Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στον Ίρντι Κ.

Πλότερ και κείμενο για την εκδικητική δίωξη και επαπειλούμενη απέλαση του αναρχικού Ίρντι Κ.

 

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΙΡΝΤΙ Κ.

Το τελευταίο διάστημα, για μία ακόμη φορά, ένα κύμα βίαιης καταστολής έχει ξεσπάσει εναντίων όσων αγωνίζονται ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και σε όσες δεν είναι χρήσιμες σε αυτό. Δικογραφίες με βαρύτατες κατηγορίες σχηματίζονται με μεγάλη συχνότητα προκειμένου να θέτουν υπό καθεστώς νομικής και οικονομικής ομηρίας αγωνιστές, διαδηλώσεις χτυπιούνται από την αστυνομία με χημικά και ξύλο ακόμα και χωρίς την παραμικρή πρόκληση (όπως έγινε πρόσφατα στην αποθήκη ανθρώπινων ψυχών στη Μόρια), στεγαστικές και πολιτικές καταλήψεις εκκενώνονται παρουσία πάνοπλων μπάτσων, ενώ οι προσαγωγές και οι συλλήψεις είναι πλέον καθημερινή ρουτίνα. Ταυτόχρονα έχουν καταγγελθεί πολλαπλές παρακολουθήσεις και ενοχλήσεις συντρόφων και πολιτικών γραφείων συλλογικοτήτων.

Οι μετανάστες υπόκεινται σε μία επιπλέον σειρά νομικών περιορισμών. Σαν να μην έφτανε η εξαίρεση όσων δεν έχουν χαρτιά από την πρόσβαση στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη νόμιμη εργασία, το κράτος έχει φροντίσει να τους στερήσει και το δικαίωμα στην αντίδραση. Ανεξάρτητα όμως από το αν κάποιος έχει χαρτιά ή όχι, σε περίπτωση που έτυχε να μη γεννηθεί εντός των συνόρων αυτό αρκεί για να βρίσκεται σε ένα μόνιμο καθεστώς ομηρίας. Συγκεκριμένα, υπάρχει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δύναται να κινηθεί διαδικασία απέλασής αλλοδαπού σε περίπτωση που καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα. Αυτό το νομικό πλαίσιο βέβαια έχει συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε δικαιολογείται η εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, η απέλαση επιτρέπεται (δεν επιβάλλεται) μόνο αν υπάρχει τελεσίδικη (δηλαδή όχι σε πρώτο βαθμό) καταδίκη για ποινές άνω του ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής για ορισμένα μόνο κακουργήματα. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλίζεται η αναλογικότητα του αδικήματος με την ποινή οφείλουν να λαμβάνονται υπόψη ορισμένα κριτήρια όπως η φύση και η βαρύτητα του διαπραχθέντος αδικήματος, η διάρκεια της διαμονής στη χώρα, η οικογενειακή κατάσταση…

Όπως κάθε νόμος φυσικά οι δημιουργοί του φρόντισαν να αφήσουν ένα παραθυράκι το οποίο επιτρέπει την ερμηνεία και εφαρμογή του κατά το δοκούν. Το παραθυράκι στην προκειμένη περίπτωση είναι το αν ο αλλοδαπός που καταδικάστηκε για κάποιο αδίκημα χαρακτηρίζεται ως «δημόσιος κίνδυνος». Έτσι, όλα τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να αγνοηθούν στις περιπτώσεις που επιδιώκεται η απέλαση κάποιου υιοθετώντας απλά αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αυτό ακριβώς το παραθυράκι είναι που χρησιμοποιείται και στην περίπτωση του αναρχικού Ίρντι Κ. Ο Ίρντι κατάγεται από την Αλβανία και διαμένει στην Ελλάδα από ηλικία 5 χρονών. Εδώ είναι η οικογένειά του, εδώ μεγάλωσε, εδώ πήγε σχολείο, εδώ δουλεύει και εδώ αγωνίζεται ως αναρχικός. Αλλά αυτό το τελευταίο κομμάτι ήταν αρκετό για να επιστρατευτεί το «παραθυράκι» και να μη του δοθεί η ανανέωση της άδειας παραμονής παρότι πληρεί με το παραπάνω όλα τα κριτήρια. Το Δεκέμβρη του 2014 συνελήφθη κατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στην κρατική καταστολή με αποτέλεσμα να του αποδοθεί μια σειρά κατηγοριών πλημμεληματικού χαρακτήρα για τα οποία και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καν καθαρογραφτεί πόσο μάλλον τελεσιδικήσει, παρότι οι κατηγορίες αφορούν πλημμελήματα, παρότι ο σύντροφος δεν έχει κανένα δεσμό με τη χώρα καταγωγής του, στις υπηρεσίες ανανέωσης της άδειας παραμονής του έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της εκδικητικότητας που δείχνει το κράτος απέναντι σε όσους αρνούνται να αποδεχτούν την απόλυτη κυριαρχία του. Φυσικά θα ήταν γραφικό να αναγνώσουμε αυτό το περιστατικό απλά ως ένα ακόμα καρέ εχθροπραξιών μεταξύ κράτους και αναρχικών. Αν εχθές στόχευαν τους μετανάστες και σήμερα τους αναρχικούς, σκοπός τους είναι αύριο να τσακίσουν οικονομικά αλλά και κατασταλτικά, όσους και όσες τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι.

Όταν το καθεστώς εξαίρεσης γίνεται κανόνας, όταν το να είσαι μετανάστης, αναρχικός, κομμουνιστής, εργάτης, μαθητής ή φοιτητής είναι επαρκής λόγος για να φυλακιστείς σε κάποιο κέντρο κράτησης ή σε κάποια φυλακή υψίστης ασφαλείας, να απελαθείς βάσει νομότυπων διαδικασιών ή μέσω άτυπων push back, να δολοφονηθείς στα κάτεργα της εργασίας, ή δίπλα σε ένα μαγκάλι στη προσπάθεια να γλιτώσεις από το κρύο ή από το γκλομπ, τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες ενός μπάτσου, μόνο μία μπορεί να είναι η απάντηση. Να συνειδητοποιήσουμε πως είναι κοινή η ρίζα σε όλα μας τα προβλήματα.Να εμπιστευτούμε τη συλλογική μας δύναμη, να οργανωθούμε και να τολμήσουμε να αγωνιστούμε για έναν κόσμο χωρίς καταπίεση & εκμετάλλευση.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΙΡΝΤΙ Κ.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 12/3

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *