Αλληλεγγύη στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο για την μάθηση της ελευθερίας

Την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 έγινε διακοπή της ηλεκτροδότησης του ελεύθερου κοινωνικού χώρου σχολείο από την ΔΕΗ μετά από εντολή του δήμου. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο μιας και έχουν ήδη γίνει πολλές απόπειρες να πληγεί το εγχείρημα τόσο από την εκκλησία, υπό την ιδιοκτησία της οποίας τελεί το κτήριο, όσο και από τον δήμο.

Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση και με απώτερο σκοπό την αύξηση του κέρδους για τα αφεντικά οι συνθήκες ζωής των από τα κάτω γίνονται όλο και χειρότερες(περισσότερες ώρες εργασίας, μειώσεις μισθών, χαράτσια, κτλ). Καθώς ο έλεγχος και η εκμετάλλευση εντείνονται, η δυνατότητα του να καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι τις ζωές μας όλο και συρρικνώνεται. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα από όσους δεν έχουν να το πληρώσουν, στερώντας τους στην ουσία ένα βασικό μέσο επιβίωσης στις τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού. Φανερώνεται έτσι για ακόμα μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει ούτε την ζωή των ανθρώπινων και μη ζώων, ούτε την ανελέητη καταστροφή της φύσης.

Σ’ αυτήν την πραγματικότητα όμως υπάρχει και ο κόσμος που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στις λογικές της εξουσίας που θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κεφαλαίου. Ο κόσμος που προσπαθεί να βρει συλλογικά και αντιιεραρχικά λύσεις στα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν από την ίδια την λειτουργία του κράτους και του καπιταλισμού, που προσπαθεί να καλύψει της ανάγκες του μακριά από τις κυρίαρχες λογικές της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης.

Κομμάτι αυτού του κόσμου αποτελεί και το Σχολείο και ως τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως αντιμετωπίζεται εχθρικά από το κράτος και την εκκλησία που θέλουν τους ανθρώπους υποταγμένους, προσκυνημένους και παραγωγικούς για τα αφεντικά. Το τελευταίο αυτό περιστατικό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά επιθέσεων από πλευράς κράτους σε κατειλημμένους χώρους: εκκένωση της Acta et Verba στα Ιωάννινα, προσπάθεια εκκένωσης και διακοπής ηλεκτροδότησης του Κένταυρου στην Ν.Φιλαδέλφεια, εκκένωση του κατειλημμένου κέντρου αγώνα που είχε δημιουργηθεί στην πρυτανεία στην Αθήνα σε σχέση με την απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων. Τα τελευταία γεγονότα εντάσσονται στα πλαίσια της γενικότερης κατασταλτικής στρατηγικής που εφαρμόζεται ενάντια στις διάφορες κοινότητες αγώνα τα τελευταία χρόνια, είτε με δεξιά είτε με αριστερή κυβέρνηση.

Από την καταστολή των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στην λεηλασία της φύσης, ως τις εκκενώσεις καταλήψεων και από το ξύλο σε εργαζομένους που αντιστέκονται στην περεταίρω αφαίμαξη τους ως τις χρόνιες φυλακίσεις αναρχικών και αγωνιστών που τόλμησαν να αμφισβητήσουν έμπρακτα το κρατικό μονοπώλιο της βίας, η κυριαρχία προσπαθεί να παραδειγματίσει και να διαχύσει το ιδεολόγηματα που θέλουν να εμφανίσουν κάθε απόπειρα αντίστασης και αγώνα ως μάταια, που θέλουν να παρουσιάσουν τον κυρίαρχο τρόπο ζωής και κάλυψης των αναγκών ως τον μόνο εφικτό.

Ως κομμάτι του, ο κόσμος του αγώνα οφείλει να υπερασπιστεί το Σχολείο όπως και κάθε άλλη δομή ή άνθρωπό του. Γιατί όπως και να έχει οι θεσμοί (είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο) που συνθέτουν το υπάρχον εξουσιαστικό οικοδόμημα δεν μπορούν παρά να βλέπουν εχθρικά ή να προσπαθούν να αφομοιώσουν στην λειτουργία τους οτιδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Εμείς όμως μπορούμε, βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη και την συλλογικοποίηση της δράσης μας, να αποτελέσουμε μια υπολογίσιμη δύναμη και να αντισταθούμε στις επιθέσεις της κυριαρχίας, αντιιεραρχικά και αδιαμεσολάβητα αποτρέποντας την, από το να πλήξει τους χώρους μας.

Για μια ζωή που δεν καθορίζεται με βάση το κέρδος, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Μέχρι την καταστροφή κράτους, καπιταλισμού και κάθε μορφής εξουσίας.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *