16 και 17/12, ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: ΟΥΤΕ ΝΥΧΤΕΣ ΟΥΤΕ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!

Σάββατο 16/12: Παρέμβαση στους εμπορικούς δρόμους της Θέρμης ενάντια στη λευκή νύχτα

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου ο δήμος και η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης οργάνωσαν για ακόμα μια χρονιά λευκή νύχτα, όπως συνέβη και μια εβδομάδα πριν στο Ωραιόκαστρο. Αυτές οι βάρβαρες για τους εργαζομένους φιέστες των αφεντικών και των δημάρχων πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα κλίμα έντονης συζήτησης για την επέκταση τους και σε άλλες περιοχές της πόλης, όπως το κέντρο. Το βράδυ του Σαββάτου ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια, πραγματοποίησε στην Θέρμη παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου στα καταστήματα και τους περαστικούς, αφισοκόλληση και ανάρτηση πανό στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις.

Κυριακή 17/12: Απεργιακοί αποκλεισμοί καταστημάτων ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Για άλλη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο κλήθηκαν να δουλέψουν ενώ βιώνουν την πλέον εξαντλητική περίοδο της χρονιάς που ξεκίνησε με την black friday στις 24 Νοέμβρη και συνεχίζεται με το εορταστικό ωράριο
και 3 συνεχόμενες Κυριακές (μέσα σε αυτές παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας). Η περίοδος των γιορτών για τους εργαζόμενους στο εμπόριο είναι συνώνυμη με τα εξαντλητικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες (επισήμως την μέρα της black friday  καταγράφηκαν 23 παραβάσεις σε 98 πολυκαταστήματα που έγιναν έλεγχοι, αλλά προφανώς αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου) και την μεγαλύτερη εντατικοποίηση για να καλυφθούν οι στόχοι που βάζουν τα αφεντικά. Χαρακτηριστικό των προθέσεων τους είναι η προσπάθεια στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlenn στο αεροδρόμιο των Σπάτων (αλλά και σε άλλα mall) να εγκαινιάσουν μετά την black friday και τον θεσμό της boxing day, το άνοιγμα δηλαδή και στην αργία της 26ης Δεκέμβρη και πιθανώς και στις 2 Γενάρη. Η κίνηση αυτή προς το παρόν σταμάτησε αλλά είναι ενδεικτική του εργασιακού μεσαίωνα που ζουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.
Ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα απελευθερωμένα ωράρια έδωσε και αυτή την Κυριακή την μάχη με απεργιακούς αποκλεισμούς. Η ΟΙΥΕ έβαλε μεν απεργία αλλά δεν προχώρησε ούτε σε συμβολική παρουσία στον δρόμο, ενώ η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης έκανε ολιγομελή παρέμβαση στο Notos και το Public αλλά χωρίς να προχωρήσει σε αποκλεισμούς και με εσπευσμένη αποχώρηση πριν από την ώρα αιχμής της καταναλωτικής κίνησης. Ο Συντονισμός και οι συλλογικότητες που τον στηρίζουν έκαναν αρχικά αποκλεισμούς τόσο σε Notos και Public αλλά και στα H&M και τα benneton. Μετά την αποχώρηση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη η στήριξη του αποκλεισμού σε Public και Notos και όλες οι εισόδους του εμπορικού κέντρου που στεγάζει δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου που πρωτοστατούν και σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, αποκλείστηκαν πλήρως. Ο απεργιακός αποκλεισμός κράτησε για πάνω από δύο ώρες και κατά την διάρκεια της αιχμής της καταναλωτικής κίνησης.
Δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι επιθέσεις “αγανακτισμένων καταναλωτών” που υιοθετούν όλη την  νεοφιλελέυθερη επιχειρηματολογία του κεφαλαίου και των ΜΜΕ. Η δημόσια επιστολή του Συνδέσμου των μεγαλεμπόρων που καλούσε την αστυνομία να πάρει μέτρα για την “ομαλή” λειτουργία της αγοράς προετοιμάζει το έδαφος για καταστολή. Δεν ήταν, άλλοστε, τυχαία η παρουσία κλούβας των ΜΑΤ στην Τσιμισκή από το πρωί. Ο Συντονισμός αντιμετώπισε τα περιστατικά των επιθέσεων των καταναλωτών με ψυχραιμία καθώς πολλά από αυτά γίνονται με πρόθεση να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας. Έγινε και πάλι φανερός ο ρόλος των ΜΜΕ που σαν κοράκια περίμεναν για δηλώσεις τους καταναλωτές που δεν μπορούσαν να περάσουν για να πλαισιώσουν την γνωστή προπαγάνδα σε βάρος του αγώνα για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις του Συντονισμού και αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες Κυριακές που επιχειρούν να ανοίξουν τα καταστήματα με αρχή για το 2018 την Κυριακή του Γενάρη που θα εγκαινιαστεί η περίοδος των εκπτώσεων.

 

 

 

Το κείμενο που μοιράστηκε:

“απελευθερωμένα” ωράρια- δουλειά την Κυριακή
λάστιχο μας έκαναν όλη μας τη ζωή

Ο Συντονισμός δράσης ενάντια στην κυριακάτικη εργασία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, εδώ και πάνω από 3 χρόνια βρίσκεται στο δρόμο, παλεύοντας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που έρχεται να προστεθεί στις -όλο και πιο- ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ωράρια, στην απλήρωτη εργασία, στους μισθούς πείνας. Η δράση του ξεπέρασε την αδράνεια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων που στην καλύτερη κήρυσσαν απλά μια απεργία χωρίς να δίνουν τη μάχη στο δρόμο, στο μόνο σημείο, δηλαδή, που οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν: με απεργιακούς αποκλεισμούς, με διαδηλώσεις, με σύγκρουση με τις διάφορες όψεις της καταστολής (αφεντικά, “αγανακτισμένοι καταναλωτές”, ΜΜΕ, αστυνομία). Αυτή η πολύχρονη μάχη μετράει ήδη τις πρώτες νίκες.

Παρά την ψήφιση του 4ου μνημονίου που συμπλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 (+6) Κυριακές τον χρόνο, η εφαρμογή του μέτρου σκοντάφτει στην αντίσταση των εργαζομένων. Σε αρκετά καταστήματα υπήρξε κινητοποίηση και από τους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι διεκδίκησαν και εν τέλει το επέβαλλαν το δικαίωμα τους στο ελεύθερο χρόνο, απεργώντας την Κυριακή που το κατάστημα υποτίθεται ότι θα άνοιγε (notos galleries στην Θεσσαλονίκη, public στην Αθήνα). Είναι στο χέρι των ίδιων των εργαζομένων να σπάσουν το φόβο, να οργανωθούν σε συνελεύσεις και σωματεία και να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικά τους συμφέροντα.

Ο αγώνας μας όμως δεν αφορά μόνο τις Κυριακές. Δεν νομιμοποιούμε και δεν κάνουμε ότι δε βλέπουμε και την εκμετάλλευση που βρίσκεται πίσω από το όργιο κατανάλωσης των Χριστουγέννων που μόνο οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μπορούν να καταλάβουν: κανιβαλική Black Friday (με εκατοντάδες καταγεγραμμένες παραβάσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας που είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου), 3 Κυριακές που τα καταστήματα μένουν ανοιχτά το Δεκέμβρη, λευκές νύχτες, με ωράριο ως τις 24.00 σε όλο και περισσότερους δήμους (μεταξύ αυτών Θέρμη και Ωραιόκαστρο).

Για όλα αυτά τα εκτρώματα, δεν υπάρχει βούληση μόνο από τα “μεγάλα” αφεντικά, αλλά και από μεγάλη μερίδα των “μικρομεσσαίων” καταστημάτων, τα οποία θέλουν -επίσης- να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης στις δικές μας πλάτες.

Αυτό που ζούμε είτε εργαζόμαστε στο εμπόριο, είτε σε άλλους κλάδους είναι ξεκάθαρο: Μας θέλουν να δουλεύουμε όλο και πιο πολύ (7 στα 7), όλο και πιο ελαστικά (σπαστά, part-time, πέρα από το δηλωμένο ωράριο), όλο και πιο φθηνά (μισοασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με υποκατώτατους μισθούς, χωρίς τριετίες και επιδόματα, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες).

Στηρίζονται στο δικό μας φόβο και στη δική μας ηττοπάθεια, νομίζοντας ότι ο πέλεκυς της ανεργίας που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας θα μας κάνει να δεχόμαστε τα πάντα χωρίς αντίσταση. Η σπίθα του αγώνα που άναψε σε μεγάλα καταστήματα του κλάδου απλώνεται. Και είναι αυτή η σπίθα που μας θυμίζει πως όταν στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, όταν απαντάμε συλλογικά στα αφεντικά μας το πάνω χέρι το έχουμε εμείς:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10.00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα “απελευθερωμένα ωράρια”/ επικοινωνία: sintonismoskiriakis@espiv.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *