Παρεμβάσεις και πορεία στις 13/12 ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία

Φωτογραφία0029Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου σύντροφοι και συντρόφισσες από τη “συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά” πραγματοποιήσαμε παρέμβαση σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ στο εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς γύρω από τον πεζόδρομο με μοίρασμα κειμένων στους υπαλλήλους και σε περαστικούς, ενώ κολλήθηκαν και στράτσα (αντίστοιχες περαντζάδες έγιναν και σε Όλγας, Χαριλάου, Τούμπα).

Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της προπαγάνδισης της απεργίας ιδιωτικών υπαλλήλων την Κυριακή 13/12 και της πορείας ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στις 12:00, με σημείο συγκέντρωσης τη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή, καλεσμένη από το συντονισμό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μικροφωνική στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή από τον συντονισμό ενώ στο τέλος της, έγινε μοίρασμα που καλούσε στην απεργία στους εμποροϋπαλλήλους της Τσιμισκή.

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στηρίξαμε εκτενές μοίρασμα που έγινε και στην περιοχή του Ευόσμου από συντρόφους και συντρόφισσες της ανοιχτής συνέλευσης δυτικών συνοικιών (οι οποίοι έχουν κάνει αρκετές παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα τον τελευταίο καιρό).

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα καταστήματα του cosmos στην ανατολική Θεσσαλονίκη από τον συντονισμό.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, από τις 10.30 εώς τις 12.00 πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός του πολυκαταστήματος attica από το συντονισμό, συλλογικότητες και σωματεία, ενώ ακολούθησε πορεία με 120 άτομα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Συνολικά κατά τη διάρκεια μιας καμπάνιας δράσεων που έλαβε χώρα σε πολλές περιοχές της πόλης, μοιράστηκαν πολλές χιλιάδες κείμενα σε εργαζομένους αλλά και καταναλωτές, με τους πρώτους να είναι αφενός συνειδητοποιημένοι και θετικοί στις δράσεις, αφετέρου ανοργάνωτοι και άρα σε αδύναμη θέση απέναντι στα αφεντικά. Προσωρινά.

Φωτογραφίες:

IMG_20151213_104409 IMG_20151213_130442 IMG_20151213_130523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To κείμενο που μοιράζεται στις παρεμβάσεις:

Κυριακάτικη Αργία – κατάκτηση που δεν μπορεί να πάει χαμένη
Τα τελευταία χρόνια  το κεφάλαιο επιχειρεί και επιτυγχάνει μια σαρωτική επίθεση με στόχο την αναδιάρθρωση των εργασιακών και ευρύτερα των κοινωνικών σχέσεων, ως προς το μεγαλύτερο δυνατό δικό του συμφέρον. Μια από αυτές τις αλλαγές που επιθυμούν τα ξένα και τα ντόπια αφεντικά είναι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Με κεντρικό στόχο την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών και των ελέγχων πάνω στο βαθμό εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας, έχουν καταφέρει να επιβάλουν -και μέσω των υπερεργαλείων του διεθνούς κεφαλαίου, των μνημονίων-  να είναι ανοιχτά τα καταστήματα για 7 Κυριακές μέσα στο ημερολογιακό έτος, με την προοπτική ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ανάλογα και με τα κέρδη που βλέπουν ότι μπορούν να αποκομίσουν. Κι αν το μέτρο αυτό φαίνεται να αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους , γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν τα αφεντικά ξεκινούν μια επιθετική κίνηση σε ένα κλάδο, αν δεν συναντήσουν ικανές αντιστάσεις, σύντομα αυτή επεκτείνεται και στους υπόλοιπους.

Τι σημαίνει όμως για τους εργαζόμενους το μέτρο αυτό; Φυσικά τίποτε άλλο από την διόγκωση της εκμετάλλευσης που υφίστανται από το κεφάλαιο. Σημαίνει την επέκταση της υπερεργασίας, της κακοπληρωμένης ή/και μαύρης εργασίας, της υπερωρίας χωρίς αντίκρισμα. Σημαίνει άλλες 56 (στην καλύτερη) ώρες χαμένες από την ζωή μας, υπό την απειλή της απόλυσης σε περίπτωση μή συμμόρφωσης.

Πάνω απ’ όλα όμως σημαίνει μια τεράστια υποχώρηση για το ριζοσπαστικό/επαναστατικό κίνημα και τον κόσμο της εργασίας. Μια ολοκληρωτική ήττα που μας γυρνάει 100 χρόνια πίσω στο επίπεδο των διεκδικήσεων και της καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης μας. Γιατί η Κυριακάτικη Αργία δεν είναι απλά μια παραχώρηση από τα αφεντικά ή μια μέρα “αφιερωμένη στον θεό” όπως μπορεί να πιστεύουν αρκετοί.

Η Κυριακάτικη Αργία είναι κατάκτηση. Όσον αφορά την Ελλάδα, κερδήθηκε μέσα από σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες που ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα ώσπου το 1910 θεσπίστηκε και νομικά. Οι τυπογράφοι κάναν την αρχή το 1882. Στον αγώνα μπήκαν με την σειρά τους οι αρτοποιοί, οι ζαχαροπλάστες, οι κουρείς και οι μπακάληδες. Οι μεγάλες γενικές απεργίες του 1890-91 και 1896 (εν μέσω και των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων) έδειξαν την δυναμική ενός αγώνα που θα διαρκούσε άλλα 15 χρόνια ώσπου να δικαιωθεί. Σήμερα, οι αγώνες αυτοί γίνονται και πάλι επίκαιροι.

Το κεφάλαιο, με κύριο όργανο τους μηχανισμούς προπαγάνδας θέλει να διχάσει για άλλη μια φορά τους εργάτες, διατρανώνοντας πως στον βωμό της “αναζωογόνησης της οικονομίας”, των δικών τους κερδών δηλαδή, πρέπει να ματώσουμε παραπάνω. Ακόμη χειρότερα, να συνδέσουμε τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των από τα κάτω, των καταπιεσμένων, με αυτά των αφεντικών.

Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Πρέπει να σπάσουμε τους επιβεβλημένους από τα πάνω διαχωρισμούς και να αναπτύξουμε δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Πρέπει μαζικά να γυρίσουμε την πλάτη στην Κυριακάτικη εργασία αλλά και σε κάθε άλλη προσπάθεια για υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, αλλά και της ίδιας μας της ζωής.

Πρέπει να οργανώσουμε αδιαμεσολάβητους, αυτο-οργανωμένους,  δυναμικούς αγώνες, προτάσσοντας τα ταξικά μας συμφέροντα, μακριά από τα “καλέσματα συνεννόησης” των αφεντικών, που μας βρίσκουν πάντα χαμένους, αλλά και από τις φανφάρες των γραφειοκρατών καρεκλοκένταυρων εργατοπατέρων που τα έχουν κάνει πλακάκια με τους δυνάστες μας.

Ένας τέτοιος αγώνας, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας διεξάγεται από τον Απρίλη του 2014, από ένα πολύμορφο μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν εργατικά σχήματα, σωματεία, συνελεύσεις γειτονιών, πολιτικές συλλογικότητες και αλληλέγγυοι/ες με συνεχείς παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, συγκεντρώσεις, πορείες και αποκλεισμούς καταστημάτων.

Να σταθούμε αποτελεσματικά ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και βρίσκοντας σε αυτούς τους αγώνες, το γόνιμο έδαφος για να επικοινωνήσουμε τον απότερό μας στόχο: Δηλαδή  την κατάργηση της συνθήκης της μισθωτής σκλαβιάς, την απελευθέρωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας από τη λογική του κέρδους, την κατάργηση της ιδιοκτησίας, την αποαστικοποίηση και την συμβίωση του ανθρώπου σε αρμονία με το περιβάλλον, την δόμηση ενός κόσμου αλληλεγγύης-ισότητας-ελευθερίας.

Μέχρι το γκρέμισμα του κράτους και του κεφαλαίου, μέσα από την ένοπλη κοινωνική επανάσταση. Μέχρι την αναρχία,

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΙΣ 12.00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Φωτογραφία0040Φωτογραφία0041Φωτογραφία0031Φωτογραφία0032Φωτογραφία0034Φωτογραφία0039

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *