ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

Στις 18 του Νοέμβρη 2021 παρατηρούνται αλλαγές στο φουαγιέ του κτηρίου του Βιολογικού, καθώς τοποθετούνται γυψοσανίδες στο χώρο και σημαδεύονται οι τοίχοι -ένας εκ των οποίων του στεκιού- υποδεικνύοντας την επικείμενη κατεδάφισή τους. Έρευνα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέδειξε ανάθεση εργολαβίας έργου με θέμα: “Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων ισογείου κτηρίου βιολογίας, για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε”. Το εν λόγω έργο φτάνει το ύψος των 1.320.600,00 ευρώ και στην πραγματικότητα προβλέπει την μετατροπή του στεκιού του Βιολογικού σε αίθουσα αναμονής, ενώ θα πρέπει να παραδοθεί μέσα στους επόμενους 16 μήνες από την ημερομηνία ανάρτησης-υπογραφής της συμφωνίας.

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που έχουν επιλέξει να ξαμολήσουν τις απειλές τους. Η στοχοποίηση της κατάληψης του βιολογικού έρχεται έπειτα από 1.5 χρόνο που οι σχολές παραμένουν κλειστές ή λειτουργούν με περιορισμούς, κάτι που σημαίνει ότι πολλές φοιτήτριες δεν έχουν προλάβει καν να έρθουν σε επαφή με τις δραστηριότητες του στεκιού, γεγονός που φυσικά ευνοεί τα σχέδια κράτους και πρυτανικών αρχών για την εκκένωση του. Επιπλέον, η απειλή αυτή έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη επίθεση που δέχεται σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ο φοιτητικός κόσμος. Αρχή της αποτέλεσε η ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου και των μέτρων φύλαξης εντός των Πανεπιστημίων (απόπειρα ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας). Οι σχολές άρχισαν να λειτουργούν ξανά έχοντας μειωμένο προϋπολογισμό, αναντίστοιχο των μεγάλων αναγκών που προέκυψαν πιο έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με συνέπεια να συνεχίζουν να υπάρχουν αριθμητικές και υγειονομικές ελλείψεις αναφορικά με τις αίθουσες διδασκαλίας, με παντελή απουσία μέτρων προστασίας της υγείας φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και με μηδενικές προσλήψεις επιπλέον διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Οι πρυτανικές αρχές, με τις ‘πλάτες’ του κράτους και των αφεντικών, αντί να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για τη βελτίωση των όρων φοίτησης και εργασίας όσων κινούνται στο πανεπιστήμιο, βγάζουν στον αντίποδα ακόμη μεγαλύτερα κατασταλτικά, καταπιεστικά μέτρα εις βάρος μας, παραχωρώντας εργολαβίες εκατομμυρίων για το κλείσιμο ενός απελευθερωμένου χώρου.

Οι χώροι συνάντησης, ζύμωσης και οργάνωσης του αγώνα των εκμεταλλευομένων, οι δομές αδιαμεσολάβητης κάλυψης αναγκών των καταπιεσμένων, αποτελούσαν από πάντα στόχο των εξουσιαστών και των φασιστών. Έχουμε δει αμέτρητες φορές κράτος και κεφάλαιο να προχωρούν σε εισβολές-εκκενώσεις καταλήψεων, με την πρόφαση της καλύτερης αξιοποίησής τους από τους ίδιους. Ένα παραμύθι που ακούμε κάθε φορά που εκκενώνεται μία κατάληψη. Κι όμως τόσα χρόνια μετά η κατάληψη Δέλτα, το Ορφανοτροφείο, η κατάληψη Terra Incognita παραμένουν κενές και αφήνονται να ρημάζουν, στερημένες από τη ζωντάνια και τις δραστηριότητες που στέγαζαν ως καταλήψεις. Παράλληλα μάλιστα με την απειλή εκκένωσης του βιολογικού, απειλείται για μία ακόμη φορά με εκκένωση και η κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, με το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινώνει απόφαση καθαίρεσης τμημάτων στεγών του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου βιομηχανικού συγκροτήματος Υφανέτ στη Θεσσαλονίκη.

Το στέκι στο Βιολογικό λειτουργεί ως κατειλημμένος χώρος τα τελευταία 34 χρόνια, περικλείοντας στο εσωτερικό του συνελεύσεις, ομάδες και εγχειρήματα που λειτούργησαν και αναπτύχθηκαν εκεί μέσα. Έχει στεγάσει αμέτρητες συναυλίες, πολιτικές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και διαδικασίες οργάνωσης πολύμορφων αγώνων και δράσεων. Το στέκι έως σήμερα αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μια εστία αντίστασης των από τα κάτω, όπου δομούνται σχέσεις ελευθερίας, μακριά από την εμπορευματοποίηση -σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερα αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα- και κάθε είδους διαχωρισμούς. Αποτελεί σημείο συνάντησης χιλιάδων αγωνιζόμενων ατόμων από κάθε γωνιά του πλανήτη, που με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής. Και ως τέτοιο θα το υπερασπιστούμε.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΥΣ,
ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά // anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *