ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ

Η παρανομοποίηση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πέμπτη 9/7, 19.00 άγαλμα Βενιζέλου

Όπως ήταν αναμενόμενο τα “έκτακτα μέτρα” της πανδημίας το ένα μετά το άλλο μονιμοποιούνται και νομιμοποιούνται. Μετά τα καταστρεπτικά νομοσχέδια για το περιβάλλον, τα εργασιακά, το εκπαιδευτικό κ.α. αυτή την φορά βάλλονται οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιστείλει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να αποτρέψει τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες φτάνει να ξεθάβει απο το χρονοντούλαπο της ιτορίας χουντικά διατάγματα.

Η “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς η μήτρα για όλα αυτά που αποτελειώνει η ΝΔ σήμερα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίστηκε ως ιδιώνυμο αδίκημα με διάταξη η απαγόρευση των διαδηλώσεων που μπλόκαραν πλειστηριασμούς κατοικίας, περιορίσε την δυνατότητα καλέσματος απεργιών με αντισυνδυκαλιστικές νομικές τροπολογίες, αρνήθηκε να καταργήσει τον τρομονόμο κ.α. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναβιώνει το χουντικό διάταγμα Ν.δ.794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων». Μάλιστα, σε πολλά σημεία η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι στην γλώσσα, όπου απο την καθαρεύουσα μεταφέρθηκε στην δημοτική. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για κάθε τύπου συγκέντρωση (διαδήλωση, πορεία κλπ) θα απαιτείται άδεια απο την αστυνομία εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης διαδικτυκής πλατφόρμας της ΕΛ.ΑΣ. Η άδεια περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή της συγκέντρωσης, ακριβή τόπο και χρόνο έναρξης, τον σκοπό, το δρομολόγιο και εκτιμώμενη διάρκεια.
  • Οι αυθόρμητες υπαίθριες συναθροίσεις θα απαγορεύονται. Θα εξαρτάται απο την αστυνομία αν κατ’ εξαίρεση επιτρέψουν κάποιου είδους συνάθροιση μόνο εφόσον και αν κρίνουν οι ίδιοι οτι δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής και αφού η διαδήλωση συμμορφωθεί με τους προβλεπόμενους περιορισμούς (περιορισμός σε συγκεκριμένο τμήμα του οδοστρώματος, αλλαγή δρομολογίου κ.ά.)
  • Για κάθε διαδήλωση που έχει κριθεί ως “παράνομη” η συμμετοχή σε αυτήν πλέον θα είναι ιδιώνυμο αδίκημα που μπορεί να επιφέρει ποινή μέχρι και 1 χρόνο φυλάκισης.
  • Θα απαιτείται υποχρεωτικός ορισμός οργανωτή διαδήλωσης ο οποίος είναι υποχρεωμένος να επιβάλλει τις διαταγές της αστυνομίας στους συμμετέχοντες της διαδήλωσης. Στην ουσία του επιβάλλεται να γίνει ένας συνεργάτης της αστυνομίας και αν αρνηθεί ή δεν “τελέσει σωστά το έργο του” είναι προσωπικά υπεύθυνος για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε μια διαδήλωση.
  • Σε μια διαδήλωση που δεν έχει άδεια επιτρέπεται η διάλυση της με οποιοδήποτε μέσο. Έτσι, νομιμοποιείται οποιοδήποτε επίπεδο βίας απο την πλευρά της αστυνομίας.
  • Απαγορεύονται οι αντισυγκεντρώσεις που ήταν το μοναδικό ανάχωμα στη δημόσια παρουσία φασίστών και νεοναζί δολοφόνων.
  • Με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται ένα καινούριο τμήμα στην αστυνομία με το όνομα “διεύθυνση πρόληψης βίας” όπου θα ασχολείται μεταξύ άλλων και με το “πρόβλημα” ριζοσπαστικοποιήσης των πολιτών σε διάφορους χώρους (εργασίας, πανεπιστήμια, πολιτικές συλλογικότητες κλπ). Αν και δεν είχαμε ποτέ κάτι παρόμοιο έχουμε βάσιμες υποψίες ότι το συγκριμένο τμήμα θα προλαμβάνει τη βία… με μεγάλες δόσεις βίας.

Το κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης.

Κ. Μαρξ.

Το τελευταίο διάστημα πέρασαν νομοσχέδια σε όλους τους τομείς με βασικό χαρακτηριστικό όλων το αβαντάρισμα και την ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου και την ενδυνάμωση του κρατικού μηχανισμού με ταυτόχρονη υπονόμευση της ελεύθερης πρόσβασης στις βασικές ανάγκες, όξυνση της λεηλασίας της φύσης και περιστολή των εργασιακών κεκτημένων. Το οπλοστάσιο της καταστολής μεγαλώνει επικίνδυνα και υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό. Για ενταθεί η εκμετάλλευση μας χρειάζεται θωράκιση απέναντι στις έντονες αντιδράσεις που όπως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο θα ξεσπάσουν.

Το νομοσχέδιο βγήκε με πρόσχημα τη βία των διαδηλώσεων και το ότι διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Oι ζωές μας όμως δεν πλήττονται από τις διαδηλώσεις αλλά από τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, από την εμπορευματοποίηση βασικών αναγκών όπως πρόσβαση σε περίθαλψη, ρεύμα, νερό από το αβαντάρισμα των φασιστών που είναι πάντα πρόθυμοι να δημιουργούν επίπλαστες διακρίσεις εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των αφεντικών καθώς και  τη γενικότερη πολιτική που στοχεύει στην όλο και μεγαλύτερη οικονομική και φυσική εξόντωση των καταπιεσμένων,. Κανείς και καμία δεν βγαίνει να διαδηλώσει επειδή δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει αλλά επειδή έχει γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη για επιβίωση . Ως εκ τούτου, τη βία και την οικονομική δυσχέρεια την προκαλεί το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις στους από τα κάτω και όχι το αντίστροφο. Οπότε, εμείς ας αναρωτηθούμε τι θα πρέπει να κάνουμε όταν αυτοί διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή μιας ολόκληρης τάξης.

Και αυτό το νομοσχέδιο όμως είναι ένα κομμάτι του συνολικού ακροδεξιού κατασταλτικού σχεδίου “νόμος και τάξη”. Η καθολική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που πέρασε πάλι εν μέσω καλοκαιριού πριν περίπου ένα χρόνο, οι αναίτιες επιθέσεις σε κόσμο σε δημόσιους χώρους, πλατείες, νυχτερινά μαγαζιά, κινηματογράφους, οι εκκενώσεις καταλήψεων, η προσπάθεια “εξαφάνισης” των αγώνων και των κινημάτων, η βίαιη καταστολή σε συγκεντρώσεις κατοίκων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και σε συγκεντρώσεις συνδικαλιστών ιατρών εν μέσω καραντίνας είναι λίγα μόνο παραδείγματα που προεικόνιζαν αυτό που θα ακολουθήσει. Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν με αφορμή την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού διάφορες κινήσεις όξυνσης του κοινωνικού ελέγχου και επιτήρησης μέσω της περαιτέρω διείσδυσης τεχνολογικών μέσων που καταγράφουν την κάθε μας κίνηση (τηλεργασία, κοινωνικοποίηση κτλ), μέσω της επιβολής της κοινωνικής απομάκρυνσης, την μπατσοκρατία στους δρόμους και την όλο και εντονότερη εμπλοκή του στρατού στην καθημερινή ζωή. Αυτές οι προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται και από την αγορά εξοπλισμού για τις κατασταλτικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έχει ήδη προχωρήσει. Ενδεικτικά, πρόκειται για 50.000 δακρυγόνα, εκτοξευτήρες με δυνατότητα ρίψης “κατά ριπάς”, υδροφόρα οχήματα “αύρες”, 5.000 κράνη και πολλά ακόμα για να συμπληρώσουν την εξάρτηση οι ρομποκοπ της ελληνικης αστυνομίας. Όλο αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που προετοιμάζουν για ακόμα μια φορά να μετακυλήσουν μια οικονομική κρίση στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Και για να αντιληφθούμε λίγο πιο ρεαλιστικά και στο σήμερα το μέγεθος του ποσού που θα δαπανηθεί, να σημειώσουμε οτι 3.000 τεστ ανίχνευσης του ιού covid-19 στοιχίζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όσα κατασταλτικά νομοσχέδια και να ψηφήσουν, όσο και να θωρακίζονται πίσω από γραφεία, σεκιουριτάδες και ασπίδες οι αγώνες ενάντια στη νεκμετάλλευση, την καταπίεση, την αδικία, την φτώχεια, τους πολέμους, το ρατσισμό, το σεξισμό, την λεηλασία του περιβάλλοντος δεν θα πάψουν όπως δεν έπαψαν ποτέ. Ακολουθώντας τα παραδείγματα των αγωνιζόμενων από την Αμερική μέχρι τη Τουρκία και τη Χιλή προτάσσουμε τη διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη και θα βγαίνουμε στους δρόμους σπάζοντας στην πράξη τα χουντικά νομοσχέδια. Οργανωνόμαστε σε εργατικά σωματεία βάσης, συμμετέχουμε και δημιουργούμε συνελεύσεις γειτονιών για την αυτοάμυνα μας ενάντια στην αύξηση του κόστους των βιοτικών αναγκών, βρισκόμαστε, μιλάμε, αγωνιζόμαστε.

Τον ταξικό πόλεμο δεν θα τον γλυτώσουν ο,  τι και να κάνουν. Για εμάς το να διεκδικούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο μια καλύτερη ζωή αποτελεί υποχρέωση. Και εμείς θέλουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας…

Οι πορείες θα παραμείνουν μέσα αγώνων και διεκδικήσεων, δεν θα καταντήσουν ούτε κανονισμένες παρελάσεις ούτε μεγάλοι περίπατοι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *