Πορεία στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ: ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΠΟΛΕΜΟΙ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την όξυνση των διακρατικών ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και την σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, καταστάσεις που αλληλοτροφοδοτούνται και εκκινούν από το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην όξυνση αυτή είναι ο τομέας της ενέργειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες και πιο συγκεκριμένα μιλώντας, τα κράτη της Ε.Ε., εξαρτώνται όλο και παραπάνω από την ενέργεια, γεγονός που συνεπάγεται ότι προκειμένου μία οικονομία να είναι ισχυρή (βιομηχανικά, στρατιωτικά κλπ) πρέπει να μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της απαιτήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος ή τουλάχιστον χωρίς να εξαρτάται από ανταγωνιστικές οικονομίες (πχ Ρωσία). Παράλληλα τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται ήδη υπό εκμετάλλευση εξαντλούνται, με αποτέλεσμα τα κράτη και οι πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων να στρέφονται προς αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων.

Οι κινήσεις για την εύρεση και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων και για την μεταφορά τους κρύβουν από πίσω τους ξεκάθαρα συμφέροντα. Από τη μία το ελληνικό κράτος, πέρα από τα οικονομικά οφέλη στα οποία στοχεύει μέσω αυτών των έργων, αποσκοπεί και την ισχυροποίηση της θέσης του, εκμεταλλευόμενο τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική του θέση αλλά και την προθυμία ικανοποίησης των επιταγών άλλων ισχυρότερων κρατών (πχ ΗΠΑ καθώς για τον αγωγό ΤΑΡ δεν θα επιβάλει τέλη διέλευσης). Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους βρίσκουν την ευκαιρία μέσω των συμμαχιών τους να επεκτείνουν την επιρροή τους και να μειώσουν αυτή της Ρωσίας. Τέλος, προφανή είναι τα συμφέροντα των εταιριών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των παραπάνω έργων (Exxon Mobil, TOTAL, ENI, ΕΛΠΕ, Repsol, Gazprom) οι οποίες για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική που έχουν ακολουθήσει και στα υπόλοιπα μέρη όπου έχουν δραστηριοποιηθεί, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

Νέος στόχος, η Ήπειρος…

Έτσι, έρχεται και η σειρά της Ηπείρου για τα καταστροφικά τους σχέδια. Το Σεπτέμβρη του 2017 υπογράφτηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων (το οποίο είναι το 3% του ελλαδικού χώρου!) για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο. Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol. Τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech ενώ την επικοινωνιακή προώθηση του έργου έχουν αναλάβει τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Μας γίνεται ξεκάθαρο ότι κράτος, κεφαλαιοκράτες και πετρελαϊκοί όμιλοι βρίσκονται σε μια αγαστή συνεργασία με μοναδικό κριτήριο το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Οι καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων δραστηριοτήτων είναι πολλές και αφορούν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Πρώτα και κύρια οι περιβαλλοντικές συνέπειες των εξορύξεων είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών και της θάλασσας, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων και αύξηση της σεισμικότητας είναι κάποιες από τις συνέπειες. Όλα αυτά προφανώς και θα έχουν άμεσες επιπτώσεις σε ζώα και ανθρώπους. Η αύξηση της θνησιμότητας και γενικότερα η υποβάθμιση της υγείας σε περιοχές όπου υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα είναι γεγονός.

Ακόμα ένα τεράστιο ψέμα που «κυκλοφορεί» στις τοπικές κοινωνίες από τις ίδιες τις εταιρίες σε μια προσπάθεια να βρουν στήριξη είναι οι υποσχέσεις για δημιουργία καινούργιων θέσεων εργασίας. Αυτό το αφήγημα δεν αναφέρεται σε τίποτα περισσότερο από: Εποχικούς εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης, να επισημάνουμε ότι η εργασία σε ορυχεία εξορύξεων καταλαμβάνουν πανηγυρικά την υψηλότερη θέση σε εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα.

Ακόμα ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι αυτός που λέει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές που λαμβάνει χώρα η εξόρυξη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πιο οικονομικά. Δεν υπάρχουν καλύτερα επιχειρήματα από τα απτά παραδείγματα. Οι κάτοικοι της Καβάλας πληρώνουν το πετρέλαιο και τη βενζίνη σε τιμές που είναι από τις υψηλότερες στον ελλαδικό χώρο. Οπότε οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί δεν τους βοήθησαν και πολύ. Και η περίπτωση της Καβάλας δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Τέλος, σημαντική είναι και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στις περιοχές που πραγματοποιούνται εξορύξεις για τη φύλαξή τους από συμβατικές αλλά και “ασύμμετρες” απειλές. Η αναβάθμιση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, τα χαρτζιλίκια στον ελληνικό στρατό από εφοπλιστές, οι εξοπλιστικές δαπάνες, η όξυνση των εθνικισμών και η άνοδος του μιλιταρισμού μέσα στην κοινωνική ζωή είναι γεγονός.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε υποθέσεις ούτε εκτιμήσεις. Είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα των εξορύξεων. Σε όποιο σημείο του πλανήτη και να έχουν γίνει το έργο ίδιο. Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, απώλειες ζωών εργαζομένων, αύξηση της διαφθοράς, στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής, ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο ατελείωτος κατάλογος καταστροφής, εκμετάλλευσης και υποβάθμισης…

Η προτίμηση των εταιριών να καταστρέφουν την φύση και να οδηγούν σε υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται είναι γνωστή.

Την βλέπουμε στην εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική όπου τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν ήδη γίνει κρανίου τόπος ενώ τα νερά της περιοχής έχουν πλέον μετατραπεί σε δηλητήριο καθώς οι δραστηριότητες της εταιρίας Ελληνικός Χρυσος Α.Ε. (με την Eldorado από πίσω) έχουν οδηγήσει στην αύξηση των επιπέδων βαρεών μετάλλων σε απαγορευτικά σημεία.

Την βλέπουμε στο Βόλο όπου η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Α.Ε. προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, ανέλαβε την καύση σκουπιδιών εισαγόμενων από την Ιταλία προκαλώντας την ξεκάθαρη υποβάθμιση της ατμόσφαιρας και κατ’ επέκταση της υγείας των ντόπιων (έχει γίνει καταγγελία ακόμα και για καύση ιατρικών αποβλήτων).

Την βλέπουμε στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου η κατασκευή του αγωγού Tap αλλιώνει την φύση και απειλεί την υγεία των κατοίκων, ενώ η διαδρομή του σχεδιάζεται να περάσει από κελλιεργήσιμη γη.

Την βλέπουμε όταν τυχαίνει να περάσουμε από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης όπου η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ έχει δώσει μία μόνιμη δυσωδία στην περιοχή με τις ανάλογες βλαπτικές επιπτώσεις.

Την βλέπουμε με τα ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, με το νερό σε μία σειρά από πόλεις που είτε ιδιωτικοποιείται είτε πέφτει η ποιότητά του, με τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξεκινούν κάθε χρόνο εκεί που το κεφάλαιο θέλει να πραγματοποιήσει εξορύξεις ή να χτίσει ξενοδοχεία και καζίνο.

Όλα τα παραπάνω για όσους βάζουν το χρήμα και την εξουσία πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση μεταφράζεται ως ανάπτυξη. Καθώς όμως είναι οι δικές μας ζωές που πλήττονται κάθε φορά που οι από τα πάνω αυτού του κόσμου μιλάν για «ανάπτυξη και ευημερία» γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα ενώ βαδίζουμε προς το να χάσουμε τα πάντα. Το ενεργειακό αποτελεί μία ακόμα πτυχή του παραπάνω ζητήματος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι η καπιταλιστική κρίση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ζήτηση προμηνύουν μόνο τη λεηλασία της φύσης (κατεστραμμένα βουνά, δάση και θάλασσες με ανεπανόρθωτες συνέπειες), τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα, την μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα που χρησιμοποιούμε, τα εργατικά ατυχήματα, την εντατικοποίηση και τη φτηνή εργασία και έχουν ως αποκορύφωμα τις διακρατικές εντάσεις και τους πολέμους που έρχονται όλο και πιο κοντά μας…

Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πώς είναι ίδιες οι ρίζες που βρίσκονται πίσω από τα διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μέσης ανατολής και του κόσμου. Είτε είναι η λεηλασία του φυσικού κόσμου, είτε το ξεζούμισμά μας στους χώρους εργασίας, είτε η αδυναμία να πληρώσουμε το ρεύμα, είτε η απώλεια της ίδιας μας της ζωής στα χαρακώματα ενός πολέμου που δεν επιλέξαμε απέναντι σε εχθρούς που δεν είναι δικοί μας αλλά ίσα ίσα είναι στην ίδια θέση με εμάς, οι αιτίες που τα προκαλούν είναι οι ίδιες. Είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των κρατών. Και είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε εναντίον τους, αλλά και να αρχίσουμε να τους νικάμε, σήμερα μπλοκάροντας τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους και αύριο, στέλνοντάς τους στα σκουπίδια της ιστορίας. Όχι ο καθένας και καθεμία μόνη της από το δικό της μετερίζι ούτε μόνο για τα προβλήματα που επηρεάζουν τον καθένα μία δεδομένη στιγμή, αλλά σε κοινούς αγώνες που δε θα στηρίζονται σε θεσμικούς παράγοντες και εμπόρους ελπίδας αλλά στην ίδια τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης μας. Στην ισότιμη συμμετοχή όσων βιώνουν την ίδια καταπίεση και στη σύνδεση των αγώνων που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά μέρη της πόλης, της χώρας, του κόσμου. Αγώνες που θα μας μάθουν πως να παλεύουμε αλλά και πως να νικάμε, αγώνες που θα δικαιωθούν μόνο σε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης που θα υπάρχει σε αρμονία με το φυσικό κόσμο.

Η κρίση φέρνει νέες αγορές και νέες ευκαιρίες για πολέμους, ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης για το κεφάλαιο. Αλλά φέρνει και σε εμάς την μοναδική μας ευκαιρία να τελειώνουμε με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που τις προκαλεί. Είναι στο χέρι μας η ζωή, είναι στο χέρι μας η ελευθερία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΡΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΕΝΑ 11 ΜΑΗ 12.00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *