[Θεσσαλονίκη] Αντιπολεμική παρέμβαση στο φεστιβάλ της ν. ΣΥΡΙΖΑ “Sputnik” [VIDEO]

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 70 σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποίησαν παρέμβαση ενάντια στον πόλεμο και αλληλεγγύης στους ολικούς αρνητές στράτευσης διακόπτοντας την εκδήλωση “Τα ανοιχτά μέτωπα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το διαρκές αίτημα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών” με ομιλητές τον Στρατή Αγγελή (Δημοσιογράφος – Αρχισυντάκτης Διεθνών Εφημ. ΑΥΓΗ, Πρώην Πολεμικός Ανταποκριτής), τον Νίκο Παρασκευόπουλο (καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και τον Αναστάσιο Κουράκη , (Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης & Αντιπρόεδρος της Βουλής). Η εκδήλωση πραγματοποιούνταν στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στήθηκε στο πάρκο του Ξαρχάκου, στο κέντρο της πόλης.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, κατευθύνθηκαν συγκροτημένα προς τον χώρο της εκδήλωσης η οποία απαρτιζόταν από ελάχιστο κόσμο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «νεολαία». Η εκδήλωση διακόπηκε, πάρθηκε το μικρόφωνο, και διαβάστηκε το κείμενο που ακολουθεί, πετάχτηκαν τρικάκια και ανοίχτηκαν δύο πανό. Η αρχική στάση του πάνελ και του ακροατηρίου, όπως αναμενόταν επιδίωκε συζήτηση. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι δεν πήγαμε εκεί για διάλογο αλλά αν επιμένουν να μιλήσουν με κάποιον μπορούν να το κάνουν με κανέναν στρατηγό του ΝΑΤΟ,πιο πολλά κοινά θα βρουν. Μετά το διάβασμα του κειμένου και για 20 λεπτά ο κόσμος έμεινε στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα για να συνεχίσει να μπλοκάρει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Μερικά από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν τα εξής:

“Σε πόλεμο κι ειρήνη χαμένοι είμαστε εμείς, το αίμα μας πλουτίζει τους ισχυρούς της γης” “Ελλάς ελλήνων στρατιωτικών, υπάλληλων του ΝΑΤΟ και των αφεντικών” “Για τις ΑΟΖ, τα κέρδη τους, θρησκείες και πατρίδες, ποτέ μας δε θα γίνουμε κρέας για οβίδες” “Φτώχεια, εξαθλίωση και μιλιταρισμός, στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός” “Οι βάσεις του ΝΑΤΟ και οι εθνικισμοί, γεννάνε τους πολέμους σ’ ολάκερη τη γη” “Από την Ελλάδα μέχρι της Τουρκία, μαζικές αρνήσεις και ανυποταξία”

Κατά τη διάρκεια της αποχώρησής μας καταστήσαμε σαφές ότι δεν μπορούν να μιλάνε ενάντια στον πόλεμο οι καλύτεροι μεσίτες του στην περιοχή, αυτοί που διώκουν μανιωδώς ολικούς αρνητές στράτευσης, αυτοί που συζητάν την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, αυτοί που γεμίζουν με βάσεις του ΝΑΤΟ τον ελλαδικό χώρο και στέλνουν στρατό σε όλες τις ηπείρους για να επιβάλει τα συμφέροντα του οργανισμού. Δεν τους άρεσε όταν το φωνάξαμε, μα είναι γεγονός και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσα αντιπολεμικά φεστιβάλ κι αν κάνουν: Τελικά “Είναι κι οι ΣΥΡΙΖΑίοι φονιάδες των λαών”…

Πρωτοβουλία αναρχικών/ αντιεξουσιαστών ενάντια στα έθνη, στους στρατούς, στους πολέμους & σύντροφοι/ συντρόφισσες

Το βίντεο της παρέμβασης βρίσκεται ΕΔΩ

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

“Φέστιβαλ Σπούτνικ”: Φεστιβάλ στρατιωτικοποιησης κι εθνικισμού, στήριξης του ΝΑΤΟ και καταστολής των ολικών αρνητών στράτευσης

Στις 28/29/30 Σεπτεμβρίου η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί το φεστιβάλ της στο πάρκο του Ξαρχάκου στη Θεσσαλονίκη, φεστιβάλ που ως τραγική ειρωνεία, μιλάει για την ειρήνη. Ας μη κοροϊδευόμαστε από τους τίτλους, το φεστιβάλ αυτό έρχεται να ξεπλύνει αυτούς που μαζί με το κεφάλαιο έχουμε απέναντί μας στον κοινωνικό πόλεμο. Αυτούς που σε μία επερχόμενη διακρατική σύγκρουση μας ζητούν να υπερασπιστούμε τα εθνικά απέναντι στα ταξικά συμφέροντα.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, είναι το εναλλακτικό και “κινηματικό” άλλοθι της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος για να ξεπλένει (στα μάτια ποιου άραγε;) μία ντροπή που βέβαια δεν ένοιωσαν ποτέ, αυτοί που συνειδητά υπηρετούν τους σχεδιασμούς μερίδας της ντόπιας αστικής τάξης, των “συμμάχων” του NATO και των “εταίρων” της Ευρωπαϊκής ένωσης. Πατώντας πάνω σε μία ανύπαρκτη αντίθεση μεταξύ κυβέρνησης-κόμματος αλλά και κόμματος-κομματικής νεολαίας, λίγες δεκάδες θλιβερών νέων προσπαθούν να πείσουν πως αγωνίζονται “για να αλλάξουν τον κόσμο”, τη στιγμή που ετοιμάζονται, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να γίνουν επαγγελματικά στελέχη σε ένα αστικό κόμμα που κατάφερε να περάσει τα τελευταία 3,5 χρόνια μία σειρά μέτρων σε βάρος της εργατικής τάξης και ευρύτερα των καταπιεσμένων, που κατά γενική ομολογία, δε θα μπορούσε να περάσει καμία άλλη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κρυφό χαρτί στα χέρια ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, εκτελεί μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή: αφενός, μετά από λίγα χρόνια δήθεν “αγωνιστικότητας” και ακτιβισμού να κάνει στροφή στο ρεαλισμό και να απογοητεύσει όσους και όσες, δυστυχώς, είχε πρώτα γοητεύσει οδηγώντας τους σπίτι τους, στην ηττοπάθεια και στην ματαιότητα. Αφετέρου να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων που είχαν μπλοκάρει οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες της περιόδου 2010-2012 για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση με τις λιγότερες δυνατές ζημιές για το κεφάλαιο. Ενδεικτικά έχει καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο να ψηφίσει και να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα και να πετσοκόψει συντάξεις, να σβήσει την αργία της Κυριακής για τους εργαζομένους στο εμπόριο, να λεηλατήσει τον Κάκκαβο και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής που έχει γίνει ιδιωτική περιουσία της Eldorado. Έχει καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο να ιδιωτικοποιήσει και να πουλήσει μία σειρά υποδομών, υπηρεσιών και εκτάσεων κοινής ωφέλειας, να θέσει προς ψήφιση επέκταση του τρομονόμου (αυτού που θα καταργούσε μαζί με τα κέντρα κράτησης και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης), να περάσει νομοσχέδια περιστολής του δικαιώματος στην απεργία, να πραγματοποιήσει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να εκκενώσει καταλήψεις, να διαλύσει βίαια δεκάδες διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από κοινού έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν τις σχέσεις με το NATO (αγορές εξοπλισμών, ανακίνηση Μακεδονικού, μετατροπή του Αιγαίου σε πάρκινγκ για το στόλο των Η.Π.Α. και της συμμαχίας, νέες βάσεις) αλλά και με μία σειρά χωρών της ΝΑ Μεσογείου (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος) για να διατηρηθεί το Ελληνικό κράτος στη θέση του σερίφη της περιοχής, του υπεύθυνου εταίρου, του πυλώνα σταθερότητας και λοιπές φανφάρες που ξεστομίζουν. Ότι και να λένε δεν μπορούν να κρύψουν τη συνενοχή της ντόπιας πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στον διαμελισμό της Συρίας (πλέον και με δυνάμεις στην ΝΑ Μεσόγειο και όχι μόνο με τη βάση των αεροπορικών επιδρομών στη Σούδα), στην παραμονή ελληνικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, στην Ασία και στην Αφρική αλλά και στις εντάσεις ή στο ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία. Το κράτος έχει συνέχεια είπαν όταν εκλέχτηκαν και το πιστοποιούν με κάθε τους πράξη: Αφού συνεχίζουν να ξοδεύουν δυσανάλογα ποσά για όπλα τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούμε να καλύψουμε μία σειρά βασικών κοινωνικών αναγκών (νερό, ενέργεια, στέγαση, περίθαλψη, μετακινήσεις), αφού έχουν επιβάλει να δουλεύουμε 4ωρα για 250 ευρώ το μήνα τη στιγμή που έχουν μπάτσους, καραβανάδες και δικαστές στα πούπουλα, αφού συνεχίζουν να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις καταστολής πλήθους, όπως πρόσφατα συνέβη στην 113 πτέρυγα μάχης στη Θεσσαλονίκη.

Μόλις 3 εβδομάδες πέρασαν από τη Δ.Ε.Θ.. Τα ψίχουλα που έταξε ο πρόεδρος και πρωθυπουργός τους μας έκαναν να γελάσουμε, αλλά δυστυχώς η φετινή Δ.Ε.Θ. δεν είχε μόνο αυτή τη γραφική φιέστα εξαγγελιών συνοδευόμενη από τις επιδείξεις των ειδικών μονάδων του στρατού που αρέσκονται να φωτογραφίζονται με τον Τσίπρα.

Η πόλη γέμισε με αστέρια στα χρώματα της σημαίας των Η.Π.Α., ενώ δεκάδες πράκτορες, ένα υποβρύχιο αλλά και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικάνικου στόλου ήρθαν για να συνοδεύσουν δεκάδες εταιρείες των Η.Π.Α., της τιμώμενης χώρας της φετινής διοργάνωσης που σκέφτονται να επενδύσουν τώρα που οι συνθήκες το ευνοούν (τσακισμένοι μισθοί και εργατικά δικαιώματα, διευκόλυνση της λεηλασίας της φύσης από το κεφάλαιο). Ανάμεσα στις εταιρείες-κολοσσούς είδαμε και την βιομηχανία όπλων Lockheed Martin πού ήρθε να αραδιάσει την πραμάτεια της και να κάνει μπίζνες στην περιοχή. Η μπίζνα με τα φυσικά αέρια και τις ΑΟΖ, η κόντρα Η.Π.Α. – Τουρκίας αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών που θα φέρει εκτόξευση της διείσδυσης του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια τα οποία θα γίνουν το νέο ορμητήριο των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ για τις “δημοκρατικές” επεμβάσεις στη μέση ανατολή, χρειάζονται νέες εντάσεις (ή και πολέμους) και οι νέες εντάσεις χρειάζονται νέα όπλα.

Υπό το σκιάχτρο του πολέμου, η τιμωρία γίνεται ακόμα πιο παραδειγματική για τους ανυπότακτους και τους ολικούς αρνητές στράτευσης: τα 6000αρα συνεχίζουν να μπαίνουν απανωτά, πρώτη φορά μάλιστα (αριστερά) και τόσο πυκνά και ανυπότακτοι συλλαμβάνονται διαρκώς ενώ περνάνε στρατοδικεία δύο, τρεις, τέσσερις φορές, όπως πρόσφατα συνέβη και με τον ολικό αρνητή στράτευσης Δημήτρη Δημτσιάδη που συνελήφθη (και χρεώθηκε με εξαχίλιαρο) για τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Ταυτόχρονα όμως, οι ΣΥΡΙΖαίοι είναι οι ίδιοι που συζητούν για αύξηση της στρατιωτικής θητείας (πρώτη φορά μετεμφυλιακά θα υπάρξει αύξησή της!!!) και αυτοί που έφεραν μείωση της θητείας για τα παιδιά “θυμάτων τρομοκρατίας”, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου που ξεδιάντροπα μας αποκάλυψε το ποιοι προορίζονται για την πρώτη γραμμή σε πιθανό πόλεμο, απαλλάσοντας τα παιδιά των εφοπλιστών που έχουν βάση το νησί από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Ένας περίπου χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Τσίπρας δήλωνε στο συνέδριο της νεολαίας του ότι θα πάψει να ισχύει το “διαρκές αδίκημα” της ανυποταξίας χειροκροτούμενος και λίγα χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για υποθέσεις αρνητών στράτευσης, δήλωνε πως το διοικητικό πρόστιμο των 6000 ευρώ έχει ταξική χροιά, πως οι συνεχείς διώξεις για το ίδιο “αδίκημα” είναι Ελληνική πρωτοτυπία (που είναι). Κάποιοι μέσα από όλα αυτά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Καρανίκα, κατάφεραν να ξεχάσουν και να εξαργύρωσαν τους προηγούμενους αγώνες τους φτάνοντας μέχρι και σε θέσεις συμβούλων του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ας είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η νεολαία του, είναι αυτοί που είναι ακόμα και αν κρυφτούν πίσω από οποιοδήποτε όνομα (ετεροτοπία,σπουτνικ). Ας ξέρουν όμως πως κι εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε, εργαζόμενοι και άνεργες, ντόπιοι και ξένες, γυναίκες και άντρες, γκέι και λεσβίες, άνθρωποι που αγωνίζονται τόσο στις περιόδους “ειρήνης” όσο και στις περιόδους “πολέμου” ενάντια στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που υπηρετούν και που παράγει εκμετάλλευση, καταπίεση, ανισότητες, βαρβαρότητα, θάνατο.

Σήμερα ήρθαμε εδώ, απέναντι σε αυτούς που μας επιβάλλουν άθλιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες τα τελευταία 4 χρόνια και που προετοιμάζονται να μας επιβάλλουν ακόμα και πιθανό πόλεμο για να πάρουν το μερτικό τους από τις πολυεθνικές εξορύξεων αλλά και την εγγυήτρια και προστάτιδα μηχανή πολέμων του ΝΑΤΟ, για να τους πούμε πως στους δρόμους και τις πλατείες που βιώνουμε και παλεύουμε καθημερινά την εκμετάλλευση, κομματικές νεολαίες που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν κοινωνικά την κυβερνητική πολιτική δεν έχουν και δε θα έχουν καμία θέση.

Σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου διακόπτουμε την εκδήλωση του Φεστιβάλ τους γιατί η μνήμη δεν είναι σκουπίδι, γιατί ο αγώνας ενάντια στους πολέμους, το ΝΑΤΟ, τους εθνικισμούς, το κεφάλαιο, τα κράτη θα περάσει και από πάνω τους.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΙΚΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Πρωτοβουλία αναρχικών/ αντιεξουσιαστών ενάντια στα έθνη, τους στρατούς, τους πολέμους Σύντροφοι, συντρόφισσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *