμα μια φόρα το πόσο εγκληματική ήταν η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και ρήμαξε το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και κάθε άλλο δίκτυο κάλυψης βασικών αναγκών που δεν είχε παραδοθεί ακόμη εξ ολοκλήρου στα χέρια της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες. Αναδείχθηκε όμως και η υποκρισία του κράτους που βασικό του μέλημα ήταν να αποποιηθεί των ευθυνών του, ενώ διάλεγε ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου που “κολλάει” ο ιός και που όχι. Σε μια οργουελική πραγματικότητα των έρημων δρόμων και των απαγορεύσεων κυκλοφορίας και διαδηλώσεων, το κράτος πέρασε το ένα μετά το άλλο νομοσχέδια που ανοίγαν ακόμα παραπάνω τον δρόμο για την επέλαση του κεφαλαίου πάνω στις ζωές μας και στη φύση, και που περιόριζαν ακόμα παραπάνω τις όποιες “ελευθερίες”, αλλά κυρίως την δυνατότητα των από κάτω να αγωνίζονται. Συνέχισε έτσι το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της «σοσιαλδημοκρατικής» διαχείρισής του, με τη γενικευμένη κοινωνική απαισιοδοξία και τη ματαιότητα που καλλιεργήθηκε, ελλείψει της οργάνωσης της τάξης μας στην κατεύθυνση της συνολικής ανατροπής κράτους και κεφαλαίου. Κι ενώ λοιπόν χρήματα για την υγεία, για την παιδεία, για τις δημόσιες μετακινήσεις και τις υπόλοιπες καθημερινές μας ανάγκες δεν υπήρχαν, βρέθηκαν για ακόμα μία φορά δισεκατομμύρια για τις μπίζνες με τις αγορές πολεμικών εξοπλισμών από τους “συμμάχους” μας, αλλά και για τις συνεχείς προσλήψεις μπάτσων και στρατιωτικών ώστε να καταστέλλουν αγώνες όπως αυτοί που δίνονται στα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, ή ακόμα και την υποψία αντιδράσεων ή αλληλεγγύης στις γειτονιές μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται δύο ακόμα δίκες αγωνιζόμενων. Στις 9 Φλεβάρη εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των αναρχικών Βαγγέλη Σταθόπουλου και Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη, που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 19 και 16 χρόνια κάθειρξης, κατηγορούμενοι για τη ληστεία σε κατάστημα «ΟΠΑΠ Play» στο Χολαργό τον Οκτώβρη του 2019, και συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Ο Β. Σταθόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες για τη συμμετοχή του τόσο στην οργάνωση όσο και στη ληστεία, σε αντίθεση με την “κατηγορία” για τη βοήθεια που προσέφερε στον τραυματισμένο Δ. Χατζηβασιλειάδη, αλλά παρ’όλα αυτά κρατείται στις φυλακές Λάρισας καταδικασμένος σε 19 χρόνια χωρίς κανένα στοιχείο. Τιμωρείται έτσι ουσιαστικά για τη μακροχρόνια συμμετοχή του στον αγώνα για την παύση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, και για την αλληλεγγύη που έδειξε σε έναν τραυματισμένο και κυνηγημένο σύντροφο, κόντρα στο ρεύμα και τη λογική του φιλοτομαρισμού που προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να μας επιβάλουν. O Δ. Χατζηβασιλειάδης πέρασε στην παρανομία μέχρι τις 9 Αυγούστου 2021, όταν και συλλαμβάνεται έπειτα από ένοπλη απαλλοτρίωση τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Δομοκού.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ

Η καταστολή στοχεύει όλους όσους αγωνίζονται και αμφισβητούν την εξουσία, είτε αυτό συμβαίνει μέσα είτε έξω από τις φυλακές, είτε συμβαίνει με μαζικές κινητοποιήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, είτε μέσω επιθέσεων σε κρατικούς και καπιταλιστικούς φορείς. Τα υπεράριθμα δικαστήρια, με έωλα κατηγορητήρια, ψευδομαρτυρίες κι αμφιλεγόμενη χρήση δειγμάτων DNA από την αντιτρομοκρατική, οι εξαντλητικές ποινές, οι τρομονόμοι, η άρνηση χορήγησης αδειών σε αιχμάλωτους επαναστάτες, οι διώξεις συγγενικών και φιλικών τους ανθρώπων είναι ένας τρόπος που το κράτος εξαντλεί την εκδικητική του μανία πάνω στους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας που δεν σκύβουν το κεφάλι, έτσι ώστε να δείξει τι έρχεται σε κάθε ένα που δεν συμμορφώνεται με τις κρατικές επιταγές, ώστε να καλλιεργήσει ένα γενικευμένο φόβο σε όλες όσες σκέφτονται να αντισταθούν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Στον κοινωνικό και ταξικό πόλεμο που μαίνεται εμείς τασσόμαστε με τους ανθρώπους της τάξης μας που αγωνίζονται. Για’ μάς οι έγκλειστοι αγωνιστές και αγωνίστριες, οι αιχμάλωτοι επαναστάτες και επαναστάτριες, είναι σάρκα από τη σάρκα των κοινοτήτων αγώνα που δομούνται ενάντια στο καπιταλιστικό και εξουσιαστικό σύστημα. Θέλουμε και πρέπει να τους πάρουμε πίσω για να πορευτούμε μαζί στους δρόμους, πλάι στους υπόλοιπους ανθρώπους της επαναστατημένης εργατικής τάξης, και όλοι μαζί ενωμένοι να ανατρέψουμε κράτος και κεφάλαιο. Να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά και συνολικά το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και την καταπίεση, και να τολμήσουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλούσιους και φτωχούς, αφεντικά και εργάτες, χωρίς σύνορα και φυλακές, διακρίσεις και ανισότητες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ
ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά // anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *