Σχετικά με τα γεγονότα της Κυριακής 23 Αυγούστου στις Σκουριές & κάλεσμα στο διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για τους υπό απέλαση συντρόφους

DD15F1369006E650BDCF09AA67E1C938Στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική πορεία στις Σκουριές Χαλκιδικής και κατά τη διάρκεια της, έγιναν πολλές προσπάθειες να προσεγγιστεί το εργοτάξιο, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις με πέτρες και μολότοφ και τελικά η πορεία απωθήθηκε από τους μπάτσους με χρήση χημικών. Στη συνέχεια, οι πολυάριθμοι ματάδες που βρίσκονταν γύρω από το εργοτάξιο άρχισαν να κυνηγούν τους διαδηλωτές μέχρι και το σημείο όπου ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία. Το τελευταίο λεωφορείο σταματήθηκε από τους μπάτσους και όλοι οι επιβαίνοντες του προσήχθησαν. Συνολικά 78 διαδηλωτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Πολυγύρου με την κατηγορία της “στάσης”, που αργότερα μετατράπηκε σε “διατάραξη κοινής ειρήνης”.

Από τους συλληφθέντες δύο άτομα αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και τους προστέθηκε η κατηγορία της “απείθειας”. Την επόμενη μέρα, το δικαστήριο του Πολυγύρου τους καταδίκασε σε 17 μήνες με αναστολή και έγινε αίτημα από ασφαλίτη για την διοικητική απέλαση τους. Αίτημα το οποίο εγκρίθηκε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής. Οι δυο σύντροφοι που αρνήθηκαν να δώσουν τα αποτυπώματα τους μεταφέρθηκαν στην Γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης και έκτοτε κρατούνται εκεί.

Το αίτημα του ασφαλίτη για απέλαση των συγκεκριμένων δεν έχει να κάνει με την παρουσία τους στη συγκεκριμένη πορεία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συλληφθέντων δεν ήταν Έλληνες, αλλά αλληλέγγυοι από άλλες χώρες που είχαν έρθει με αφορμή το BeyondEuropeCamp στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε η πορεία. Η απέλαση τους είναι εκδικητική καθώς αποτελούν κομμάτι της αγωνιζόμενης κοινότητας της Χαλκιδικής, προωθώντας τον αναρχικό λόγο, το συνεχή αγώνα και την άμεση δράση σε μία περίοδο κάμψης του κινήματος.

Όπου δε φτάνει η έμμεση «αριστερή διαχείριση»…

Πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, ο Σύριζα χρησιμοποίησε ξανά το ζήτημα των Σκουριών για να προβάλει το αριστερό του προφίλ και για να αφομοιώσει τα κινήματα προωθώντας και πάλι την ανάθεση των προβλημάτων στην αριστερή ελπίδα. Αυτή η λογική έχει οδηγήσει πολλές φορές στην αποδυνάμωση των κινημάτων, την απογοήτευση και την αποριζοσπαστικοποίηση τους.

…φτάνει η άμεση καταστολή

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που ο αγώνας στις Σκουριές γνωρίζει την εκδικητική μανία των διωκτικών αρχών: πολλές φορές στο παρελθόν εκδιώχθηκαν αγωνιστές για τη συμμετοχή τους στις πορείες, έγιναν εισβολές σε σπίτια, φυλακίστηκαν πριν δύο χρόνια κάτοικοι και στήθηκαν κατηγορίες σε πολλούς ακόμη, έπειτα από «απαγωγές» και λήψη DNA με χρήση βίας. Όλες αυτές οι τακτικές είτε δοκιμάζονται για πρώτη φορά στις Σκουριές, είτε μας είναι γνώριμες από παλιά συνεχίζουν να επιτελούν τον ίδιο σκοπό: την επιβολή του ελέγχου και του φόβου.

Ενός ολοκληρωτικού ελέγχου, που διευρύνεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας και ενσαρκώνεται τόσο με τους μπάτσους στις πλατείες, τις κάμερες στους δρόμους και στα μαγαζιά, τους security σε γειτονιές supermarket, όσο και μέσω της ηλεκτρονικής επιτήρησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των κινητών, των χρηματικών συναλλαγών, τον προϊόντων που καταναλώνουμε, του ιατρικού ιστορικού μας.

Να συλλογικοποιήσουμε τις αρνήσεις μας

Μέσα σε αυτό το εξουσιαστικό πλέγμα, τα τελευταία χρόνια πολλοί αγωνιστές έχουν διωχθεί/φυλακιστεί και καταδικαστεί με βάση το DNA, πολλοί έχουν καταδικαστεί για απείθεια λόγω της άρνησης να δώσουν αποτυπώματα και DNA και πολλοί είναι αυτοί που έχουν χαρτογραφηθεί μέσα από αυτές τις διαδικασίες.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τον αγώνα μας, η υποστήριξη όλων αυτών των διωκόμενων και η χάραξη κοινών στρατηγικών πάνω στο ζήτημα της καταστολής. Απεναντίας, θεωρούμε απαραίτητο να συλλογικοποιήσουμε τις αρνήσεις μας και να κάνουμε το έργο της συλλογής πληροφοριών από τους μπάτσους ακόμη πιο δύσκολο. Η άρνηση λήψης DNA και αποτυπωμάτων (ανεξάρτητα από το αδίκημα που μας προσάπτουν κάθε φορά), είναι ένα βασικό κομμάτι του αγώνα για ατομική και συλλογική απελευθέρωση τόσο γιατί αποτυπώνει την εναντίωσή μας στους κατασταλτικούς φορείς, όσο και γιατί εκφράζει άμεσα την αλληλεγγύη προς όλους όσους διώκονται για παρόμοιους λόγους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΙ ΕΡΡΟΛ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΗΣ

Το κείμενο μοιράστηκε σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα κολλήθηκαν στράτσα.

22

11123

Τέλος τόσο από την ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους όσο και από αναρχικές συλλογικότητες της πόλης έγινε κάλεσμα σε συγκέντρωση στο διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη στην οποία παραβρέθηκαν γύρω στα 70 άτομα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι σύντροφοι απελευθερώθηκαν και τους δόθηκε διορία 30 ημερών για να φύγουν από τη χώρα. Ακολουθεί το κείμενο αναρχικών συλλογικοτήτων:

Στις 23 Αυγούστου, με αφορμή την ευρωπαική συνάντηση κινημάτων για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, διοργανώνεται πορεία προς τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στο όρος Κάκαβος. Ξεσπούν για ώρα συγκρούσεις με την αστυνομία που φυλάει το εργοτάξιο και οι διαδηλωτές απωθούνται μέχρι τα οχήματά τους. Οι μπάτσοι εγκλωβίζουν ένα απο τα λεωφορεία των διαδηλωτών και συλλαμβάνουν 78 άτομα. Οι 74 αφήνονται ελεύθεροι μέχρι να οριστεί δίκη με την αρχική κατηγορία της στάσης να μετατρέπεται σε διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ στους άλλους 4, που αρνούνται και τη λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών, προστίθεται η απείθια και παραπέμπονται στο αυτόφωρο.

Ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες βρίσκονται και δύο σύντροφοι. Οι Erol και Andrea, δύο σύντροφοι με συνεχή και συνεπή παρουσία τόσο στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στη Χαλκιδική όσο και σε άλλα κοινωνικοπολιτικά μέτωπα τον τελευταίο χρόνο, καταδικάστηκαν σε 17 μήνες φυλάκιση με αναστολή και επιβολή του μέτρου της διοικητικής απέλασης. Η δίωξή τους έχει ένα και μόνο στόχο: τον παραδειγματισμό όσων η ανυποχώρητη στάση τους, δεν κάμπτεται ούτε με διώξεις, ούτε με φυλακίσεις.

Στην τωρινή συνθήκη αναβαθμίζονται οι βασικοί πυλώνες της καπιταλιστικής επιβολής μέσω της λεηλασίας της φύσης προς χάριν της απρόσκοπτης «οικονομικής ανάπτυξης». Όμως η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ στήνει ένα ακόμα προεκλογικό σόου πριν την οριστική της κατάρρευση. Δια στόματος του υπουργού Π. Σκουρλέτη αναγγέλει την παύση των εργασιών εξόρυξης στοχεύοντας την αποκλιμάκωση της έντασης ενόψει των διαδηλώσεων. Οι συγκρούσεις έξω απο τις εγκαταστάσεις του Μπόμπολα είναι αυτές που θα ανατρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τη στιγμή που οι κρατούμενοι σύντροφοι δίνουν το δικό τους αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της απέλασης, νέες κλήσεις για καταθέσεις έρχονται σε διαδηλωτές, των οποίων οι πινακίδες των αυτοκινήτων καταγράφηκαν απο τους μπάτσους στην διαδήλωση της 23ης Αυγούστου.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη στις 9:30, στο διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 2) όπου και εξετάζεται η αίτηση αντίρρησης της κράτησης των 2 συντρόφων.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο», κατάληψη Terra Incognita, συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, συνέλευση αναρχικών για τη σύνδεση των αγώνων μέσα στην κοινωνία-φυλακή, αναρχική συλλογικότητα Μαύρο/Πράσινο, αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός, αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, σύντροφοι-ισσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *