Συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠ.ΕΞ. Πομπέο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΙΚ ΠΟΜΠΕΟ ΚΑΙ

ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

“Σαν Έλληνες περήφανοι σαν Ευρωπαίοι ελεύθεροι σαν κράτος συνεταιρικό στο ΝΑΤΟ μέλος εκλεκτό απ ’ τον προϋπολογισμό το πιο μεγάλο μερτικό. Το πιο μεγάλο μερτικό το δίνουμε για το στρατό κι είμαστε κράτος δυνατό σε εχθρούς και φίλους σεβαστό κι ακούμε εκείνο το σοφό να λέει σε ένα Αμερικανό: Κύριε Πρόεδρε της αμερικανικής βιομηχανίας ραπτομηχανών Singer ιδού ο στρατός σας

Αυτά έγραφε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης πριν 44 χρόνια για να περιγράψει την τότε κατάσταση, ενώ είναι μάλλον λυπηρό το ότι οι συγκεκριμένοι στίχοι θα μπορούσαν να έχουν ακόμα και προφητική χροιά, ταιριάζοντας γάντι με αυτά που ζούμε και σήμερα.

Μετά από 4,5 χρόνια διαρκούς αναβάθμισης των οικονομικών, ενεργειακών και στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Η.Π.Α. που είχαν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα για να υπογράψει τη νέα συμφωνία “αμυντικής συνεργασίας” μεταξύ των δύο κρατών αλλά και να συζητηθούν νέες οικονομικές, εμπορικές και πολεμικές πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να συμφωνηθούν τα εξής:

Η αναβάθμιση της παρουσίας του στρατού των Η.Π.Α. στη Σούδα και η λειτουργία της ίδιας της ΝΑΤΟικής βάσης, η παρουσία drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, στρατιωτικών μονάδων που κινούνται προς τη Ρωσία στην Αλεξανδρούπολη, ιπτάμενων κατασκόπων στο Άκτιο και πυρηνικών στον Άραξο. Η συμφωνία αυτή, δε, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και δε θα χρειάζεται συζητήσεις για την επέκταση της ανά χρονικά διαστήματα (όπως συνέβαινε ως τώρα) κάτι που θα γίνει μόνο εάν κάποια στιγμή καταγγελθεί από κάποια πλευρά.

Το ελληνικό κράτος από την άλλη ετοιμάζεται για νέες αγορές πολεμικού εξοπλισμού ενώ ζητάει την πιο ενεργή εμπλοκή του αμερικάνικου στρατού στις διενέξεις που έχουν προκύψει στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο με την Τουρκία και που αφορούν κυρίως την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, από κοινοπραξίες εταιρειών από την Ελλάδα, τη Γαλλία και φυσικά τις Η.Π.Α..

Ταυτόχρονα μία σειρά εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών θα μπουν στο τραπέζι και θα αφορούν τόσο τις συμπράξεις για τις εξορύξεις (Ιόνιο, Ήπειρος, θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, Αιγαίο, Μεσόγειος), την αποθήκευση (Αλεξανδρούπολη) και τη διανομή (αγωγοί Tap, East Med) πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις επενδύσεις από επιχειρηματίες των Η.Π.Α. και τις ανάλογες διευκολύνσεις του Ελληνικού κράτους. Την ίδια στιγμή ο έλεγχος από τις Η.Π.Α., του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης τις μετατρέπει σε κύριο ελεγκτή οδικών, αεροπορικων και θαλάσσιων διαδρομών κάθε ροής εμπορευμάτων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή τη Ρωσία.

Τέλος, προς συζήτηση θα είναι και η αύξηση των κοινών περιπολιών για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές (και να αυξηθούν οι πνιγμοί προσφύγων και μεταναστών), ένα θέμα πάνω στο οποίο το ελληνικό κράτος έχει άριστες σχέσεις με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ αλλά και με την Τουρκία.

Συνοπτικά: Η διαρκής προσπάθεια της Ελλάδας (που εκφράστηκε παράλληλα και με τις οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές συμφωνίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ, Β. Μακεδονία, Η.Π.Α., χώρες της Ε.Ε.) να αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και καταλυτικό παράγοντα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο αρχίζει να πιάνει τόπο. Τη στιγμή που το ελληνικό κεφάλαιο λεηλατεί μέσα αλλά και πέρα από τα βόρεια σύνορα και λιγουρεύεται τις ενεργειακές μπίζνες σε Αιγαίο και ανατολική μεσόγειο, προσφέρει γη και ύδωρ σε ξένες επενδύσεις αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε. και των Η.Π.Α., αυξάνοντας ποιοτικά και ποσοτικά τη συμμετοχή του σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η αυξανόμενη πρόσδεσή του στον μιλιταριστικό και πολεμοκάπηλο μηχανισμό του ΝΑΤΟ και οι ολοένα και μεγαλύτερες δαπάνες του για όπλα είναι κινήσεις που προσπαθούν να το κάνουν αξιόμαχο για την τυχοδιωκτική και φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική του. Την ίδια στιγμή η στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής εντός των συνόρων, οι διώξεις σε ολικούς αρνητές στράτευσης αλλά ακόμα και σε όσους επιλέγουν να αγωνίζονται και να έχουν κριτική σκέψη μέσα στο στρατό, οι συζητήσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και για θητεία για τις γυναίκες, οι εθνικιστικές και ρατσιστικές ντόπες προετοιμάζουν τον πληθυσμό όχι μόνο για να χύσει το αίμα του σε περίπτωση που χρειαστεί για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της, αλλά και για να χύνει σιωπηρά και χωρίς αντίδραση τον ιδρώτα του για ντόπια και ξένα αφεντικά, σε καιρούς ειρήνης και στο όνομα της “ανάπτυξης”.

Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει και την αδυναμία των αφεντικών να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα κερδοφορίας με τους, ως τώρα, ταξικούς και διεθνείς συσχετισμούς οι ζωές μας είναι καταδικασμένες. Η καπιταλιστική ειρήνη μας υπόσχεται έναν οξυμένο κοινωνικό και ταξικό πόλεμο από τα αφεντικά, μας υπόσχεται ανεργία, κακοπληρωμένη και ελαστική εργασία, ιδιωτικοποιήσεις, καταστολή, φτώχεια, διακρίσεις, θάνατο στα σύνορα, στα στρατόπεδα “κράτησης”, στα εργατικά “ατυχήματα”.

Από την άλλη η πολεμική προετοιμασία είναι γεγονός, αυξάνει τον φιλοπόλεμο ανταγωνισμό με την Τουρκία για το ζήτημα των ΑΟΖ, εντατικοποιεί την εργασία μας, στρατιωτικοποιεί την καθημερινότητά μας, ντοπάρει τον πληθυσμό με τα ψέματα του εθνικισμού, δικαιολογεί τα υπέρογκα ποσά για όπλα ενώ εμείς αδυνατούμε να ζήσουμε καλύπτοντας ακόμα και τις βασικές μας ανάγκες (τροφή, νερό, ενέργεια, στέγαση, περίθαλψη, μόρφωση, μετακινήσεις), γεμίζει με νέες ΝΑΤΟικές βάσεις -ακόμα και με πιθανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων- τον ελλαδικό χώρο.

Τέλος η, όλο και πιο ενεργή, συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και “ειρηνευτικές αποστολές” στα Βαλκάνια, τη Μέση ανατολή, την Αφρική, η μετατροπή της σε τοπικό σερίφη της ευρύτερης περιοχής, η αστυνόμευση από μέρους της των εναέριων χώρων της Αλβανίας, της Β. Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, οι στρατιωτικές ασκήσεις για καταστολή πλήθους, η όλο και πιο ενεργή συμμετοχή του στρατού στο μεταναστευτικό αλλά και σε μία σειρά άλλων κοινωνικών ζητημάτων, η στρατιωτικοποίηση τμημάτων των μπάτσων που πλέον κυκλοφορούν με αυτόματα όπλα στους δρόμους στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολέμου εντός και εκτός συνόρων:

Όσοι και όσες δε θέλουμε να πεθάνουμε για τα συμφέροντά τους, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από τα όπλα τους.

Δεν έχουμε και πολλές επιλογές, κανείς δε θα γλιτώσει μόνος του, είτε από την “ειρήνη” τους, είτε από τον πόλεμό τους. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ενάντια στους πολέμους και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συμβαίνουν τώρα αλλά και ενάντια στην ενεργή συμμετοχή του ελληνικού κράτους σε αυτές, ενάντια στην πολεμική προετοιμασία της Ελλάδας και τις αντιπαραθέσεις για τις εξορύξεις με την Τουρκία. Ένα κίνημα που θα μπλοκάρει την ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών που γίνεται σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες για αγορά όπλων, παραμονή και αναβάθμιση των βάσεων, ένα κίνημα που θα πράξει ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, το στρατό, τα σύνορα. Ένα κίνημα που θα μπορέσει να συνδεθεί με τους κοινωνικούς αγώνες που υπερασπίζονται το φυσικό κόσμο από την καπιταλιστική απληστία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξορυκτική δραστηριότητα, ένα κίνημα που θα μπορέσει να, συνδεθεί με τους εργατικούς αγώνες που προσπαθούν να μπλοκάρουν την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας και των ζωών μας. Ένα κίνημα που θα παλέψει μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενάντια στο σύστημα που γεννάει την προσφυγιά και το θάνατο, ένα κίνημα που θα τολμήσει να έρθει σε επαφή με τους αγωνιστές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του κόσμου καταργώντας στην πράξη τους επίπλαστους εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Ένα κίνημα ΤΑΞΙΚΟ και ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ, που θα ανοίξει και θα βαθύνει μέσα στην κοινωνία τη συζήτηση και την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των πολέμων αλλά και ενάντια στην “ειρήνη” που τους γεννά και θα δείξει πως είναι πολλοί και πολλές αυτοί που ξέρουν πως ο “εχθρός είναι μέσα στην ίδια τους τη χώρα”, που δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να είναι το λάδι που καίει η παγκόσμια καπιταλιστική και πολεμική μηχανή.

Είναι ανάγκη και μονόδρομος για την εκμεταλλευόμενη τάξη και συνολικά για την ανθρωπότητα να αντιληφθούμε τον ταξικό πόλεμο ως τον τελευταίο πόλεμο και να τολμήσουμε να τον νικήσουμε για να ζήσουμε εμείς και οι επόμενοι σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς κράτη και καπιταλισμό, χωρίς ρατσισμό και πατριαρχία, χωρίς ανισότητες, διακρίσεις και φτώχεια, χωρίς έθνη, σύνορα και πολέμους. Σε έναν κόσμο κοινοκτημοσύνης, ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης σε αρμονία με το φυσικό κόσμο, σε έναν κόσμο όπου όλα θα είναι για όλους, σε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλους.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

ΤΑΞΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΝΑΤΟ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *