Πορεία αλληλεγγύης με τους/τις μετανάστες/στριες

αφισα 5.Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Οι πολεμικές επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής (Αφγανιστάν/Ιράκ), η οικονομική εξαθλίωση σε «αναπτυσσόμενες»/ «υποανάπτυκτες» χώρες (Αφρική/ Νοτιοανατολική Ασία) η εντατικοποίηση των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, οι κτηνωδίες του καθεστώτος Άσαντ και αντίστοιχα του ISIS έχουν αυξήσει την κίνηση των μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη. Οι αριθμοί των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα αγγίζουν νούμερα που δεν έχουμε ξαναδεί και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τόσο η κρισιμότητα των παραπάνω γεγονότων, όσο και η προσωρινή «ανοιχτότητα» των ευρωπαϊκών κρατών πριν κάποιους μήνες.

Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται από την κυρίαρχη ρητορική οι μετανάστες που περνάν από το χώρο των Βαλκανίων προς την κεντρική Ευρώπη, δε θα μπορούσε παρά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου.

Παρόλο λοιπόν που οι αίτιες που ωθούν κάποιον στο να μεταναστεύσει ποικίλλουν ανάλογά με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα καταγωγής του (πόλεμος, οικονομική εξαθλίωση, απολυταρχικά καθεστώτα), δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το ότι οι αιτίες αυτές είναι απότοκο της ίδιας της καπιταλιστικής λογικής. Μιας λογικής που θέλει τον πλούτο να συσσωρεύεται στα χέρια των αφεντικών και την καταπίεση να συσσωρεύεται στις πλάτες των φτωχών, δηλαδή των από τα κάτω αυτού του κόσμου. Γι’ αυτό και η μετανάστευση δεν μπορεί να ιδωθεί ξεκομμένα από την ταξική πάλη. Γιατί οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι όλων των χωρών είναι οι πρώτοι που θα χάσουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, που θα κατατρεχθούν ή θα χτυπηθούν σε σύνορα και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θα ρισκάρουν τις ζωές τους.

Η διαχείριση των μεταναστών από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ελληνικό κράτος προετοιμάζεται καιρό τώρα για τη στιγμή που οι μετανάστες δε θα είναι πλέον χρήσιμοι για τα ευρωπαϊκά αφεντικά, για τη στιγμή δηλαδή που οι ανάγκες του κεφαλαίου για σύγχρονους δούλους θα καλυφθούν και τα σύνορα θα κλείσουν. Έτσι, βρίσκει διαρκώς νέα μέρη για την εγκατάστασή και τον διωγμό τους, αρχίζει να στέλνει και πάλι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όσους θεωρεί «παράνομους», ενώ άλλους τους πνίγει με κυνισμό στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να αποδείξει το «αντιρατσιστικό» του προσωπείο με την υπογραφή ευρωπαϊκών συμφωνιών: η frontex έχει στρατοπεδεύσει στα σύνορα, ενώ το ΝΑΤΟ πλέει ανενόχλητο πλέον στα νερά του Αιγαίου (κερδίζοντας έτσι ένα νέο πέρασμα προς τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας). Παράλληλα άνοιξε τα hot spots που έχουν ως στόχο την καταγραφή, το διαχωρισμό και την απομόνωση των μεταναστών. Παρότι ισχυρίζεται πως δε θα λειτουργήσουν ως χώροι κράτησης, το γεγονός ότι ο στρατός έχει τοποθετηθεί σε αυτά για να επιβλέπει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του κράτους.

Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο ή “Ο θάνατός σου, η ζωή μου”

Το πέρασμα των μεταναστών στην Ευρώπη παρότι είναι μαρτυρικό για τους περισσότερους από αυτούς, για ορισμένα κοράκια που βλέπουν «την ηλιαχτίδα σε κάθε σύννεφο», αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την κερδοφορία τους. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σύμφωνα με τον οποίο «παρότι πρόκειται για μία τεράστια ανθρωπιστική και πολιτική πρόκληση, υπό το οικονομικό πρίσμα, το μεταναστευτικό συνιστά μία πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή οικονομία».

Αυτό δε γίνεται μόνο από τους κρατικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την κίνηση των μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες τους (σε πόσους θα δώσουν χαρτιά ή πόσοι θα περάσουν από τα σύνορα), αλλά και από τα δεκάδες μικρά και μεγάλα αφεντικά (κάνοντας υπερτιμήσεις σε εισιτήρια, τρόφιμα, νερά, είδη πρώτης ανάγκης κτλ.). Ταυτόχρονα ανθίζουν τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που χρεώνουν χιλιάδες ευρώ το κεφάλι και εισάγουν από την εναλλακτική μαύρη τρύπα της οικονομίας ρευστότητα και συσσώρευση κέρδους στην «νόμιμη» καπιταλιστική εκδοχή.

Δημιουργώντας έναν “εξωτερικό εχθρό”

Εν μέσω κρίσης, έπρεπε να βρεθεί κάποιος αποδιοπομπαίος τράγος για να επωμιστεί την ευθύνη της κατάστασης. Και βρέθηκε για άλλη μια φορά στους μετανάστες, οι οποίοι από θύματα των συμφερόντων του κεφαλαίου, στοχοποιούνται και παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ και τους φασίστες ως οι υπαίτιοι για προβλήματα όπως η ανεργία και η εγκληματικότητα.

Μέσω της προπαγάνδας αυτής έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα αντιδράσεις «κατοίκων» σε ορισμένα από τα μέρη όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν μετανάστες. Προφανώς και δεν είναι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις μέλη φασιστικών οργανώσεων, όμως μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το ότι τα ακριβή κίνητρά τους δεν πηγάζουν από ρατσιστικά στερεότυπα.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι φοβίες τους καλλιεργούνται από τα ΜΜΕ και τους κρατικούς μηχανισμούς, προκειμένου να ξεχάσουν τα πραγματικά προβλήματα και το ποιοι τα προκαλούν: φτώχια, εκμετάλλευση, καταπίεση, καταστολή, υποτίμηση των όρων ζωής και αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών. Όταν για όλα αυτά εθελοτυφλούν αλλά οργανώνονται γιατί θεωρούν πως κίνδυνος είναι η παρουσία των μεταναστών, όταν σε πολλές από τις συγκεντρώσεις τους αναπαράγουν ρητορείες περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής και συμπορεύονται πλάι σε δηλωμένους φασίστες, είναι σίγουρο πως δεν μπορούμε παρά να τους αντιμετωπίσουμε ως αυτό που κατά δική τους επιλογή μετατρέπονται: εχθροί άλλων καταπιεσμένων και υπερασπιστές των συμφερόντων των αφεντικών.

Και σε εμάς η ύπαρξη ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης (όπως και κάθε φυλακής) προξενεί οργή. Αλλά γιατί αντιλαμβανόμαστε ως εχθρούς αυτούς που εξουσιάζουν, που πλουτίζουν εις βάρος των καταπιεσμένων, που εγκλείουν ανθρώπους με βάση φυλετικά κριτήρια, που φυλακίζουν αγωνιστές και όχι οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι κάθε λογής διαφορετικοί.

Οι μετανάστες στην “πόρτα μας

Τα παραπάνω όμως αποτελούν μεμονωμένες αντιδράσεις, καθώς η κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη υπερτερεί για άλλη μια φορά. Έτσι, βλέπουμε αλληλέγγυους σε χωριά και πόλεις να οργανώνονται και να στήνουν αυτό-οργανωμένες δομές σίτισης – στέγασης και γενικότερα να βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν. Ένα ζεστό μπάνιο, ένα ρούχο και ένα φαγητό έχει τη σημασία του τη δεδομένη στιγμή. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε κοινότητες όλοι μαζί αναζητώντας τρόπους κάλυψης των βασικών μας αναγκών. Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τον ξεριζωμό των ανθρώπων, ενάντια στους πολέμους και στο σύστημα που τους παράγει.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Εμείς έχουμε επιλέξει στρατόπεδο ενάντια σε κράτη, κεφάλαιο, μπάτσους, φασίστες, αφεντικά, ρατσιστές, σεξιστές και κάθε εξουσία. Από αυτήν την επιλογή στρατοπέδων πηγάζει και η αλληλέγγυα στάση μας με τους μετανάστες. Όχι από κάποια αγιοποιημένη εικόνα που έχουμε για αυτούς, αλλά απλούστατα επειδή τους αναγνωρίζουμε ως κομμάτι των καταπιεσμένων, οι οποίοι έχουν βιώσει στο πετσί τους το χειρότερο πρόσωπο του συστήματος. Για αυτό και όσον αφορά τη μετανάστευση δεν πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε το «πρόβλημα», αλλά πώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις αιτίες που την προκαλούν. Ντόπιοι και ξένοι να δημιουργήσουμε κοινότητες αγώνα και αλληλεγγύης υψώνοντας αναχώματα αντίστασης στα κράτη, στο κεφάλαιο, στην εκμετάλλευση και τους πολέμους που αυτοί παράγουν για να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ

ΠΕΜΠΤΗ 10/3 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *