Άμεσες παρεμβάσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες με αφορμή δύο υποκινούμενα περιστατικά ρατσισμού

Κανένας κομματικός και παρακρατικος μηχανισμός δε μπορεί να αλλοιώσει τις κοινωνικές ισορροπίες στις γειτονιές μας. Σήμερα, πραγματοποιήσαμε διπλή αντιπολεμική παρέμβαση αλληλεγγύης στους μετανάστες, πετώντας τρικάκια και μοιράζοντας κείμενα σε Μαλακοπή και Καλαμαριά. Στη Μαλακοπή η παρέμβαση είχε επίκεντρο το 1ο γυμνάσιο της περιοχής, όπου εχθές ολιγομελής ομάδα μαθητών (10 από τους 180) πραγματοποίησαν 3ωρη αποχή από τα μαθήματα σε ένδειξη συμπαράστασης σε όσους φυλάν τα “σύνορα μας” στον Έβρο. Κρέμασαν δε, πανό που έγραφαν “τρίζουν τα κόκαλα (αργότερα κολλήθηκε και το δεύτερο κάπα που έλειπε) των ηρώων του 21” και “σύνορα κλειστά, έλεος σε κανέναν”. Σήμερα το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό, τα παιδιά έπαιρναν με ενδιαφέρον τα κείμενα και στο διπλανό λύκειο και στο γυμνάσιο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε και τρία σημεία.

Πρώτον, στο συγκεκριμένο σχολείο είχαμε ξαναπαρέμβει πριν κάποια χρόνια καθώς η διευθύντρια είχε ασκήσει δίωξη σε 13χρονο μαθητή που κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε κατάληψη με αιτήματα γύρω από την εκπαίδευση. Εχθές η διεύθυνση του σχολείου σιώπησε. Δεύτερον, όπως και με το μακεδονικό, που γίναν καταλήψεις σε σχολεία, έχει σημασία να δούμε πως τα λυκειόπαιδα αδιαφορούν για τέτοια θέματα, σε αντίθεση με τα γυμνασιόπαιδα που ΠΡΟΦΑΝΩΣ υπό τον πλήρη έλεγχο των γονιών τους, περνάν στο σχολείο την πολιτική ατζέντα που κυριαρχεί στα σπίτια τους μέσω των μίντια. Αυτό φάνηκε κι από αντίδραση δυο ρατσιστών γονιών, πιθανώς υποκινητών της χθεσινής “κινητοποίησης”. Τρίτον, είναι απλά σημείο των καιρών, νέα παιδιά υπό την πλήρη καθοδήγηση των γονιών τους, να πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια σε πρόσφυγες σε μια περιοχή σαν την Μαλακοπή που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες μετά το 1922, πρόσφυγες που οι τότε ντόπιοι αποκαλούσαν “τουρκόσπορους”.

Η δεύτερη παρέμβαση έγινε στο Δημαρχείο, στο αμαξοστάσιο και στη διεύθυνση καθαριότητας του δήμου και στα γραφεία του σωματείου στον Φοίνικα, με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο δήμο (με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψήφισε) να μαζέψουν αντικείμενα χρήσιμα για τους καραβανάδες και τους μπάτσους στα σύνορα, μέσα στα οποία ήταν και ταιρ απς, αυτοσχέδιες δηλαδή χειροπέδες, αλλά και αντισηπτικά. Αυτή η γραφειοκρατική κάστα δεξιών και πασόκων που κυριαρχεί προσωρινά στα εργατικά σωματεία για να ελέγχονται πλήρως από το κράτος και το κεφάλαιο, ξεδιάντροπα πια, δίνει βοήθεια σε αυτούς που στην πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί, θα αιματοκυλήσουν την εργατική τάξη όπως έχουν κάνει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Δίνει χειροπέδες για να δεθούν πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ξεχννώτας πως ότι απόθεμα μείνει προορίζεται για τα χέρια των εργαζομένων που θα σηκώσουν το κεφάλι στο άμεσο μέλλον. Είναι οι ίδιοι που κάνουν γαργάρα όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια που παιρνάν, που δεν είδαμε να χαραμίζουν μια γραμμή για τη νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Δεν είδαμε να βγάζουν μιλιά για το ρόλο του ελληνικού κράτους στους πολέμους που μαίνονται, για το ότι στέλνουμε στρατό και οπλισμό σε Λιβύη και Σαουδική Αραβία, για το ότι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν ξεκινήσει από τη Σούδα.

Δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά γραφειοκράτες συνδικαλιστές, ντροπή της – επίσης προσφυγούπολης – Καλαμαριάς και της ιστορίας των αγώνων της εργατικής τάξης. Ξέρουμε ότι είναι ενεργοποιημένοι από τον κομματικό τους μηχανισμό που – όπως στα νησιά ή στον Έβρο – θέλει να δώσει άλλοθι στη δολοφονική και μιλιταριστική διαχείριση της κατάστασης που υπάρχει με τους εγκλωβισμένους μετανάστες και νομίζουν ότι μπορούν με τέτοιες ξεφτιλισμένες κινήσεις να πείσουν ότι υπάρχει κοινωνική και εργατική συναίνεση στο έγκλημα διαρκείας που εξελίσσεται στα σύνορα.

Είναι γελασμένοι, όπως γελασμένοι είναι όσοι, νομίζουν ότι θα σιωπήσουμε, ότι δε θα φέρουμε τις μάχες στις μετόπισθεν, ότι θα σταθούμε ανοργάνωτοι και μουγγοί απέναντι στους ήχους των αρβυλών που σπάνε κεφάλια συνανθρώπων μας. Με αρχή τις σημερινές αντιπολεμικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες, ήρθε η δικιά μας στιγμή να μιλήσουμε για το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός για εμάς. Γιατί εχθρός τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους όποια γλώσσα και αν μιλάνε, δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι και τα σύνορα, η φτώχεια και οι ανισότητες, ο μιλιταρισμός και η εθνική ομοψυχία που δικαιολογεί τον συνεχή εξεφτελισμό μας από το ντόπιο κεφάλαιο.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *