Προς νέους κοινούς αγώνες στα Βαλκάνια

/ κοινή δήλωση των συμμετεχουσών και συμμετεχόντων
στο 13ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου //

Στις 27 με 29 Σεπτέμβρη 2019, άτομα και συλλογικότητες από το αναρχικό και αντιεξουσιαστικό κίνημα από τα Βαλκάνια (και από πιο μακριά) συναντηθήκαμε στη Σόφια για το 13ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου. Καθώς προερχόμασταν από πολλούς τόπους μιλούσαμε πολλές γλώσσες: βουλγαρικά, ρουμάνικα, σλοβένικα, μακεδόνικα, αλβανικά, ελληνικά, σερβοκροατικά (αλλά και πολωνικά, ιταλικά, γερμανικά, αγγλικά), όλες και όλοι όμως μοιραζόμασταν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας: την αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα του εθνικισμού και μακριά από όλους τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνία.
Το 13ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ ήταν ένας ταιριαστός τρόπος για να εορταστεί η 100ή επέτειος της πρώτης αναρχικής ομοσπονδίας στη Βουλγαρία. Τιμούμε την ιστορία μας, μοιραζόμαστε και συνθέτουμε τις πρακτικές και τις ιδέες μας, οργανώνουμε νέους κοινούς αγώνες.

Ακολυθούν τα βασικά σημεία που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν:

1) Πρέπει να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους (ξεκινώντας από το Rozbrat στο Πόζναν, το Ρογκ στη Λιουμπλιάνα, τις καταλήψεις που απειλούνται με εκκένωση στα Εξάρχεια-Αθήνα κ.λπ.), ως μέρος της υπεράσπισης της κοινωνίας από τις επιθέσεις του κράτους και του κεφάλαιου.

2) Πρέπει να εξαπλώσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη και να συνδέσουμε ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες στα Βαλκάνια ενδυναμώνοντας τη διεθνική δικτύωση των αγώνων και των ομάδων οργανώνοντας καμπάνιες εναντίον καπιταλιστικών πολυεθνικών εταιρειών με υποκαταστήματα στις βαλκανικές χώρες. Το κεφάλαιο θέλει τους ανθρώπους στα Βαλκάνια να είναι διαχωρισμένοι και να φοβούνται ο ένας τον άλλον, ώστε να μπορεί να τους εκμεταλλεύεται πιο εύκολα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι παράλληλα με την άρνηση του ελληνικού κράτους να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, το ελληνικό κεφάλαιο διένυσε τα σύνορα εισβάλλοντας στα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων. Η ενίσχυση των διεθνικών κοινωνικών και ταξικών αγώνων είναι επίσης ένα ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση της εθνικιστικής ατζέντας.

3) Έχοντας ως αφετηρία τη μετάφραση σε διάφορες γλώσσες της αυτοβιογραφίας του Αλεξάντερ Νάκοβ, σε συνδυασμό με την παρουσίαση του νέου αναρχικού περιοδικού Kontra-Kultura και κρατώντας στα χέρια μας το δεύτερο τεύχος του Antipolitika, του αναρχικού περιοδικού από τα Βαλκάνια που μεταφράστηκε σε δύο γλώσσες, συζητήσαμε την ανάγκη ανταλλαγής και μετάφρασης ιστορικών κειμένων, αλλά και ενημερώσεων για των σε εξέλιξη αγώνες σε όλα τα Βαλκάνια. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μεταφραστριών/-τών και ανταλλαγής ενημερώσεων κι αναλύσεων. Πρέπει να γράψουμε τη δική μας ιστορία, τις δικές μας ιστορίες και αναλύσεις, να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας συζητήσεις, να ενθαρρυνθούμε και να διδαχτούμε ο ένας από την άλλη.

4) Το διεθνοποιημένο παγκόσμιο κεφάλαιο χρειάζεται φθηνό εργατικό δυναμικό και βασίζεται στη διαίρεση των καταπιεσμένων. Το καθεστώς των συνόρων το επιτυγχάνει αυτό με την παρανομοποίηση των μεταναστ(ρι)ών εργατών και εργατριών, τους οποίος ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίους τράγους, ενισχύοντας την ανάδυση του ακροδεξιού λαϊκισμού. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για οργανωμένες κοινές εκστρατείες και διεθνικές δράσεις που θα στηρίξουν τις εξεγέρσεις στα κέντρα κράτησης, θα αντισταθούν στις απελάσεις και θα στην καταστολή των αγώνων των μεταναστ(ρι)ών. Με μεγάλη χαρά μάθαμε ότι ο Ahmed H. (από τους «Röszke 11») απελευθερώθηκε την ίδια ημέρα που συζητούσαμε μια κοινή δράση στη Σόφια ως διαμαρτυρία για την παρατεταμένη κράτησή του.

Εκτός από τις παραπάνω συζητήσεις, στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν η ιστορία του αναρχικού Τύπου στη Βουλγαρία, η θεωρία και η πρακτική της ελευθεριακής εκπαίδευσης, ο νέος γύρος κυνηγιού μαγισσών και γυναικοκτονιών ανά τον κόσμο, η σημασία της διαθεματικής διάστασης των αγώνων, ο εθνικισμός και ο φασισμός στα Βαλκάνια σε συνδυασμό με το «μετα-σοβιετικό σύνδρομο», οι αγώνες των γυναικών στη Ροζάβα, καθώς και διάφορα βιβλία και περιοδικά. Ο διεθνικός χαρακτήρας της συνάντησης εκφράστηκε επίσης μέσω του μουσικού προγράμματος, με πολιτικές μπάντες από τα Σκόπια, το Κνιάζεβατς, τη Σόφια κ.α. Όσες και όσοι ήρθαμε στη Σόφια εκτιμήσαμε τη συντροφική υποδοχή, το υψηλό επίπεδο οργάνωσης, τις ετοιμασίες για φαγητό και φιλοξενία.

5) Σημαντική ημερομηνία για το κίνημά μας αποτελεί η ετήσια κινητοποίηση ενάντια στο φασιστικό «Lukovmarch» στη Σόφια της Βουλγαρίας. Θα συναντηθούμε εκεί τον Φλεβάρη του 2020.

6) Το επόμενο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Θα συναντηθούμε εκεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Σε έναν κόσμο που καταρρέει, οικοδομούμε την αντίσταση, μαθαίνουμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί.\


Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο 13ο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου, Σόφια, 29 Σεπτέμβρη 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *