Μικροφωνική και πορεία ενάντια στη λεηλασία της φύσης και την πράσινη ανάπτυξη

Πλότερ που κολλιούνται στις συνοικίες των ανατολικών, εν όψει των κινητοποιήσεων ενάντια στη λεηλασία της φύσης και την πράσινη ανάπτυξη.

Να σταματήσουμε την καταστροφή του φυσικού κόσμου και των ζωών μας, καταστρέφοντας το σύστημα που τη γεννά.

Να υψώσουμε ταξικό μπλόκο ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική επέλαση.

Μικροφωνική, Παρασκευή 19 Ιούνη 18:00 στις Ομπρέλες της Νέας Παραλίας.

Πορεία, Σάββατο 20 Ιούνη 12:00 στην Καμάρα.

Ακουλουθεί το κείμενο που μοιράζεται πόρτα-πόρτα στις γειτονιές μας.

Η καταστροφή του φυσικού κόσμου για χάρη του κέρδους

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι ο πλανήτης δέχεται τεράστια πίεση, που σε ένα -μάλλον όχι και τόσο μεγάλο- βάθος χρόνου θα απειλήσει ακόμα και την ίδια μας την ύπαρξη. Συνέπειες της καπιταλιστικής δραστηριότητας, όλο και πιο καταστροφικές για τη φύση, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ρύπανση του αέρα, των θαλασσών και των ποταμών, η αποψίλωση των δασών, οι γοργοί ρυθμοί εξαφάνισης βιοτόπων και μαζί τους διαφόρων ειδών ζώων και φυτών, το λιώσιμο των πάγων, η γιγάντωση της τρύπας του όζοντος και πολλά ακόμα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα από την προσοχή που -δεν- τους δίνουμε. Τα τελευταία όμως χρόνια τα καταστροφικά απότοκα της κλιματικής αλλαγής και άλλων άμεσων ή έμμεσων αποτελεσμάτων της επέλασης του κεφαλαίου στη γη κάνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ακόμα πιο εμφανή την ανάγκη για περισυλλογή και δράση: σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές μεγάλης έντασης καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις ανυπολόγιστης φυσικής αξίας και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι καπιταλιστές, έχοντας τη συνήθεια να φορτώνουν σε όλη την κοινωνία τα στραβά της δικής τους δραστηριότητας, τη στιγμή μάλιστα που μόνο αυτοί καρπώνονται τα αποτελέσματα από τον κόπο και την ανέχεια όλων των άλλων, προσπαθούν να διαχύσουν την άποψη ότι η καταστροφή της φύσης είναι αποτέλεσμα της γενικότερης ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι όλοι φταίμε. Ποιοι όμως κατέχουν τα τεράστια εργοστάσια που μολύνουν τη φύση και απαιτούν συνεχώς νέες πρώτες ύλες, τις εταιρίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών και ενέργειας που ρημάζουν το έδαφος, το νερό και τις ζωές των ανθρώπων, τις κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις που τσιμεντοποιούν και περιφράζουν τη γη, τις πολυεθνικές που κόβουν τα δάση, που ισοπεδώνουν τη βιοποικιλότητα για χάρη ατελείωτων εκτάσεων μονοκαλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων τροφών, ή που φράζουν τα ποτάμια και ισοπεδώνουν τα βουνά για χάρη της «πράσινης» ανάπτυξης; Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Φυσικά ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από τη συσσώρευση κεφαλαίου από τους αστούς, οι οποίοι είναι ηλίου φαεινότερο ότι ευθυνονται για την καταστροφική αυτή κατάσταση. Μπορεί ένα -πολύ μικρότερο- μερίδιο ευθύνης να υπάρχει και στο σύγχρονο τρόπο ζωής μεγάλου κομματιού της ανθρωπότητας, όμως ακόμα και αυτό είναι κάτι που προωθήθηκε ή καλύτερα επιβλήθηκε από το ίδιο το κεφάλαιο, που στη διαδικασία αναπαραγωγής του, εδώ και κάτι παραπάνω από δύο αιώνες διαλύει τις τοπικές κοινότητες, λεηλατεί και ιδιωτικοποιεί τη γη, εκδιώκει τους ανθρώπους από αυτή και τους οδηγεί στα μεγάλα αστικά κέντρα για να γίνουν εργατικά χέρια, εντατικοποιεί την ανθρώπινη δραστηριότητα για την κάλυψη βασικών αναγκών (καλλιέργεια, αλιεία, κτλ) και εφευρίσκει συνεχώς νέες που απαιτούν όλο και περισσότερη ενέργεια.

Το νέο (αντι)περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και λοιπά κατορθώματα

Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μια ιδιαίτερης σημασίας καπιταλιστική αναδιάρθρωση που εκφράζεται μέσω της όξυνσης της επιθετικότητας κράτους και αφεντικών σε βάρος των εκμεταλλευομένων, με τους όρους εργασίας και γενικά της ζωής μας συνεχώς να υποβαθμίζονται και το αίμα των ανθρώπων της τάξης μας να ρέει ακόμα πιο άφθονο στα εργασιακά κάτεργα και τα πεδία των πολέμων που απειλούν όλο και περισσότερες περιοχές. Από αυτή τη συνθήκη -η οποία φαίνεται πως θα οξυνθεί εκ νέου μετά τη νέα κρίση που αναμένεται να ξεσπάσει στον απόηχο της πανδημίας και που επηρεάζει ιδιαιτέρως την ευρύτερη περιοχή μας- δε θα μπορούσε να λείπει και η αύξηση της έντασης της λεηλασίας του φυσικού κόσμου. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΝΔ με περίσσιο ζήλο και λιγότερα προσχήματα συνεχίζει το έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περνώντας συνεχόμενα νομοσχέδια στην κατεύθυνση της καταστροφής της φύσης για χάρη των επενδύσεων, όπως έχει ήδη κάνει για την κατάργηση των εργατικών κεκτημένων, την παραχώρηση σε εταιρείες οποιασδήποτε δυνατότητας δύναται να παράγει κέρδος και γενικότερα την εξαφάνιση οποιωνδήποτε «κολλημάτων» μπορεί να είχαν ξεμείνει στην ανεμπόδιστη επέλαση του κεφαλαίου.

Εν μέσω καθεστώτος περιορισμού κυκλοφορίας και με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε στις αρχές του Μάη ο «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Υπουργοί βουλευτές και λοιποί υποστηρικτές δεν ντράπηκαν να δηλώσουν με καμάρι, ανάμεσα σε διάφορα ψέματα, την τραγική αλήθεια για τον στόχο αυτής της ενέργειας που είναι η «δημιουργία ενός φιλικού προς τους επενδυτές περιβάλλοντος», το οποίο βέβαια καθόλου φιλικό δεν θα είναι προς την φύση, τους εργαζομένους και τους κατοίκους εκατοντάδων περιοχών. Το νέο νομοσχέδιο παραδίδει τόσο απροκάλυπτα στους κεφαλαιοκράτες τη δυνατότητα λεηλασίας ακόμα περισσότερων φυσικών περιοχών και μάλιστα πιο εύκολα και γρήγορα, και είναι τόσο καταστροφικό που συνάντησε αντιδράσεις όχι μόνο από το «ανταγωνιστικό κίνημα» και από τοπικούς πληθυσμούς που επηρεάζονται άμεσα, αλλά από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμα και από την πλειοψηφία των σχετικών θεσμικών φορέων. Ανάμεσα σε πολλά άλλα προβλέπεται η απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης εκμεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Ο περιβαλλοντικός έλεγχος σχεδόν καταργείται με τη θέσπιση ασφυκτικών προθεσμιών για την έκδοση απόφασης, οι οποίες αν δεν τηρηθούν από τους αρμόδιους θα θεωρείται πως συναινούν στην έκδοση της άδειας, ενώ πλέον η περιβαλλοντική μελέτη θα μπορεί να εκχωρείται σε ιδιώτες δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις εταιρείες να ορίζουν οι ίδιες το ποιος θα κρίνει αν πρέπει να πάρουν την άδεια! Το έργο των φορέων προστασίας της φύσης γίνεται πιο δύσκολο, διευκολύνονται οι εκφορτώσεις βιομηχανικών και εξορυκτικών αποβλήτων οπουδήποτε, και αυθαίρετα χτίσματα μέσα σε δάση νομιμοποιούνται. Από τα πιο σημαντικά σημεία είναι η διεύρυνση των επιτρεπόμενων εδαφών όπου μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ (π.χ. ανεμογεννήτριες) και να πραγματοποιηθούν εξορυκτικές ή άλλες εκμεταλλευτικές δραστηριότητες, που πλέον θα γίνονται ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ).

Επιπρόσθετα εκείνες τις ημέρες επικυρώθηκαν επίσημα αρκετά βήματα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ενός έργου που καταδεικνύει τη σύνδεση της λεηλασίας των οικοσυστημάτων με τα αιματοβαμμένα γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών. Ενώ το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ήρθε να συμπληρώσει δύο περίπου εβδομάδες αργότερα με παρόμοιες fast track διαδικασίες ψήφισης, νέο σχέδιο νόμου που αφορά τον τουρισμό. Με βάση αυτό αίρονται οι περιορισμοί για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση προστατευμένων ενάλιων περιοχών όπως είναι μεγάλης αξίας φυσικά οικοσυστήματα και αρχαιολογικοί χώροι. Επιπλέον, παραχωρείται ακόμα μεγαλύτερο μέρος των παραλιών προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες, ενώ ιδιωτικοποιούνται μέχρι και οι βυθοί των θαλασσών για να γίνουν καταδυτικά πάρκα! Παράλληλα εγκρίνεται η δημιουργία γηπέδων γκολφ σε δασικές εκτάσεις, επιτρέπεται η κατασκευή μόνιμων τουριστικών υποδομών και επιχειρήσεων σε αυστηρά προστατευμένες περιοχές και νομιμοποιούνται παραθαλάσσια αυθαίρετα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγει προς δημόσια διαβούλευση και νέο νομοσχέδιο, αυτή την φορά περί πολεοδομίας και χωροταξίας, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τα δυο προηγούμενα.

Φυσικά το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε απλά για να ξεπεραστούν διάφορα νομικά «κολλήματα» που μπορεί να υπήρχαν ανά περιπτώσεις και τα οποία λειτουργούσαν ως τέτοια μόνο όταν υπήρχαν αντιδράσεις για να τα αναδείξουν. Η όξυνση της λεηλασίας της φύσης είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια και συνδέεται άμεσα με το ιδεολόγημα της ανάπτυξης. Το 1/3 της Ελλάδας έχει ήδη παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεγάλο κομμάτι της Χαλκιδικής έχει αποψιλωθεί και μολύνεται από τα μεταλλεία της Eldorado που σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, δεκάδες αδόμητες εκτάσεις έχουν πουληθεί σε επιχειρήσεις για χτίσιμο, ΧΥΤΑ απειλούν τη διαβίωση κατοίκων σε πολλές περιοχές ενώ η άνευ όρων καύση σκουπιδιών που εφαρμόζουν ΤΙΤΑΝ στην Θεσσαλονίκη και ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο είναι εξίσου καταστροφική. Η λίστα δεν έχει τέλος, αν και αξίζει μια αναφορά στην λεγομένη πράσινη ανάπτυξη που η Ε.Ε. προωθεί ιδιαιτέρως, εκδίδοντας οδηγίες για την εξάπλωση της, η οποία παρότι πλασάρεται ως αθώα προκαλεί τεράστια ζημιά σε ανθρώπους και φύση. Εκατοντάδες αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σχεδιάζεται να κατακλύσουν τα περισσότερα νησιά, λόφους και βουνά ενώ δεκάδες ήδη λειτουργούν, έχοντας καταστρέψει άγρια οικοσυστήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άλλες περιοχές δραστηριοποίησης των ντόπιων, έχοντας αφήσει πίσω τους έρημη γη. Η ανάπτυξη λοιπόν που τόσο ευαγγελίζεται σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος εδώ και χρόνια, φυσικά δεν αναφέρεται σε κάτι άλλο πέρα από τα κέρδη των καπιταλιστών που συνεχώς αυξάνονται όπως κάνουν βέβαια και τα επίπεδα της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι τοπικές κοινότητες αντιστέκονται

Όλη αυτή η κατάσταση όμως έχει τεράστιες επιπτώσεις και στις τοπικές κοινότητες των περιοχών που φιλοξενούν όλα αυτά τα αναπτυξιακά έργα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Οι συνθήκες ζωής των κατοίκων χειροτερεύουν καθώς το νερό, το έδαφος και ο αέρας μολύνονται, τα φυσικά τοπία αλλοιώνονται, οι παραδοσιακές χρήσεις της γης αναγκαστικά εγκαταλείπονται, ενώ ανά περιπτώσεις ολόκληρος ο τόπος γίνεται μη κατοικήσιμος. Όπως είναι φυσικό, από τον Βόλο και τις Σταγιάτες ως την Κρήτη, την Χαλκιδική και την Τήνο αντιστάσεις αναπτύσσονται και συχνά εκδηλώνονται μαζικοί αγώνες που ξεπερνάνε τα τοπικά όρια. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που γνωρίζουν και την κρατική καταστολή που προφανώς προστατεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως έγινε πριν λίγες μέρες σε πορεία στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών όπου η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με χημικά και ξύλο. Όταν αυτοί οι αγώνες γίνονται ακηδεμόνευτα, οργανώνονται οριζόντια και δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κόμματα-σωτήρες αποτελούν σοβαρή απειλή για τα καταστροφικά σχέδια των αφεντικών.

Αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης και τις αιτίες που την προκαλούν

Αυτοί οι αγώνες όμως δεν αφορούν μόνο τους ντόπιους αλλά όλους εμάς που θέλουμε να αναπνέουμε τον καθαρό αέρα, να περπατάμε στα δάση και τις υπόλοιπες φυσικές περιοχές, να κάνουμε το μπάνιο μας χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε ξαπλώστρες, όλες εμάς που δεν θέλουμε να βλέπουμε τον φυσικό κόσμο να πεθαίνει και να μας απειλεί η σκιά των πολέμων για τον διαμοιρασμό των κερδών από αυτή την διαδικασία. Αν θέλουμε λοιπόν να είναι νικηφόροι πρέπει να τους αγκαλιάσουμε αλλά και να διαμορφώσουμε νέους στις περιοχές που ζούμε, αν και πολλές φορές αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Γιατί, για να στηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα στους καταστροφικούς (κεφαλαιο)κρατικούς σχεδιασμούς, οι επιμέρους αυτοί αγώνες πρέπει να συνδεθούν τόσο μεταξύ τους όσο και με αυτούς που αφορούν τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, την ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και τις άλλες κοινωνικές ανάγκες, την αλληλεγγύη στους μετανάστες, την εναντίωση στο σεξισμό, το ρατσισμό και τις άλλες διακρίσεις, την αντίθεση στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο, καθώς και άλλες τόσες μάχες που δίνουν καθημερινά, αλλά ακόμα ξεκομμένα, οι καταπιεσμένες και οι εκμεταλλευόμενοι σε πολλά σημεία ολόκληρου του κόσμου.

Το σταμάτημα της καταστροφής που αναμένεται να προκληθεί από τις εξορύξεις, τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες, τα ΧΥΤΑ, την καύση σκουπιδιών, την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και την τσιμεντοποίηση είναι ζωτικής σημασίας στο σήμερα. Όπως είναι και αυτό της υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης, της αύξησης του κόστους ζωής, των διακρατικών συγκρούσεων που προκαλούν αιματοχυσίες και ξεριζωμούς. Όμως, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι η λεηλασία της φύσης και των ζωών μας δεν αποτελούν παρά δομικά στοιχεία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Αν θέλουμε λοιπόν να ξεμπερδέψουμε οριστικά με την εκμετάλλευση και την καταπίεση τόσο των ανθρώπων όσο και ολόκληρου του φυσικού κόσμου δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε τους αγώνες μας συνολικά απέναντι στην ύπαρξη του κράτους και του κεφαλαίου. Μέχρι τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, ελευθερίας, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης χωρίς τάξεις, χωρίς διακρίσεις όπου θα ζούμε σε αρμονία με τη φύση.

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ, 12:00, ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών ανατολικά / a.anatolika@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *