Για τον Τουργκούτ Καγιά και τις επικείμενες κατασταλτικές κινήσεις του κράτους σε πολιτικούς κρατουμένους

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση και μοίρασμα κειμένων στο εσωτερικό των δικαστηρίων και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή την απεργία πείνας του επαναστάτη κομμουνιστή Τουργκούτ Καγιά αλλά και τον νέο κύκλο διώξεων που το Ελληνικό κράτος θέλει να ανοίξει απέναντι σε πολιτικούς κρατουμένους.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ

ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Το κείμενο που μοιράστηκε:

Δικαιοσύνη;

Στις μέρες μας είναι ξεκάθαρο ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να δουν την αλήθεια, πως το νομοθετικό σύστημα και η αστική δικαιοσύνη δεν κρατάν ούτε τα προσχήματα αποδεικνύοντας συνεχώς την ταξική τους φύση, τη δομική τους σχέση με το εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα. Αυτό κάνουν από τη μία οι νόμοι που θεσμοθετούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση της απεργίας, τη διάλυση της περίθαλψης και της μείωσης μισθών-συντάξεων, και από την άλλη τα δικαστήρια που πραγματοποιούν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που δικάζουν αυτή την περίοδο τους αγωνιζόμενους που δεν έσκυψαν το κεφάλι μπροστά στην Eldorado και το ελληνικό κράτος (και οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν φουσκωμένα κατηγορητήρια και διατάξεις του τρομονόμου με στοιχεία το dna και μαρτυρίες των μπάτσων), που χρεώνουν καταδίκες στους φτωχοδιάβολους φορτώνοντάς τους με εξοντωτικές ποινές λόγω μικροπαραβατικών συμπεριφορών -αποτέλεσμα της ταξικής δόμησης της κοινωνίας-, που γιγαντώνουν την δίωξη των 35 μεταναστών της Π. Ράλλη με κακουργήματα άπλα γιατί διεκδικήσαν τα αυτονόητα, που κηρύσσουν απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Είναι τα ίδια δικαστήρια όμως που θα αποδείξουν πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή όταν πρόκειται για εφοπλιστές που μεταφέρουν 2 τόνους ηρωίνη ή για φαρμακευτικές, μεγαλογιατρούς και υπουργούς που ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του ρόλου της αστικής δικαιοσύνης είναι η υπόθεση του Τουργκουτ Καγιά. Ο Τουργκουτ Καγιά είναι Τούρκος αγωνιστής ο οποίος από το 1992 είχε υποστεί αλλεπάλληλες διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το Τούρκικο κράτος για την συνεπή αγωνιστική του δράση ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης. Το 2015 συλλαμβάνεται στην Ελλάδα και αφήνεται ελεύθερος μετά από 40 μέρες κράτησης. Τόσο τότε όσο και σήμερα η δίωξή και η παράδοσή του ζητείται από την Ιντερπολ με κόκκινο σήμα, μετά από αίτημα του τουρκικού κράτους. Το ελληνικό κράτος ξανασυλλαμβάνει τον Τουργκούτ τον Φεβρουάριο του 2018 μέσω του εντάλματος της Ιντερπόλ εναντίον του και στις 30 Μάη αποφασίστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη η έκδοσή του στην Τουρκία. Από την επόμενη μέρα ως σήμερα ο αγωνιστής κάνει απεργία πείνας με αιτήματα να μην εκδοθεί στο τουρκικό κράτος και να απελευθερωθεί άμεσα. Δεδομένου ότι η απόφαση για έκδοσή του έχει επικυρωθεί από τον Άρειο Πάγο πλέον ο μόνος τρόπος για ανατροπή της απόφασης είναι μέσω της παρέμβασης του υπουργού δικαιοσύνης.

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο. Τα κράτη, οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους επιδιώκουν διαρκώς την εξόντωση όσων αγωνίζονται εναντίον τους. Στην περίπτωση του Τουργκουτ Καγιά βλέπουμε πώς η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκδώσει έναν κομμουνιστή αγωνιστή στο τούρκικο κράτος, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα αποφάσισε να μην εκδοθούν οι φασίστες στρατιωτικοί επειδή δεν μπορεί να διασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη από το τούρκικο κράτος. Άραγε άλλαξε το δικαστικό σύστημα μέσα στο διάστημα αυτών των μηνών, ή μήπως υπάρχει απλούστατα η κοινή αναγνώριση από τα δύο κράτη ότι όσοι αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας αποτελούν κίνδυνο και για τους δύο και για αυτό είναι εξίσου πρόθυμοι να τους εξοντώσουν, χρησιμοποιώντας τους μάλιστα και ως διαπραγματευτικά «χαρτιά» για τα μεταξύ τους αλισβερίσια.

Άλλο πρόσφατο παράδειγμα του ρόλου της αστικής δικαιοσύνης αποτελεί η δίωξη που εκκινήθηκε από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για «συμμετοχή και υποκίνηση σε εξέγερση» εις βάρος 8 πολιτικών κρατούμενων των φυλακών κορυδαλλού. Όταν πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε η βίαιη μεταγωγή του Ντίνου Γιατζόγλου ξέσπασε στις φυλακές Κορυδαλλού μαζική διαμαρτυρία από τους κρατούμενους. Οι πολιτικοί κρατούμενοι Κώστα Γουρνάς, Δημήτρης Κουφοντίνας, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Νικολόπουλος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Παναγιώτης Αργυρού, Χρήστος Τσάκαλος, Γεράσιμος Τσάκαλος είχαν δημοσιοποιήσει κείμενα αλληλεγγύης στο συγκρατούμενό τους Γιατζόγλου για τη μεταγωγή του. Με αφορμή λοιπόν αυτά τα γεγονότα η αστική δικαιοσύνη άδραξε την ευκαιρία να εκφράσει την εκδικητικότητά της απέναντι σε όσους αγωνίζονται και συνεχίζουν ακόμα και εντός των τειχών να διατηρούν την πολιτική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση που επικυρωθούν οι συγκεκριμένες διώξεις και σχηματιστεί δικογραφία αυτό συνεπάγεται το κόψιμο των αδειών σε όσους τις παίρνουν ήδη και το μπλοκάρισμα τους σε όσους τις δικαιούνται.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι το εν λόγω γεγονός πρόκειται για μια φρονηματική και εκδικητική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αγωνιστών που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και για άλλους πολιτικούς κρατούμενους στο μέλλον. Το κράτος μέσω των μηχανισμών του εφευρίσκει συνεχώς νέους νομοθετικούς τρόπους, έτσι ώστε να διογκώνει τις ποινές για αυτούς που τολμάν να αγωνιστούν επιχειρώντας να τους φιμώσει άλλα και να διοχετεύσει τον φόβο σε αυτούς που δεν αγωνίζονται ώστε να μην το επιχειρήσουν. Και αυτή είναι όλη η ουσία του ζητήματος. Η ποινικοποίηση της πολιτικής τους ταυτότητας θα έχει άμεσα ή αργότερα επιπτώσεις σε κάθε αγωνιζόμενο που θα βρεθεί στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής. Διώξεις όπως αυτές αφορούν κάθε άτομο που βλέπει τον εαυτό του στην πλευρά των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευομένων που τολμάν να σηκώσουν το κεφάλι. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, να σταματήσουμε την δικαστική αυθαιρεσία που επιχειρείται εις βάρος τους, να αγωνιστούμε ενάντια στην αστική δικαιοσύνη, την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, τους τρομονόμους και τις φυλακές της, αλλά και ενάντια στο σύστημα που υπηρετεί.

ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *