Παρέμβαση με αφορμή το κλείσιμο ενός δημόσιου μαγνητικού τομογράφου

Παρεμβάσεις με μοίρασμα κειμένων σε ασθενείς, περαστικούς και εργαζόμενους και με ανάρτηση πανό πραγματοποιήθηκαν στο ΙΚΑ ΤΟΥΜΠΑΣ, στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και στις γύρω περιοχές με αφορμή το κλείσιμο ενός δημόσιου μαγνητικού τομογράφου στην ανατολική πλευρά της πόλης που εξυπηρετούσε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

“Τι μας ενοχλεί, αν αντί να αγοράζουμε εμείς ως κράτος μαγνητικούς τομογράφους, συνεργαζόμαστε με μια εταιρεία και αγοράζουμε, όχι μαγνητικούς τομογράφους, αλλά τις υπηρεσίες; Σε αυτή τη δομή θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι.” 

Με αυτά τα λόγια εξηγούσε προεκλογικά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πως φαντάζεται το σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας, το οποίο υποχρηματοδοτείται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, το σύστημα υγείας μέσα στο οποίο ορίζονται διοικητές νοσοκομείων επιχειρηματίες, manager μέχρι και στρατιωτικοί όπως πρόσφατα έκανε η κυβέρνηση. Το σύστημα υγείας το οποίο στηρίζεται στα ασφαλιστικά μας ταμεία που έχουν τζογαριστεί ή έχουν δοθεί “δανεικά και αγύριστα” σε επιχειρήσεις για επενδύσεις. Το σύστημα υγείας με τις ελλείψεις και τις τεράστιες λίστες αναμονής για φάρμακα που περιμένουν έγκριση για να δοθούν, κάτι που στοίχισε τη ζωή σε καρκινοπαθή τον Οκτώβρη του 2019. Το σύστημα υγείας με τα ράντζα και τις ατέλειωτες ουρές στα επείγοντα και τα χειρουργεία. Το σύστημα υγείας με τους ελάχιστους και εξαντλημένους εργαζόμενους, τα υπερπλήρη νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας που δε μπορούν να δεχτούν κόσμο, ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, όπως πρόσφατα συνέβη με 3 ασθενείς στη Ζάκυνθο καθώς δε λειτουργεί το σύνολο των κλινών στην εντατική λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κάθε τι στον καπιταλισμό μετριέται ως εμπόρευμα. Η υγεία, η ζωή και ο θάνατός μας δε θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο για αυτούς που έχουν την πολιτική και οικονομική εξουσία. Οι χιλιάδες κενές θέσεις που περιμένουν τους χιλιάδες άνεργους γιατρούς να τις καλύψουν, θα παραμείνουν κενές γιατί έτσι υπάρχει μικρότερο κόστος αλλά και υποβάθμιση του ίδιου του δημόσιου και ποιοτικού χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τη στιγμή που γιατροί, νοσηλευτές αλλά και άλλοι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά ενώ ασθενείς και συνοδοί ταλαιπωρούνται, είχαμε πρόσφατα το κλείσιμο του μαγνητικού τομογράφου στο ΙΚΑ Τούμπας, με αστείες δικαιολογίες από τη διοίκηση του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” όπου ανήκει. Ανεπάρκεια προσωπικού (ακτινολόγου, αναισθησιολόγου) αλλά και ασάφεια στις διαγνώσεις (κάτι που δεν ισχύει, αλλά αποτελεί μια δικαιολογία) έρχονται να κλείσουν ένα δημόσιο μαγνητικό τομογράφο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο οποίος εξυπηρετούσε χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Βέβαια στα 500 μέτρα υπάρχει ο ιδιωτικός για όσους δεν έχουν τα λεφτά ή δεν μπορούν να αλλάξουν 2-3 λεωφορεία για να πάνε στον Άγιο Παύλο που βρίσκεται έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, στη λεωφόρο Γεωργικής σχολής. Βέβαια, βάση των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, περιμένουμε και την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί. Περιμένουμε να δούμε τομογράφους και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες μέσα στα νοσοκομεία, ήδη μετανάστες αποκλείονται από τη πρόσβαση στην περίθαλψη αφού δεν τους αποδίδεται ΑΜΚΑ, με τα παιδάκια να μην μπορούν ακόμα και να εμβολιαστούν. Περιμένουμε να δούμε νέες περικοπές στις συντάξεις και ασφαλιστικές πολυεθνικές να αγοράζουν τα ταμεία μας με το μέλλον των συντάξεων μας να είναι αμφίβολο. Περιμένουμε να δούμε νέες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως έχει προαναγγελθεί και για να το πούμε συνοπτικά, περιμένουμε να δούμε το πώς τα φράγκα θα καθορίζουν όλο και πιο ξεδιάντροπα το ποιος αξίζει να ζει και ποιος όχι.

Λεφτά υπάρχουν. Στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε περιχαρής ο πρωθυπουργός τις προσλήψεις 1500 (!!!!!) ειδικών φρουρών, αγγελίες εργασίας ανοίγουν συνεχώς για μπάτσους και καραβανάδες, ενώ φέτος μειώθηκαν και οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές. Νέος πολεμικός εξοπλισμός παραγγέλνεται, η αναβάθμιση των F-16 δεν είναι αρκετή και προγραμματίζουν μανιωδώς την αγορά F-35 και ελικοπτέρων και, και, και. Οι επιχορηγήσεις στα κόμματα συνεχίζονται αμείωτες, η εκκλησία με τον αμύθητο πλούτο έχει τους ιερείς να πληρώνονται από το κράτος ως δημόσιοι υπάλληλοι, 2 εκατομμύρια ευρώ ζήτησε και πήρε ίδρυμα της εκκλησίας στη Βοστώνη στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αναδρομικά δίνονται με το τσουβάλι οι επιστροφές των περικοπών που είχαν γίνει για μπάτσους, δικαστές και στρατιωτικούς, ο ΟΑΣΘ υποχρηματοδοτείται, η ΔΕΗ ξεκινάει τα κοψίματα ρεύματος για τους φτωχούς την ίδια στιγμή που χαρίζει χρέη και πουλάει φτηνή ενέργεια στους βιομηχάνους. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτό είναι το κράτος και εμείς, προς το παρόν, δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά οι αναλώσιμοι, οι φτηνά εργαζόμενοι που πληρώνουν τα πάντα, μέχρι και την υγεία τους όλο και πιο ακριβά. Όχι για πολύ ακόμα.

Μέχρι να σκάσουμε και να αρχίζουμε μη μπορώντας αλλιώς, να μπλοκάρουμε την υποτίμηση των όρων ζωής μας, να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας και να επιβάλουμε αν όχι την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την κατάργηση του κράτους και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τουλάχιστον τα εξής βασικά όπως: Την ΑΜΕΣΗ παύση όλων των εξόδων για πολεμικό εξοπλισμό, στρατό, αστυνομία και τη χρησιμοποίηση όλου αυτού του ποσού για τις κοινωνικές ανάγκες. Να επιβάλουμε τη δωρεάν, δημόσια, ποιοτική υγεία και μόρφωση για όλους, την πλήρη κάλυψη για όλους των αναγκών της στέγασης, της ενέργειας, των μετακινήσεων, της τροφής, της ψυχαγωγίας, των ελεύθερων χώρων. Να επιβάλουμε τις αυξήσεις στους μισθούς μας, το να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς. Να επιβάλουμε μία σειρά πραγμάτων που όσο μας φαντάζουν ουτοπικά και ανέγγιχτα, τόσο θα μένουμε με κλειστούς τομογράφους, διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία και πετσοκομμένες συντάξεις.

ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟΥΜΠΑΣ

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *