Άμεση απελευθέρωση του Τάσου Θεοφίλου

Ένα μικρό χρονικό της σύλληψης του Τάσου Θεοφίλου

Στις 18 Αυγούστου του 2012 συλλαμβάνεται στην Αθήνα, έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής ο αναρχικός-κομμουνιστής Τάσος Θεοφίλου. Αφού οδηγείται στη ΓΑΔΑ, οι μπάτσοι επιχειρούν να τους πάρουν DNA μα τη βια, με το πρόσχημα της σύλληψης για “αντίσταση κατά της αρχής”. Τις επόμενες μέρες όμως μαθαίνουμε πως οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι “απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία κατά συρροή και κλοπή”, για τη ληστεία με θανάσιμο τραυματισμό ενός ταξιτζή, που είχε πραγματοποιηθεί στη Πάρο. Παράλληλα, ο σύντροφος φορτώνεται με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση λόγω της πολιτικής του ταυτότητας και των συντροφικών του σχέσεων. Με μοναδικό στοιχείο γενετικό υλικό που βρέθηκε σε καπέλο στο χώρο της ληστείας ξεκίνησε η δίκη του το Νοέμβριο του 2013 και τελείωσε τους επόμενους μήνες, με απόφαση που τον βαραίνει με 25 χρόνια κάθειρξης. Στις 6 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (όπου ξαναδικάζεται με τις αρχικές κατηγορίες) στο οποίο ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή του.

Το κατηγορητήριο των ΜΜΕ

Τις πρώτες ώρες της σύλληψής του, μπάτσοι και ΜΜΕ αρχίζουν πάλι να σπέρνουν τον φόβο. Έτσι, δεν θα διστάσουν να τον κρίνουν “τηλεοπτικά ένοχο”. Προβάλλουν φωτογραφίες του, δημιουργούν το προφίλ που τους ταιριάζει για το πρόσωπό του και προσπαθούν να αποκαλύψουν ποιος είναι από βίντεο κλειστού κυκλώματος, από την ώρα της ληστείας.

Μετά από την προφυλάκιση και την καταδικαστική απόφαση του Τάσου, οι δημοσιογράφοι και οι μπάτσοι συνέχισαν να ασχολούνται μαζί του, αυτή τη φορά για να στοχοποιήσουν και να ποινικοποιήσουν την σχέση με την αδερφή του, Μαρία Θεοφίλου (σύντροφος του μέχρι πρότινος καταζητούμενου Πετρακάκου και μητέρας 2 παιδιών). Επαναλαμβάνοντας ξανά τις τρομο-υστερίες τους που και πάλι δεν βασίζονται σε κάποιο στοιχείο, στέκονται συνυπεύθυνοι για την τετράμηνη προφυλάκιση της.

Ξέρουμε πως τα κράτη προετοιμάζουν μιντιακά το έδαφος για την “ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας”, δικαιολογώντας έτσι την όξυνση των νομοθετικών και εκτελεστικών τους δυνατοτήτων, όχι όμως μόνο απέναντι στους “τρομοκράτες” αλλά στο σύνολο της κοινωνικής ζωής που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο κρατικό έλεγχο.

Από τη βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και DNA ως την ολοκληρωτική ψηφιοποίηση της ζωής μας.

Η γενετική επιστήμη αποτέλεσε το βασικό κλειδί για την εξάπλωση του ελέγχου επάνω σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Δίνοντας λοιπόν τα “φώτα” της στις αστυνομικές υπηρεσίες, έχει συνεισφέρει στη δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων και στην καταγραφή όλων των “ύποπτων” προφίλ. Έχοντας το “αλάνθαστο”, με την ταμπέλα της αυθεντίας, η γενετική έχει οδηγήσει στη φυλακή δεκάδες αγωνιστές με μόνο στοιχείο κάποιο μείγμα από γενετικό υλικό.

Ο έλεγχος αποκτά ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά και εισβάλλει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Έτσι, παράλληλα με τις κάμερες που καταγράφουν το δρομολόγιό μας μέσα στην πόλη και την ηλεκτρονική επιτήρηση που καταγράφει τις κοινωνικές μας επαφές και τις συνομιλίες μας, έχουμε περάσει στον ψηφιακό έλεγχο της κάθε πτυχής της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. Πλέον τα ψώνια μας θα γίνονται μόνο με πιστωτική, στο γήπεδο θα μπαίνουμε με την κάρτα οπαδών, θα καταγράφονται ψηφιακά όλες μας οι συνήθειες μέσω του facebook, θα εισαχθούν βιομετρικά χαρακτηριστικά στις ταυτότητες και τα διαβατήρια, ακόμη και οι αρρώστιες μας, θα επιτηρούνται και θα καταγράφονται πλάι-πλάι με το φορολογικό προφίλ μας. Και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο όπου οξύνεται η επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στους καταπιεσμένους μέσω της υποτίμησης των όρων ζωής μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 29/6 ΚΑΜΑΡΑ 19:00

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ a.anatolika@riseup.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *