Σάββατο 16/6: Aντιφασιστική/αντιεθνικιστική συγκέντρωση – Θεσσαλονίκη

Σε ένα περιβάλλον οξυμένων διακρατικών ανταγωνισμών στην ανατολική Μεσόγειο, το ελληνικό κράτος και ισχυρή μερίδα της ντόπιας αστικής τάξης, προσπαθούν να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να αναβαθμίσουν την θέση τους στην  παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, ακολουθώντας μια τακτική εμβάθυνσης των συμμαχιών με τους «δυνατούς» παίκτες της περιοχής και του κόσμου.

Από τη μία αυξάνονται οι εντάσεις με το τουρκικό κράτος ενώ παράλληλα βαθαίνει η σχέση με το ΝΑΤΟ με διάφορες παραχωρήσεις που εξυπηρετούν την γραμμή του οργανισμού, περιμένοντας ταυτόχρονα τα ανάλογα ανταλλάγματα (μερίδιο από τις ΑΟΖ, κούρεμα χρέους, αγορά εξοπλισμών κλπ). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν που επιδίωξαν να λύσουν το «Μακεδονικό ζήτημα», κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής ένωσης, έτσι ώστε η γειτονική χώρα να ενταχθεί στους δύο οργανισμούς ισχυροποιώντας την παρουσία τους στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό οι κεφαλαιοκράτες και το κράτος συνεχίζουν ακάθεκτοι την επίθεση τους στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις με συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, εντατικοποίηση των όρων δουλειάς, νομιμοποίηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, μείωση αφορολόγητου, αύξηση της καταστολής…

Την ίδια στιγμή η πατριωτική ρητορική δίνει και παίρνει από όλες τις πολιτικές παρατάξεις αλλά και από όλες τις κλίκες του εθνικού κορμού (καραβανάδες, μπάτσοι, εκκλησία, απόστρατοι, επιχειρηματίες) που καλούν για διαταξική συνεργασία και εθνική συστράτευση. Πρέπει να ματώσουμε κι άλλο για να ξελασπώσουμε το έθνος, πρέπει να στερηθούμε κι άλλα για να σωθεί η πατρίδα, πρέπει να βάλουμε πλάτη στην εθνική οικονομία για να ανακάμψει και αν χρειαστεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι είτε να κατεβούμε στα συλλαλητήρια που διοργανώνει η μία ή η άλλη μερίδα της αστικής τάξης (βλ. Για το Μακεδονικό) είτε να πάρουμε μέρος σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις μεταξύ της αστικής τάξης της χώρας μας και της αντίστοιχης στην Τουρκία, για το ποια από τις δύο και υπό ποιανού την επιτροπεία, θα καρπωθεί το φυσικό αέριο του Αιγαίου. Κυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί Ελληναράδες συναγωνίζονται για το ποιος θα κρατήσει την πιο υπεύθυνη πατριωτική στάση, είτε υπέρ είτε ενάντια στη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά όλοι συναινούν στο δικό μας ξεζούμισμα από τα αφεντικά.

Αλλά οι εκμεταλλευόμενοι, έχουμε μνήμη, και δεν ξεχνάμε ότι πάντα πίσω από τις εθνικές κορόνες κρύβονται τα συμφέροντα κράτους και αφεντικών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα δικά μας. Αυτά τα συμφέροντα είναι που υπερασπίζονται και οι φασίστες που αποτελούν κάποιους από τους βασικούς εκφραστές των εθνικών / εθνικιστικών ρητορικών.

Μιλώντας για εθνικά ιδεώδη και καθαρότητα της φυλής, για την θρησκεία, για την υποταγή στους ανωτέρους, για την καθαρότητα του πιο βρώμικου μηχανισμού όπως είναι ο στρατός, προσπαθούν να διαχύσουν στο σώμα των από τα κάτω της κοινωνίας ιδεολογήματα που θα μας κρατήσουν διαιρεμένους και άπραγους μπροστά στις αιτίες της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε. Συγχρόνως προσπαθούν και με πιο άμεσους τρόπους να κάνουν την βρώμικη δουλειά για το κράτος κ τα αφεντικά (πολλοί από αυτούς άλλωστε είναι και οι ίδιοι ή αφεντικά ή κομμάτι των κρατικών μηχανισμών, όπως στρατιωτικοί και μπάτσοι). Επιθέσεις και τρομοκράτηση όσων ανήκουν σε κομμάτια της κοινωνίας που περισσεύουν ή δεν συνάδουν με τα κυρίαρχα πρότυπα (μετανάστες ομοφυλόφιλους) ή αγωνίζονται (εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, αναρχικούς, κομμουνιστές).

Το Σάββατο 16-6 η Χρυσή Αυγή καλεί σε συγκέντρωση για το «Μακεδονικό» μπροστά από τα γραφεία τους, μία μέρα μετά τη δήλωση βουλευτή της που καλούσε το στρατό σε πραξικόπημα. Η προσπάθεια όλων των φορέων εθνικισμού, “εντός ή εκτός συνταγματικού τόξου” να βγουν από τις τρύπες τους εκμεταλλευόμενοι το κλίμα του εθνικού παραληρήματος της περιόδου και να κερδίσουν έδαφος στο δρόμο θα πέσει στο κενό.

Έχουμε ιστορική μνήμη και ταυτόχρονα ιστορικό καθήκον για να οργανωθούμε και να πολεμήσουμε,

ενάντια στους εθνικούς μύθους που κρατούν διαιρεμένους τους εκμεταλλευόμενους όλου του κόσμου,

 

ενάντια στους εθνικισμούς, τις εντάσεις, τους πολέμους που φουντώνουν στην ανατολική μεσόγειο και τα Βαλκάνια,

 

ενάντια σε κάθε κράτος, σε κάθε αστική τάξη αλλά και ενάντια στην πολεμική μηχανή του NATO.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ/ ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/6/2018, 18:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *